Δυτ. Ελλάδα: Κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό οι σταφιδοπαραγωγοί της Ωλένης

Δυτ. Ελλάδα: Κινδυνεύουν με οικονομικό αφανισμό οι σταφιδοπαραγωγοί της Ωλένης
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πλήττεται η τοπική οικονομία, αφού τον Σεπτέμβρη του 2016 χάθηκε μεγάλο ποσοστό της παραγωγής σταφίδων από τα πλημμυρικά φαινόμενα και σήμερα έρχεται να προστεθεί η φετινή ζημιά, που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση των παραγωγών.

Τα αποτελέσματα από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο της δειγματοληπτικής εξέτασης, που πραγματοποιήθηκε στις μαραμένες σταφιδοκαλλιέργειες του Χειμαδιού και του Σοπίου, αναμένουν με μεγάλη αγωνία οι παραγωγοί της περιοχής, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία που έχει προκαλέσει ζημιά στη σταφίδα και να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατόν.

Η άγνωστη ασθένεια, που πλήττει τα νέα, ως επί το πλείστον, φυτά κορινθιακής σταφίδας (έχουν φυτευτεί πριν από 7-15 χρόνια), έχει παρατηρηθεί από πέρυσι τον Αύγουστο, αλλά σε μικρή κλίμακα. Τώρα έχει εμφανιστεί σε μεγάλη έκταση στα σταφιδοχώρια της Ωλένης (Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα). Τα κλήματα, όπως τονίζουν οι αγρότες, δεν αναπτύσσουν βλάστηση, παραμένουν ξερά ή η ανάπτυξή τους είναι εξαιρετικά μικρή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φετινή παραγωγή και την οικονομική καταστροφή που θα υποστούν.

Νέα αυτοψία

Την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε νέα αυτοψία και λήψη δείγματος από τις καλλιέργειες από τον γενικό διευθυντή Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σταύρο Βέρρα, και γεωπόνους του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Μητρόπουλου. «Οι γεωπόνοι έκαναν για δεύτερη φορά δειγματοληψία. Δυστυχώς, από τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα, δεν είχαμε ταυτοποίηση του αιτίου που δημιουργεί τη ζημιά και γι’ αυτόν τον λόγο το ινστιτούτο ξεκινά νέα σειρά εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων, ψάχνοντας για μύκητα ή βακτήριο», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε: «Η ΠΔΕ, με τις υπηρεσίες της, συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς, παρακολουθώντας το φαινόμενο καθημερινά».

Οικονομικός μαρασμός

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σοπίου-Χειμαδιού, Γιώργος Μπουλούμπασης, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, το οποίο οδηγεί την καλλιέργεια σε ολοκληρωτική καταστροφή και τους ίδιους τους παραγωγούς σε οικονομικό μαρασμό. «Από πέρυσι τον Αύγουστο δεν έχουμε φυσιολογική βλάστηση στα φυτά της σταφίδας. Έχουμε κάνει αναμπελώσεις, έχουμε κάνει έξοδα πολλά και βλέπουμε όλα αυτά να πηγαίνουν χαμένα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεραθούν ολοκληρωτικά οι σταφίδες και δεν μπορούμε μετά από τόση δουλειά να κάνουμε από την αρχή αναμπελώσεις», τονίζει ο κ. Μπουλούμπασης. Η ανησυχία, πάντως, είναι εύλογη, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές που είχαν υποστεί οι καλλιέργειές τους τον περασμένο Σεπτέμβρη.