Εικόνες από «τα προσεχώς» της αγροδιατροφής

«Έξυπνα» γυαλιά και «ευφυή» γάντια συλλέγουν απευθείας δεδομένα για την παραγωγή από τον καρπό την ώρα της συγκομιδής και τα μεταφέρουν σε μικροκαλλιεργητές.

Εικόνες από «τα προσεχώς» της αγροδιατροφής

Μια οικιακή συσκευή παράγει ένα νέο τρόφιμο, παράγωγο μικροβιακής ζύμωσης, το ALGA-R, ένα χορτοφαγικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κομμάτι της μεσογειακής διατροφής του μέλλοντος.

Μέσω ενός application, οι χρήστες ανά τον κόσμο εξερευνούν τα βότανα της Ελλάδας και ενημερώνονται για τις χρήσεις τους, ενώ με ένα πλήρες οικιακό σετ εργαλείων απολαμβάνουν ροφήματα της ελληνικής γης στο ποτήρι τους.

Τις παραπάνω εικόνες από το μέλλον της ελληνικής διατροφής έδωσε μια ομάδα σχεδιαστών προϊόντων από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, στη διάρκεια του φετινού TEDxAcademy, προτείνοντας ένα δυναμικό όραμα εξέλιξης για τον κλάδο. Θέλοντας να ξεκινήσει μια συζήτηση για την υποστήριξη ενός οράματος για μια Ελλάδα του 2030, στο φετινό TEDx Academy οι διοργανωτές επέλεξαν την πρόκληση της τροφής ως πεδίο διερεύνησης και επιχείρησαν να συνδέσουν το φαγητό με τις μελλοντικές τεχνολογίες.

Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκε μια ομάδα νέων σχεδιαστών, που είδαν με ανοιχτό μυαλό την κουλτούρα του ελληνικού φαγητού, προτείνοντας σχεδιαστικά σενάρια, με θέμα «Ξαναδοκιμάζουμε την Ελλάδα. Η γεύση στο μέλλον» (RETASTE Greece – A food design future). Οι προτάσεις, που παρουσίασαν οι ομάδες, περιελάμβαναν από αισθητήρες γεύσης σε εστιατόρια μέχρι νέες τελετουργίες για βότανα, αλλά και ντόπιες μικροπαραγωγές, έως και ένα νέο αφήγημα για εναλλακτικές εμπειρίες φαγητού σε δημόσιους χώρους. Και μπορεί οι προτάσεις να φαντάζουν –σε κάποιους– ως σκηνές από τα προσεχώς ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι εμπνευστές τους επιμένουν ότι ανοίγουν απροσδόκητους δρόμους και προτείνουν λύσεις σε θέματα που ενώνουν, όπως η τροφή. Άλλωστε, οι προτάσεις, που παρουσιάστηκαν, δημιουργήθηκαν μετά από εξαντλητικές ώρες ερευνητικής δουλειάς και συνεργασίας σε εντατικά workshops.

To τρόφιμο

Με το σκεπτικό ότι η ελληνική διατροφική κουλτούρα είναι συνδεδεμένη με τρόφιμα που παράγονται μέσω μικροβιακών ζυμώσεων, όπως τα γαλακτοκομικά, οι σχεδιάστριες Ήρα Παππά και Άννα Μαρία Τριανταφυλλίδη προτείνουν το ALGA-R Mini Factory, έναν οικιακό παρασκευαστή μελλοντικού superfood από φύκια. Μια οικιακή συσκευή δημιουργεί ένα νέο τρόφιμο, παράγωγο μικροβιακής ζύμωσης, το ALGA-R. Ένα αυστηρά χορτοφαγικό προϊόν, υψηλής διατροφικής αξίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής του μέλλοντος. Η πρόταση είναι επικεντρωμένη στο agar, ένα συστατικό με πολύ υψηλή διατροφική αξία, που προέρχεται από κόκκινη άλγη και ζυμώνεται στο ALGA-R mini Factory με ποικιλία μικροβίων, ώστε να δημιουργήσει το νέο «vegan superfood». Το τελικό προϊόν έχει ζελατινώδη μορφή, του οποίου η δομή, το χρώμα, η γεύση και η μυρωδιά ποικίλλουν ανάλογα με τα βακτήρια, τα οποία ο χρήστης θα προσθέσει κατά τη ζύμωση στη συσκευή.

