Η ανάπτυξη του εγκεφάλου κινδυνεύει από γρήγορο φαγητό και ενεργειακά ποτά

energeiaka-pota

Η δημοτικότητα των ενεργειακών ποτών και του γρήγορου φαγητού μεταξύ των εφήβων που καταναλώνουν πάρα πολλά από αυτά μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της έρευνας «Ταυρίνη, καφεΐνη και ενεργειακά ποτά: ανασκόπηση των κινδύνων για τον εφηβικό εγκέφαλο από το πανεπιστήμιο του Βόρειου Κεντάκι, με επικεφαλής τους Christine Curran, PhD, και τον Cecile Marczinski, PhD. Ο Δρ. Curran, τονίζει πως «η ανασκόπηση μας δείχνει ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά για τις επιδράσεις της υψηλής κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και των συστατικών που βρίσκονται σε αυτά και την επίδραση που έχουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα πρόσφατα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη μάθηση και στη μνήμη».

Γρήγορο φαγητό

Μια άλλη έρευνα εξετάζει το γρήγορο φαγητό, το οποίο ορίζεται ως «εξαιρετικά εύγευστο και ευχάριστο, αλλά διατροφικά κακό». Σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα της έρευνας, Amy Reichelt, PhD, από το πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, το γρήγορο φαγητό δεν είναι κακό μόνο για τη διατροφή, αλλά και για τον εγκέφαλο των εφήβων. «Επειδή τα βασικά συστήματα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, που αποτελούν τις χημικές ουσίες, οι οποίες ευθύνονται για το άγχος, τη διάθεση και τη συμπεριφορά, αναπτύσσονται ακόμα κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων, τα συστατικά του γρήγορου φαγητού μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη λήψη αποφάσεων, να αυξήσουν την επιθετική συμπεριφορά και να επηρεάσουν τις κακές διατροφικές συνήθειες κατά την ενηλικίωση».