Θ. Δρίτσας: Έρχεται ρύθμιση για ηλεκτρονική ιχνηλασιμότητα στα τσιγάρα

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού
-Διαφήμιση-
Delegate

Η ιχνηλασιμότητα στα τσιγάρα θα είναι μια από τις βασικές παραμέτρους, που θα περιλαμβάνονται στη νομοθετική παρέμβαση, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το λαθρεμπόριο καπνού.  

Aυτό προέκυψε, μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Β΄Πειραιά των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, σχετικά με το κατασχεμένο φορτίο με τσιγάρα, που έκανε φτερά από το λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 2 κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα που έκαναν φτερά από την αποθήκη 24 και το κόστος από φόρους και δασμούς, που έχασε το ελληνικό Δημόσιο έχει υπολογιστεί στα 3, 1 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα υποστήριξε στη Βουλή, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

-Διαφήμιση-

Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από ελέγχους το Δεκέμβριο του 2014, από την αποθήκη 24 της ελεύθερης ζώνης του Λιμανιού είχαν κάνει φτερά δύο κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα που είχαν κατασχεθεί το 2000 και παρέμεναν δεσμευμένα στις αποθήκες του ΟΛΘ. Για το θέμα διενεργήθηκε ΕΔΕ με τις ευθύνες να επιρρίπτονται σε 4 εργαζόμενους του λιμανιού κι υπήρξαν ερωτηματικά γιατί δεν καταστράφηκε το φορτίο, καθώς το κόστος καταστροφής ήταν στα 50.000 ευρώ.

 Η δικογραφία είναι ήδη στον εισαγγελέα, οπότε ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε πως δεν μπορεί να δώσει στοιχεία της. Ωστόσο έγινε λόγος για πλήρη ηλεκτρονική ιχνηλασιμότητα των τσιγάρων, η οποία είναι προ των πυλών με τη νέα ρύθμιση, που έρχεται και έχει προαναγγείλει κι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης. 

Άννα Στεργίου