Εισροές, η μεγάλη πληγή της αγροτικής οικονομίας

Εισροές, η μεγάλη πληγή της αγροτικής οικονομίας

Η έλλειψη αγροτικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την άναρχη λειτουργία της αγοράς αγροτικών προϊόντων και εφοδίων, τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών του κράτους, την πολυνομία κ.ά., έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής. Στη χώρα μας διατίθενται 5,3 δισ. για φάρμακα, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, ζωοτροφές κ.ά. Η αμερικανική οικονομία χάνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια κατ’ έτος, από τις μονοπωλιακές πολιτικές τιμές, δια μέσου των τριγωνικών συναλλαγών. Στην Ελλάδα, πόσα χάνονται; Δεν έχουν μετρηθεί. Γιατί; Είναι ανάγκη να βγει εδώ και τώρα αδιάβλητη επιτροπή και να βγάλει συμπεράσματα και η πολιτεία να πάρει εδώ και τώρα μέτρα.

  • Κανείς δεν μπορεί να έχει πρόβλημα με τις μεγάλες εταιρείες των εισροών, όταν αυτές κατανοούν την ανάγκη να στηρίζεται -και όχι να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης- η αγροτική οικονομία, που αποτελεί το πεδίο της δράσης τους. Και ο κάθε λογικός άνθρωπος, ιδιαίτερα όποιος κινείται στον χώρο της πρωτογενούς παραγωγής, θεωρεί απαραίτητο να αξιοποιηθεί ό,τι θετικό αυτές δημιουργούν για την αγροτική παραγωγή. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια διαφορά τιμών από χώρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα σε βάρος μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Επίσης, δεν μπορεί η εταιρεία να συμβουλεύει τους αγρότες, ευνοώντας προφανώς και προκλητικά τα προϊόντα της. Θα πρέπει επιτέλους και στην Ελλάδα, όπως σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγροτικές χώρες, να αναδειχθεί ο ρόλος του εξειδικευμένου γεωτεχνικού συμβούλου και να αρχίσουν να αξιοποιούνται τεχνολογικά εργαλεία ευφυούς γεωργίας στις συμβουλευτικές αγωγές.
  • Οι συμβουλές προς τους παραγωγούς δεν μπορεί να είναι μόνο υπόθεση των μεγάλων εταιρειών των εισροών. Είναι καθαρό ότι η συνέχεια αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει σε άνοδο των ποσοτήτων και κύρια του κόστους. Τις συμβουλές τις δίνουν οι ειδικοί σύμβουλοι, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες εδάφους, μικροκλίματος, διαμόρφωσης καλλιέργειας και μια σειρά άλλους παράγοντες, οι οποίοι μπορούν πλέον να μετρούνται και να αποτιμούνται με την αξιοποίηση της ευφυούς γεωργίας, ώστε, μεταξύ άλλων ωφελειών, να αξιοποιούνται σωστά και οι εισροές. Σκεφτείτε ο γιατρός, που συνταγογραφεί ακριβά φάρμακα, να έχει και το φαρμακείο που τα πουλάει. Αυτό είναι εγγύηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, ή των κερδών του γιατρού και εμπόρου;
  • Όπου εισροές, φυτρώνει και ο νευρόσπαστος Γκούφη. Λόγο των «ειδικών ικανοτήτων», στη διατήρηση του υφιστάμενου μηχανισμού της καθυστέρησης, συντονίζει τη συζήτηση με θέμα «Η σημασία της καλλιέργειας του ηλίανθου για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας». Ομιλητές εκτός των άλλων, ο Βασίλης Γούναρης, διευθύνων σύμβουλος της BASF ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ, και ο Αναστάσιος Κλειτσινάρης, Technical Market Development Manager της ίδιας εταιρείας. Για το μέλλον του ηλίανθου δεν ξέρουμε, αλλά το μέλλον του ήλιου της δημοσιογραφίας είναι με κάτι τέτοια εξασφαλισμένο.
  • Είναι γνωστός ο μηχανισμός που εφάρμοζε η NOVARTIS για την προώθηση και πώληση φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού στα νοσοκομεία και σε όλο το δίκτυο στην χώρα μας. Ίσως είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. Και τόσο η εξεταστική της Βουλής, όσο και οι εισαγγελείς, ελπίζουμε ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς, όμως, θεωρούμε υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε στους πρίγκιπες των εισροών: Είναι γνωστές οι μέθοδοι για την αφαίμαξη τμήματος των 5,3 δισ. από τον αγροδιατροφικό τομέα. Δεν περικλείει, όμως, τιμή η αξιοποίηση του «υποστηριχτή των εισροών», του νευρόσπαστου Γκούφη ως πλασιέ. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια».
  • Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το θλιβερό προνόμιο οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί να μην έχουν τον έλεγχο στις ροές των αγροεφοδίων. Η ροή αυτή έχει αφεθεί στα χέρια του ιδιωτικού τομέα, που όπως είναι φυσικό φροντίζει τα δικά του συμφέροντα και όχι τις συλλογικές ανάγκες του χώρου και της Οικονομίας. Σήμερα, που υποτίθεται ότι γίνεται μια προσπάθεια ανάκαμψης, με θεμέλιο μάλιστα την πρωτογενή παραγωγή, αυτή η άρρωστη κατάσταση πρέπει να τελειώσει. Με τη συμβολή του κράτους και την πρωτοβουλία των αγροτών.
  • Πώς; Με έναν και μοναδικό τρόπο: Με την οργάνωση δικτύου διάθεσης από τους συνεταιρισμούς προς τους παραγωγούς των αναγκαίων για την παραγωγή εισροών-αγροεφοδίων. Η παρέμβαση αυτή θα πρέπει να καθοδηγείται από μια καθολική και οραματική αντίληψη, που δεν θα έχει σχέση με τα κέρδη κάποιων εταιρειών και μεσαζόντων, αλλά με τα κέρδη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Τόσο απλά.
  • Να το κάνουμε ακόμα πιο απλό: Σήμερα, το μεγάλο πρόβλημα των εισροών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία μιας εταιρείας, που μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου καταστημάτων αγροεφοδίων, σε συνεργασία με τους κατά τόπους ΑΣ, θα διαχειρίζεται ένα σημαντικό ποσοστό του όγκου των πωλήσεων προς τους παραγωγούς. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιδίωξη να περάσει στα χέρια των συνεταιρισμένων ο έλεγχος της ζήτησης αλλά και των πωλήσεων σε αγροεφόδια, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες, όπως θα ορίζονται από την εφαρμογή μοντέλων της ευφυούς Γεωργίας.