Εικόνες από «τα προσεχώς» της αγροδιατροφής

Υποστήριξη

Η πρόταση με την επωνυμία «GAIA» αφορά μια ψηφιακή πλατφόρμα για την υποστήριξη μικροκαλλιεργειών. Οι σχεδιαστές, Σπύρος Αλυσανδράτος, Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος, Δημοσθένης Κατσούρης, θέλησαν να αναδείξουν την παράδοση της Ελλάδας στη γεωργία. Αυτή η γνωστική κληρονομιά συλλέγεται με σύγχρονα μέσα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Internet of Things και αναδιανέμεται μέσα από την πλατφόρμα της GAIA, συνδέοντας διαδραστικά, ακόμη και σε πραγματικό χρόνο, έμπειρους καλλιεργητές με αρχάριους μικροκαλλιεργητές.

Τα «έξυπνα» γυαλιά, σε συνδυασμό με το «έξυπνο» γάντι, συλλέγουν απευθείας δεδομένα, καθώς οι έμπειροι καλλιεργητές ασκούν τις πρακτικές τους. Η πλατφόρμα τα επεξεργάζεται, τα μετατρέπει σε οδηγίες και τα προωθεί σε μαθητευόμενους μικροκαλλιεργητές με την αξιοποίηση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας.

Τρώμε μαζί

Η ομάδα «Kedro» (Ναταλία Γεμελιάρη, Τατιάνα Διαμαντοπούλου, Μιχαήλ-Άγγελος Καλφάκης) προτείνει μια εγκατάσταση που φέρνει κοντά ανθρώπους, οι οποίοι τρώνε σε δημόσιους χώρους και μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη, όπως αεροδρόμια. Το Kedro αρχικά προσκαλεί τους πιθανούς χρήστες μέσα από πάνελ πληροφοριών, σχετικά με τις λειτουργικές οδηγίες της εγκατάστασης και βασικά στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας των τροφίμων. Η εμπειρία ξεκινά όταν δύο ή περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα τις προσφερόμενες θέσεις της εγκατάστασης. Η συσκευή τους προσφέρει αυτόματα ελληνικά παραδοσιακά σνακ, με κύρια υλικά το ελαιόλαδο και το ψωμί. Προηγμένες τεχνολογίες επιτρέπουν την αιώρηση των σταγόνων ελαιολάδου στο ύψος των ματιών των χρηστών, που καλούνται με ειδικά διαμορφωμένες μορφές ψωμιού να συλλέξουν το αιωρούμενο ελαιόλαδο και να γευτούν το συνδυασμένο αποτέλεσμα.

Εικόνες από «τα προσεχώς» της αγροδιατροφής

Τα μυστικά

Η ομάδα «Υatrosophy» των σχεδιαστών Νόρα Ρέππα και Καλλιόπη Σαββάκη προτείνει νέες οικιακές τελετουργίες αξιοποίησης βοτάνων. Το Yatrosophy οραματίζεται την εκτεταμένη οικιακή χρήση βοτάνων. Αποτελείται από ένα kit οικιακού πειραματισμού και μία εφαρμογή (App). Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει βότανα και φυτά και να ενημερωθεί για τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους. Ένα πλήρες σετ εργαλείων, που υποστηρίζει διάφορους τύπους παρασκευής (έλαια, αφεψήματα, παστίλιες, μυρωδικά, κομπρέσες) και δημιουργεί μία ατμόσφαιρα πειραματισμού κατ’ οίκον.

Διαδραστικά μενού

Η ομάδα «Hestia» μας συστήνει το «Εστία», ένα καινοτόμο σύστημα αντικατάστασης των μενού για εστιατόρια, που έχει ως στόχο τη συσχέτιση του φαγητού με τις πέντε ανθρώπινες αισθήσεις μέσω μιας συμμετοχικής διασκεδαστικής τελετουργίας-παιχνιδιού. Δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη να δημιουργήσει μεταφορικά και, ταυτόχρονα, να παραγγείλει τα δικά του πιάτα, συνδυάζοντας τα υλικά, τα οποία του προτείνονται με έναν πρωτότυπο τρόπο, ξεκινώντας έτσι μια αλληλεπίδραση με τον σεφ.