Εικόνες «αποκάλυψης» στο Οροπέδιο Λασιθίου

Εικόνες «αποκάλυψης» στο Οροπέδιο Λασιθίου
-Διαφήμιση-
Delegate

Η εικόνα της άδειας σχεδόν λιμνοδεξαμενής στον Άγιο Κωνσταντίνο του Οροπεδίου Λασιθίου αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, με φόντο την ξηρασία.

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν μετατραπεί σε «νεκροταφεία», αφού οι παραγωγοί, ακόμη και στο τέλος της περιόδου, επέλεξαν να τα εγκαταλείψουν από το να επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος. «Επί τέσσερις μήνες δεν είδαμε βροχή. Τα χωράφια στέρεψαν και το πότισμα εκτόξευσε το κόστος παραγωγής», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οροπεδίου, Γιώργος Στρατάκης, που έδωσε τη διάσταση της ολοκληρωτικής καταστροφής, αν υπολογίσει κανείς και το χαλάζι που έπεσε τον Σεπτέμβριο και προκάλεσε προβλήματα σε δέντρα, όπως μηλιές, στα αμπέλια, αλλά και σε καλλιέργειες κηπευτικών.

Η οικονομική ζημιά στο Οροπέδιο Λασιθίου εκτιμάται από τους παραγωγούς ότι φτάνει το ένα εκατομμύριο ευρώ δίχως να υπολογίζεται το κόστος, με το οποίο επιβαρύνονται λόγω της ξηρασίας. «Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι εκατοντάδες αγρότες στο Οροπέδιο, που δεν διαθέτουν στα χέρια τους ενοικιαστήρια, δεν θα αποζημιωθούν. Αυτό είναι μεγάλη καταστροφή, γιατί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος με τόσο μεγάλες απώλειες», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Λασιθίου, Μανόλης Πατεράκης.

  • Ξηρασία και χαλάζι προκαλούν απόγνωση στο Οροπέδιο Λασιθίου που μετράει πληγές.
  • Άφησαν τις καλλιέργειες, γιατί δεν άντεξαν το κόστος λόγω της ξηρασίας.
  • Χωρίς αποζημίωση θα μείνουν παραγωγοί που καλλιεργούν εκτάσεις δίχως ενοικιαστήρια.
  • «Θα πρέπει να γίνει αναδασμός και να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς», εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού.