Εγκρίθηκε και τυπικά από τον ESM η εκταμίευση της δόσης

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ άναψε και τυπικά το ESM, με την απόφαση να γνωστοποιείται μέσω Twitter.
-Διαφήμιση-
Delegate

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ άναψε και τυπικά το ESM, με την απόφαση να γνωστοποιείται μέσω Twitter.

Η έγκριση της δόσης έρχεται μετά την υπογραφή την Πέμπτη του επικαιροποιημένου μνημονίου και τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του ESM.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ESM:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε σήμερα τη δεύτερη δόση από τα 10,3 δισ. ευρώ του Μηχανισμού προς την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ενέκρινε την πρώτη εκταμίευση αυτής της δεύτερης δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα 7,5 δισ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για εξυπηρέτηση του χρέους της και προκειμένου να αποπληρώσει ορισμένες εγχώριες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η απόφαση του ΔΣ του ESM έρχεται μετά την ολοκλήρωση όλων των prior actions από την ελληνική κυβέρνηση.

-Διαφήμιση-

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση για εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι μια αναγνώριση της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Έχει ψηφίσει νόμους που θα μεταρρυθμίσουν το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα, θα δημιουργήσουν ένα νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, θα δώσουν τη δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα εισάγουν έναν αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Χάρη στα μέτρα αυτά και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα βρίσκεται εντός τροχιάς επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη.

Όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ESM είναι καταρχήν πρόθυμα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης χρέους, περιλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνεχιζόμενη εκπλήρωση των προκαθορισμένων όρων από την πλευρά της Ελλάδας».

Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση μιας σειράς οροσήμων και την ικανοποιητική εκκαθάριση των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα. Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η χρηματοοικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα φθάνει τα 28,9 δισ. ευρώ, από 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα. Ο ESM και ο EFSF έχουν συνολικά μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 170,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.