Εγκαινιάζεται η έκθεση της Βουλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Εγκαινιάζεται η έκθεση της Βουλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η πολιτική διαδρομή του Ανδρέα Παπανδρέου, που ο πολιτικός βίος του σφράγισε εν πολλοίς και την τύχη της Ελλάδας, παρουσιάζεται στο χώρο του Περιστυλίου της Βουλής των Ελλήνων.

Πολυδιάστατη προσωπικότητα, ο πανεπιστημιακός καθηγητής στο Μπέρκλεϊ, Ανδρέας Παπανδρέου, ο γιος του άλλοτε πρωθυπουργού, Γεωργίου Παπανδρέου και πριν τη δικτατορία και μετά τη μεταπολίτευση διαδραμάτισε ρόλο σε όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα κι άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα, με την εκλογή του ως πρωθυπουργού το 1981. Στη διεθνή σκηνή ήταν εκ των 6 πολιτικών ηγετών, που πήραν πρωτοβουλίες για την Ειρήνη και τη μείωση των εξοπλισμών, η οποία έμεινε στα χρονικά  ως η «Πρωτοβουλία των Εξ».

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή», που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιούνται Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 13.30 μ.μ. με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από το θάνατό του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Η τελετή των εγκαινίων γίνεται μόνο με πρόσκληση αλλά η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016 και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό καθημερινά 09:00-16:00. Όπως ανακοινώθηκε, ομαδικές ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 12:00, κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 210 3692429.

Η έκθεση που σχεδιάζεται εδώ και καιρό περιλαμβάνει φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια παρουσιάζουν τη ζωή και το έργο του ως ακαδημαϊκού, πολιτικού και πρωθυπουργού κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η έκθεση, δομημένη χρονολογικά, επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της σκέψης του, του οράματός του, των πολιτικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του. Έχουν προγραμματιστεί βεβαίως κι άλλες εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων. Στον αγροτικό κόσμο ο Ανδρέας Παπανδρέου συνέδεσε το όνομά του με την αγροτική σύνταξη, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και τη στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και της ΕΡΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, του Μουσείου Μπενάκη, του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, του Κολλεγίου Αθηνών, του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης», του Πειραματικού Σχολείου και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κ.ά.

Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
Delegate