Ενώσεις, συνεταιρισμοί και ελαιοπαραγωγοί συμμετείχαν στο σεμινάριο E-OLIVE

Ενώσεις, συνεταιρισμοί και ελαιοπαραγωγοί συμμετείχαν στο σεμινάριο E-OLIVE

Σεμινάριο με θέμα «την παρουσίαση πληροφοριακού συστήματος για την καταπολέμηση του δάκου» διοργάνωσαν στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας E-Olive η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το σεμινάριο διεξήχθη την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. 

Εκπρόσωποι της παραγωγής του κερκυραϊκού ελαιόλαδου, καλλιεργητών, ενώσεων, συνεταιρισμών, γεωπόνων και τυποποιητών συζήτησαν τα δεδομένα και ανίχνευσαν τις προοπτικές του τοπικού δυναμικού μέσα από την συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η συνάντηση ξεκίνησε με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Δικτύων Περιφερειών & Διεθνών Συνεργασιών Γιάννη Φοντάνα για τη φιλοσοφία του E-Olive και γενικότερα της αξιοποίησης των προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας στον περιφερειακό σχεδιασμό της ανάπτυξης και προστασίας του πρωτογενούς τομέα στα Ιόνια Νησιά.

Τόνισε ιδιαίτερα τη στενή συνεργασία της περιφέρειας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στα αποτελέσματα που προσδοκά τα επόμενα χρόνια για την ανάδειξη του κερκυραϊκού ελαιώνα.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας έργου Μάρκος Αυλωνίτης, επίκουρος καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μίλησε για τις προοπτικές των σύγχρονων εφαρμογών της πληροφορικής για την προστασία της ελαιοπαραγωγής.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του Δρ Γιάννη Καρύδη και του Δρ Αλέξανδρου Ξενάκη σχετικά με την εφαρμογή κινητής πλατφόρμας Ε-Olive και την υφιστάμενη τακτική μάρκετινγκ του κερκυραϊκού ελαιολάδου αντίστοιχα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κουλούρης καθώς και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Σταμάτης Γκίνης συμμετείχαν στη συζήτηση εκπροσωπώντας τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τονίζοντας τη σημασία του κερκυραϊκού ελαιώνα αντικατοπτρίζοντας ο καθένας τη δική του διάσταση στο ζήτημα.

Η συνάντηση προσέλκυσε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και μεταξύ άλλων παρευρέθησαν η πρόεδρος της ΕΑΣΚ Χριστίνα Λούβρου και ο κ. Βασίλης Κορωνάκης, ο Αντώνης Αηδονίδης από την Συνεταιριστική Κοινοπραξία Κέρκυρας, ο Γιώργος Μάνδηλας Πρόεδρος Συνεταιρισμού Βιολογικών Προϊόντων, ο Σωκράτης Κρητικός Πρόεδρος Ελαιοτριβέων, ο Θεόδωρος Μουζακίτης Πρόεδρος Α.Σ. Αυλιωτών, ο Γεώργιος Δελλής μέλος Δ.Σ. Α.Σ. Μέσης Κέρκυρας, ο Σεβαστιανός Μεταλληνός εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Κορακιάνας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και παραγωγοί.

Από τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για το κερκυραϊκό ελαιόλαδο και τη σημαντικότητα της παρέμβασης των σύγχρονων τεχνολογιών στην προστασία του.

Οι εκπρόσωποι της παραγωγής αλλά αγρότες και γεωπόνοι μίλησαν για την αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης να τους υποστηρίξει όχι μόνο με χρηματοδοτήσεις αλλά και με τεχνογνωσία. Επίσης συζητήθηκε το θέμα του κερκυραϊκού ελαιώνα και η διαφοροποίηση του σε δασικό οικοσύστημα ή παραγωγικό.

Οι εκπρόσωποι της ΠΙΝ δήλωσαν την υποστήριξη τους στους εμπλεκόμενους στην παραγωγή λαδιού, την ενδυνάμωση των δράσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την καθιέρωση του σήματος εντοπιότητας καθώς και τη συνέχεια αυτών των γόνιμων συναντήσεων. Ειδική αναφορά έγινε τέλος στην ανάγκη για τοπικές και ευρύτερες συνεργασίες που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων ως συγκριτικό πλεονέκτημα.