Σε έξαρση η παράνομη οινοποίηση επιτραπέζιων σταφυλιών

Μεγάλη πληγή για τους οινοπαραγωγούς

Διευκρίνιση για τις δηλώσεις συγκομιδής οινοποιήσιμων σταφυλιών από το ΥΠΑΑΤ

Τεράστιο πρόβλημα που θίγει καίρια τους αμπελουργούς οινοποιήσιμων σταφυλιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξακολουθεί να αποτελεί η παράνομη οινοποίηση σουλτανίνας. Σε αρκετές περιπτώσεις, παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών (σουλτανίνα) αλλά και παραγωγοί Κορινθιακής σταφίδας, αφού πουλήσουν τη σουλτανίνα τους ως επιτραπέζια ή τη σταφίδα τους ως ξερή, διαθέτουν παράνομα τις εναπομένουσες ποσότητες για οινοποίηση.

Μάλιστα, οι ποσότητες αυτές δίνονται για οινοποίηση σε εξευτελιστικές τιμές, γεγονός που πιέζει αφόρητα τους παραγωγούς των οινοποιήσιμων ποικιλιών, οι οποίοι αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Αρκεί να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΟΣΟΕ, το 65% του οίνου στην Ελλάδα παράγεται και διακινείται παράνομα και μόνο το 35% με νόμιμα φορολογικά και τελωνειακά παραστατικά από τους 111.000 αμπελουργούς της χώρας. Πέρα από όλα αυτά, όμως, με τις πρακτικές αυτές κυκλοφορεί στην αγορά χαμηλής ποιότητας κρασί, δυσφημώντας το προϊόν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Σάκης Μαυρόγιαννης, το πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια έχει υπογραμμιστεί η ανάγκη ανάληψης δράσεων προφύλαξης των παραγωγών από το φαινόμενο της παράνομης οινοποίησης σταφίδας και σουλτανίνας.

Τα προβλήματα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Μαυρόγιαννη, εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Κορινθίας (σταφίδα) και της Κρήτης (σουλτανίνα). Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, τα κέρδη από όλη αυτή την υπόθεση είναι πολύ μεγάλα, με αποτέλεσμα η πολιτεία να «κάνει τα στραβά μάτια» μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν αμάζευτα τα σταφύλια στα χωράφια. «Και δυστυχώς, στην περιοχή μας, κανένας από τους πολιτικούς δεν είχε το ανάστημα να αντιμετωπίσει το θέμα που τόσο έχει επηρεάσει τους οινοπαραγωγούς», τόνισε με νόημα ο κ. Μαυρόγιαννης.