«Η ευφυής γεωργία μπορεί από ευχή να γίνει πράξη» τόνισε ο ο Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

«Η ευφυής γεωργία μπορεί από ευχή να γίνει πράξη» τόνισε ο ο Πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Με αναφορές στον ρόλο της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στην ευφυή γεωργία και στο ρόλο των νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, η Gaia Επιχειρείν ΑΕ.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο πρόεδρός της, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, τόνισε ότι η ανάπτυξη της γεωργίας περνά μέσα από την ψηφιοποίησή της, ώστε να γίνει ανταγωνιστική, μίλησε για το ξεκίνημα της Gaia Επιχειρείν, λέγοντας ότι οραματίστηκε την ψηφιακή γεωργία όταν η πλειονότητα των εμπλεκομένων έμενε περιχαρακωμένη σε μη αναπτυξιακές πρακτικές και υπογράμμισε ότι η ευφυής γεωργία μπορεί από ευχή να γίνει πράξη.

#LIVE: 4ο Πανελλήνιο συνέδριο για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Στις εμπειρίες του από την ενασχόλησή του με τη γεωργία και την οινοποιία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Παρουσίασε παραδείγματα από τη χρήση της τεχνολογίας στη γεωργία στο εξωτερικό, σημείωσε ότι με τη βοήθειά της μπορεί η νέα γενιά να παραμείνει στην ύπαιθρο, ενώ μίλησε για την τουριστική αξιοποίηση των δρόμων του κρασιού και την αξιοποίηση των παραπροϊόντων του κρασιού, όπως των αμπελόφυλλων και του ξυδιού. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη το τσίπουρο να παράγεται μόνο από τα οινοποιεία και να υπάρξουν παρεμβάσεις για το λαθρεμπόριο του τσίπουρου καθώς, όπως είπε, η εκτίμηση του κλάδου είναι ότι από αυτό χάνονται πάνω από 270 εκατ. ευρώ.

«Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί κεντρική της ευθύνη την ώθηση του αγροτικού τομέα προς το μέλλον» τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Η ίδια επισήμανε, ότι πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα «Κοπέρνικος», μέσα από το οποίο ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, που κάποιοι λοιδορούσαν πριν λίγο καιρό, θα οργανώσει τον συντονισμό πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων και δημοσίου, για τον τριπλασιασμό των εκτάσεων «γεωργίας ακριβείας» εντός του 2018 (που σήμερα είναι περίπου 200.000 στρέμματα).

Η χρήση τέτοιων υπηρεσιών, όπως είπε, αναμένεται ότι θα μειώσει το κόστος του Έλληνα αγρότη, εντός των επόμενων δύο ετών και θα επιτρέψει τη χρήση ενός μεγάλου πλήθους εφαρμογών και νέων μεθόδων, που θα βελτιστοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή. Διαβεβαίωσε ακόμη, ότι το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπως και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, θα βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα η παραγωγή προϊόντων στα οποία η Ελλάδα εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Στη δυναμική παρουσία του αγροτικού κλάδου το 2017, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος χαρακτήρισε επανάσταση τη χρήση δορυφόρου για την εκτέλεση εργασιών, όπως το πότισμα και η λίπανση των καλλιεργειών. Σημείωσε επίσης, ότι το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η υπερβολική φορολόγηση της εργασίας και τόνισε ότι χρειάζονται άνθρωποι με ταλέντο, που πρέπει να αμειφθούν για να μην φύγουν στο εξωτερικό και να βοηθήσουν στη σύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), Αλέξανδρος Κοντός, αναφέρθηκε στους κινδύνους που διαφαίνονται στον αγροτικό τομέα από τις υψηλές εισφορές, τη φορολογία και την παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τόνισε την ανάγκη να «τρέξει» πιο γρήγορα το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ζήτησε να υπάρξει ένας καλοπροέραιτος διάλογος από το αρμόδιο υπουργείο με τις εταιρείες φυτοφαρμάκων, για τη μείωση των τιμών τους και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ισχυρών συνεταιριστικών οργανώσεων.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου, εκτίμησε ότι το οικονομικό περιβάλλον της χώρας εισήλθε σε μια περίοδο ομαλοποίησης με θετικές προοπτικές για το μέλλον και ανέφερε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2017 βλέπουμε θετικό πρόσημο και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για ακόμη πιο θετικούς ρυθμούς μέχρι το τέλος της χρονιάς κοντά στο 1,5%». Τόνισε δε, ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει όλες τις δυνατότητες να συμβάλλει στο να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης, εκτίμησε ότι το θέμα είναι η πρόκληση της αγροτικής ανάπτυξης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον τομέα αυτό να επεκταθεί σε όλο τον αγροτικό τομέα. Σημείωσε επίσης, ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε δομικά ζητήματα που αφορούν την ενθάρρυνση των νέων αγροτών, την πολιτική αγροτικής γης της χώρας μας, την δημιουργία ενός σχεδίου για το νερό, τα εργαλεία και την κατεύθυνση της αγροτικής ανάπτυξης.

Η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Φωτεινή Αραμπατζή, σχολίασε ότι η καινοτομία και η γνώση στον πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα των προγραμματικών θέσεων της ΝΔ, ωστόσο έκανε λόγο για μείωση των κονδυλίων για την καινοτομία στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της χώρας. Ο Μιχάλης Τσελέπης, εκπροσωπώντας την Δημοκρατική Συμπαράταξη, τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη από ένα εθνικό σύστημα παροχής γεωργικών συμβούλων για τον αγροτικό τομέα.