ΕΕ-Mercosur: Κίνδυνο κατάρρευσης των εμπορικών συνομιλιών βλέπουν οι ειδικοί

Για υψηλό κίνδυνο εκτροπής των εμπορικών συνομιλιών ΕΕ-Mercosur κάνει λόγο σε άρθρο γνώμης στη Euractiv η αρχισυντάκτρια του Borderlex.eu, Lana Dreyer.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, καθώς αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος στα τέλη Ιανουαρίου του 2018 και ευελπιστεί να σημειώσει σημαντική πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες. Οι ηγέτες της Νότιας Αμερικής εξέφρασαν παρόμοια άποψη.

Ωστόσο, η κα Dreyer τονίζει τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια που οι διαπραγματευτές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη:

  1. Διάρθρωση της διαπραγμάτευσης: Βασική προτεραιότητα των διαπραγματευτών της Mercosur είναι η πρόσβαση στην αγορά σε τομείς που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ΕΕ. Εάν η ΕΕ δεν έχει απελευθερώσει μέχρι τώρα το εμπόριο βόειου κρέατος και ζάχαρης, αυτό σημαίνει ότι αυτοί είναι τομείς που έχουν αποδειχθεί πολύ επιτυχείς τις τελευταίες δεκαετίες για την αντιμετώπιση της απελευθέρωσης του εμπορίου.
  2. Το φαινόμενο Χόγκαν: Αναμφίβολα, η ΓΔ Γεωργίας ασκεί τεράστια επιρροή στην εμπορική πολιτική της ΕΕ. Ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, ενέκρινε σθεναρά τη διαπραγμάτευση της Mercosur. Ο κ. Χόγκαν έχει γίνει ένας κορυφαίος «πωλητής» γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ και είναι γνωστό ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής. Ενώ οι έντονες παρεμβάσεις του στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Ιαπωνίας απέδωσαν καρπούς, με τη Mercosur ο παρεμβατισμός του θα μπορούσε να στραφεί εναντίον του. Προωθεί την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά προϊόντων, όπως το κρασί και το ελαιόλαδο.
  3. Γαλλία, Ιρλανδία και Brexit: Η Γαλλία μπορεί να είναι πιο φιλική προς την αγορά στο εσωτερικό της, αλλά λιγότερο ανοιχτή σε μεγαλύτερη απελευθέρωση του εμπορίου. Επιπλέον, η Ιρλανδία εκφράζει έντονες ανησυχίες για το μερίδιό της στην αγορά της Βρετανίας μετά το Brexit. Ο πρόεδρος Μακρόν δεσμεύτηκε να καταστήσει περισσότερο αξιόπιστα τα κεφάλαια για την αειφόρο ανάπτυξη στην ΕΕ.
  4. Η υπέρμετρη αισιοδοξία της Σεσίλια Μάλμστρομ: Η κα Mάλμστρομ και το επιτελείο της έχουν ιστορικό υποτίμησης των δυσκολιών επίτευξης συμφωνιών με δύσκολους εμπορικούς εταίρους. Ήταν αισιόδοξη μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ρώσους στα τέλη του 2015 για την DCFTA της Ουκρανίας.
  5. Οι συνθήκες για τις συνομιλίες δεν έχουν ωριμάσει: Πράγματι, ο διάλογος με τη Mercosur διαρκεί 20 χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι τρέχουσες συνομιλίες άρχισαν μόλις το 2016. Η ΕΕ συνέχισε να συσσωρεύει τις απαιτήσεις της στους εμπορικούς εταίρους της, πράγμα που έκανε και με τους Νοτιοαμερικανούς.