Είδος προς εξαφάνιση η βελγική γεωργία

Αποτελεί ένα μόνο μικρό τμήμα του ΑΕΠ, με τη παραγωγή το 2015 να αντιπροσωπεύει μόλις το 0,70 %

Είδος προς εξαφάνιση η βελγική γεωργία
Οι βελγικές εισαγωγές νωπών φρούτων ανέρχονται διαχρονικά σε πάνω από 2 εκατ. τόνους ετησίως
-Διαφήμιση-
Delegate

Ο γεωργικός τομέας, ένας βασικός τομέας για τις οικονομίες των περισσότερων χωρών, στο Βέλγιο συνεχώς συρρικνώνεται. Κάθε χρόνο, η γεωργική γη μειώνεται, ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται περιορίζεται, ενώ παρατηρείται αύξηση της δομικής έκτασης.

Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στις Βρυξέλλες, η γεωργία αποτελεί μικρό τμήμα του ΑΕΠ, με τη γεωργική παραγωγή το 2015 να αντιπροσωπεύει μόλις το 0,70 % του βελγικού ΑΕΠ.

Διαφοροποίηση καταγράφεται και στο είδος των καλλιεργειών. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η παραγωγή σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού, ενώ μείωση σημείωσε και η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων, που ήταν βασική καλλιέργεια για το Βέλγιο. Βέβαια, στις εξαγωγές, το μερίδιο του αγροτικού τομέα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

-Διαφήμιση-

Στη βελγική αγορά, έδαφος κερδίζουν συνεχώς τα βιολογικά προϊόντα, κυρίως στην περιοχή της Βαλλονίας.

Σημαντική θέση μεταξύ των αγροτικών προϊόντων έχουν στο Βέλγιο και τα φρούτα και τα λαχανικά. Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ, οι βελγικές εισαγωγές νωπών φρούτων ανέρχονται διαχρονικά σε πάνω από 2 εκατ. τόνους ετησίως, με βασικούς προμηθευτές την Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία κ.λπ. Ως προς τις βελγικές εξαγωγές φρούτων, αυτές κατευθύνονται κυρίως στην ΕΕ και αφορούν μήλα, αχλάδια, ντομάτες, καρότα, βολβούς κ.λπ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί