Τα Δυτικά Βαλκάνια προτεραιότητα της βουλγαρικής προεδρίας στην ΕΕ

Radko-Vlaykov

Στη Σερβία και το Κόσοβο, ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από το περιστατικό της δολοφονίας του μετριοπαθούς Σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς, ο οποίος ήταν από τις λίγες προσωπικότητες που υποστήριζαν τη συνύπαρξη Αλβανών και Σέρβων στη «διαιρεμένη πόλη» Μιτρόβιτσα του Βόρειου Κοσόβου. Φαίνεται, μάλιστα, ότι το γεγονός αυτό θα επισκιάσει και την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και την εξομάλυνση των προοπτικών της ΕΕ, την ίδια στιγμή που τρεις διαδοχικές προεδρίες της ΕΕ –Βουλγαρία, Αυστρία, Ρουμανία– θέτουν τη διεύρυνση στο επίκεντρο της ατζέντας.

Απευθύνοντας έκκληση προς τους Σέρβους πολίτες να υποστηρίξουν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας, ο Βούλγαρος πρέσβης στο Βελιγράδι, Radko Vlaykov, ανέφερε ότι το 2018 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τα Δυτικά Βαλκάνια να επιστρέψουν στο προσκήνιο και να σημειώσουν πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ.

«Είμαι βέβαιος ότι όταν οι πολιτικοί και οι πολίτες αποδεχθούν την ΕΕ ως κοινό στόχο, η προσχώρηση θα επιταχυνθεί. Να είστε ενωμένοι και ισχυροί», δήλωσε ο κ. Vlaykov. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η κυβέρνησή του είχε εντείνει τις προσπάθειες, προκειμένου να πείσει την ΕΕ για την ανάγκη επανεστίασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τον Φεβρουάριο, η ΕΕ θα παρουσιάσει μια στρατηγική για τη διεύρυνση που αναμένεται να σηματοδοτήσει το 2025 ως το έτος κατά το οποίο η Σερβία και το Μαυροβούνιο θα μπορούσαν να ενταχθούν. Αναμένεται, επίσης, να παρέχει σε τέσσερις άλλες χώρες –Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο και ΠΓΔΜ– έναν οδικό χάρτη για την ένταξη με σαφείς υποχρεώσεις που θα πρέπει να εκπληρώσουν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποστήριξε το σχέδιο της Βουλγαρίας να επαναφέρει τα Δυτικά Βαλκάνια στο τραπέζι των συνομιλιών στη Σόφια την περασμένη εβδομάδα.