Εγχώρια ντομάτα: Οι δύο λόγοι που ρίχνουν τις τιμές

Εγχώρια ντομάτα: Οι δύο λόγοι που ρίχνουν τις τιμές
-Διαφήμιση-
Delegate

Οι αυξημένες ποσότητες από τις περιοχές που τον τελευταίο μήνα βρίσκονται στην κορύφωση της παραγωγής υπαίθριας ντομάτας, σε συνδυασμό με τις εισαγωγές, κυρίως από Ολλανδία και Πολωνία, «έριξαν» κι άλλο την τιμή της εγχώριας. Αυτό αποτυπώνουν τα στοιχεία που συνέλεξε η «ΥΧ» τόσο από μεμονωμένους παραγωγούς και συνεταιρισμούς όσο και από το επιτόπιο ρεπορτάζ στη λαϊκή και τα σούπερ μάρκετ, καθώς και τα δελτία τιμών των δύο μεγάλων κεντρικών λαχαναγορών, Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί αυτή την εβδομάδα διαμορφώθηκαν στα 45 – 80 λεπτά το κιλό, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έφταναν και το 1 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ, που επισκεφθήκαμε, η ελληνική ντομάτα πωλούνταν την προηγούμενη Τρίτη μέχρι 1,39 ευρώ από 1,62, που ήταν το «ταβάνι» μια εβδομάδα νωρίτερα. Αξιοσημείωτο είναι ότι «βρέξει – χιονίσει», που λέει κι ο λαός, το 1,5 ευρώ παραμένει «ταρίφα» στους περισσότερους πάγκους στις λαϊκές για την ντομάτα α΄ ποιότητας τις πρωινές ώρες, πριν «πέσει» στο 1 ευρώ τις «προχωρημένες» ώρες. Ωστόσο, η αφετηρία, από την πλειονότητα των πωλητών, διαμορφωνόταν στα 80 λεπτά αυτή την εβδομάδα έναντι 90 λεπτών την προηγούμενη.

*Πέντε εβδομάδες πριν, στις 8 – 10 Αυγούστου, η τιμή παραγωγού κυμαινόταν μεταξύ 80 και 1 ευρώ το κιλό. Στη λαϊκή, η τιμή της ντομάτας έφτανε και στα 2,2 ευρώ το κιλό, ενώ στα σούπερ μάρκετ πωλούνταν στο 1,60 – 1,65 ευρώ. Ακόμα και στη χονδρική του ΟΚΑΑ, η τιμή της έπιανε το 1,3 ευρώ.

  • Μελίνα Ζιάγκου

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί