Το ΣτΕ ακύρωσε τον ΕΦΚ στο κρασί (upd)

symboulio-epikrateias-efk-krasi
Στην ακύρωση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου πριν από λίγη ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση του φόρου κατανάλωσης αναμενόταν να ανακοινωθεί επισήμως από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στην επικείμενη 83η ΔΕΘ.

“Ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΕΟ. 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Σκούρας, τόνισε ότι «εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον Διευθυντή μας και έγκριτο νομικό Θεόδωρο Γεωργόπουλο που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση».

Με την σειρά του, ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος, δήλωσε ότι «είναι μια μεγάλη στιγμή δικαίωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο σε μια υπόθεση με πολλές νομικές πτυχές που θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες και σε εκείνους του οινοποιούς που μας βοήθησαν καθοριστικά στην τεκμηρίωση της αίτησης».

Αν είχαμε ερωτηθεί εκ των προτέρων, θα είχε αποφύγει ο κλάδος αυτή την δυσβάσταχτη, άδικη και εν τέλει παράνομη περιπέτεια. Σημειώνεται δε ότι η απόφαση που είναι στο στάδιο της καθαρογραφής, δεν ακυρώνει επιμέρους πτυχές ή κανόνες διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά πλήττει το μέτρο στο σύνολό του. Σημειώνεται ακόμα ότι η ακύρωση έχει αυτόματο χαρακτήρα και δεν απαιτείται σχετική πράξη απόσυρσης του μέτρου από την Διοίκηση.

ΚΕΣΟΕ: Προκριμα για τον μηδενισμο Του Ειδικου Φορου Καταναλωσης στο Κρασι η αποφαση Του Στε, που ακυρωνει την βασικη αποφαση εφαρμογης του

«Ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση μηδενισμού του ΕΦΚ στο κρασί αποτελεί η απόφαση του ΣΤΕ να κάνει δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει στο ανώτατο δικαστήριο οι κορυφαίες οργανώσεις του κλάδου ΚΕΟΣΟΕ –  ΕΔΟΑΟ  – ΣΕΟ, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ο οινοπαραγωγός Δ. Παγωνάς, το 2016.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την αριθ.1734 απόφασή του που εξέδωσε στις 3/9 ακύρωσε  την αντίστοιχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ . Αλεξιάδη ,που καθορίζει τους όρους, τις διατυπώσεις και την παρακολούθηση των προϊόντων  για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί πλέον να προβεί σε είσπραξη του ΕΦΚ στο κρασί, αφού η ΔΕΦΚΦ 5026381/2015 που ακυρώνει το ΣΤΕ,  καθορίζει βασικές έννοιες για την επιβολή του ΕΦΚ, όπως  οι ορισμοί των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, το χρόνο επιβολής,  την παρακολούθηση σε καθεστώς αναστολής ή φορολογικής αποθήκης,  τις φύρες κ.α.

Η εξέλιξη αυτή ενέχει και σημαντικές αμφίσημες παραμέτρους ,όπως αυτήν της καταβολής ή όχι και με ποιο καθεστώς, του τρέχοντος ΕΦΚ,  αφού θεωρητικά είναι αδύνατο να εκδοθεί νέα ΔΕΦΚΦ, που θα ήταν άλλωστε πλήγμα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης ,αφού και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για την εξέταση του αιτήματος και τον μηδενισμό του άδικου φόρου.

Είναι επιτακτικό επίσης αμέσως το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε σχετικές  διευκρινίσεις προς τα οινοποιεία .

Άλλωστε η ΚΕΟΣΟΕ αναμένει την καθαρογραμμένη την απόφαση του ΣΤΕ, αφού σε αυτή μπορεί να περιλαμβάνονται επί μέρους στοιχεία που παρέχουν ενδεχομένως και  άλλες δυνατότητες στον κλάδο.

Είναι γεγονός ότι η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί έπληξε σχεδόν αποκλειστικά τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι κυρίως θα απελευθερωθούν από τα δεσμά του ΕΦΚ, τον οποίο κατέβαλλαν στο ακέραιο για όλες τις ποσότητες που διακινούσαν , μένοντας αμέτοχοι στο όργιο παραοικονομίας που συνεχίζει και στις μέρες μας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να μηδενίσει μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί, αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγησή τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία κυρίως των νησιών του Αιγαίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή καλούμε τον πρωθυπουργό να απαλλάξει τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο, από ένα φόρο που μόνο έσοδα στέρησε από το ελληνικό δημόσιο , δημιούργησε όμως παράλληλα νοοτροπίες που δεν αρμόζουν σε ευνομούμενο κράτος.»