Εύσημα προς Τσιρώνη και από ΝΔ για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Εύσημα προς Τσιρώνη και από ΝΔ για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Υπέρ τάχθηκαν επί της Αρχής του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου Τσιρώνη περί δασικών συνεταιρισμών οι περισσότεροι ειδικοί αγορητές των κομμάτων, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή (σε πρώτη ανάγνωση), ενώ επιφυλάχθηκαν ως προς διατάξεις που αφορούν το νέο αριθμό μελών δασικών συνεταιρισμών 25 από 7, εσωτερικό κανονισμού μελών κ.ά.

Σε θετική κατεύθυνση το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο τόνισε ο ειδικός αγορητής της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης, σημειώνοντας ότι φέρνει βελτιώσεις στο ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, ενώ ο ειδικός αγορητής από το ΠΟΤΑΜΙ Γιώργος Αμυράς το χαρακτήρισε ως το καλύτερο που έχει φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι σήμερα. Υπέρ των διατάξεών του τάχθηκε και η Ένωση Κεντρώων. Μάλιστα ακόμη και η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε ότι ενδέχεται να το ψηφίσει.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα του περιβάλλοντος, κοιτάζει τα δευτερεύοντα θέματα και αφήνει τα μείζονα, όπως είναι οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο, αλλά έχει και κάποιες θετικές διατάξεις. Ο κ. Τζελέπης έκανε εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι γίνεται το ίδιο λάθος που γίνεται και με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες εκλογής και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας.

Στην αντίπερα όχθη το ΚΚΕ τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό φέρνει διατάξεις, οι οποίες αφορούν στην εμπορευματοποίηση των δασών, στο πλαίσιο της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης, καθώς δεν αντιμετωπίζονται ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως εμπορεύσιμο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε πως δεν έχει σχέση ο αγροτικός συνεταιρισμός με το συνεταιρισμό εργασίας, που αφορά στα δάση, που θα μπορούσε να ιδωθεί σε τομείς ανακύκλωσης κ.ά. Ο κ.Τσιρώνης μίλησε για την ανάγκη πιστοποίηση της ξυλείας και σημείωσε πως δεν υπάρχει διαδικασία πιστοποίησης. Ξύλο, όπως η οξιά, η καστανιά, η καρυδιά τόνισε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με την προστασία του δάσους και υποστήριξε πως αν το δάσος δεν είναι ζωντανό με κτηνοτροφία, ανάπτυξη, τότε έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να καεί. Σημείωσε πως ο νόμος για τους δασικούς χάρτες ψηφίστηκε ήδη και σημείωσε πως το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να υπάρχει, καθώς δεν είναι υποχρεωμένος ένας απλός πολίτης να το ξέρει. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ωστόσο άφησε  περιθώριο για κάποιες αλλαγές ή νομοτεχνικές βελτιώσεις κυρίως ως προς το δεσμευτικό πλαίσιο, που αφορά στους δασικούς συνεταιρισμούς.

Η συζήτηση επί του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη με ακρόαση εκπροσώπων φορέων.

 Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
Delegate