Έκανε πίσω η Βαλονία, πάει για υπογραφή την Κυριακή η CETA

Έκανε πίσω η Βαλονία, πάει για υπογραφή την Κυριακή η CETA
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Υπέρ της συμφωνία εμπορίου ΕΕ- Καναδά ψήφισε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου το περιφερειακό Κοινοβούλιο της γαλλόφωνης Βαλονίας αλλάζοντας τα δεδομένα γύρω από την επικύρωση της CETA.

Η αρνητικό ψήφισμα που είχε εκδώσει πρόσφατα η Βαλονία απειλούσε να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα καθώς η βελγική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα περιφερειακά κοινοβούλια.

Εν τέλει οι βουλευτές της Βαλονίας οι οποίοι ήταν «σημαιοφόροι» της αντιπολίτευσης στην Γενική Συμφωνία Οικονομικών κι Εμπορίου (όπως είναι το πλήρες όνομα της CETA), υπερψήφισαν το νέο αναθεωρημένο κείμενο με 58 ψήφους υπέρ και πέντε κατά.

Στο σύνολό τους οι 28 κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ υποστηρίζουν την υπογραφή της CETA, της οποίας οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν ότι θα αυξήσει κατά 20% το εμπόριο, όμως η κεντρική κυβέρνηση του Βελγίου δεν είχε κατορθώσει έως σήμερα να δώσει την συγκατάθεσή της επειδή όφειλε να έχει εγκριθεί το κείμενο από τις ομόσπονδες περιφέρειες.

Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, η Ε.Ε. και ο Καναδάς θα διεξαγάγουν τη σύνοδο κορυφής για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Αποστολή επετεύχθη! Μόλις συμφώνησα με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να διεξαχθεί η Σύνοδος ΕΕ-Καναδά αυτή την Κυριακή», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η σύνοδος για την υπογραφή της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (ΣΟΕΣ) θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και η τελετή υπογραφής θα λάβει χώρα το μεσημέρι, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα

«Τίποτα δεν είναι απλό στο Βέλγιο, αλλά λίγα πράγματα είναι αδύνατα», έγραψε το Σάββατο στο Twitter ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος υπέγραψε εκ μέρους της χώρας του τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στον Καναδά (CETA) έπειτα από εβδομάδες εσωτερικών διαφωνιών στο Βέλγιο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Παλαί ντ’ Εγκμόν, την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, παρουσία, μεταξύ άλλων, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία εκ μέρους των 28.

Η CETA αναμένεται να υπογραφεί αύριο, Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες από την ΕΕ και τον Καναδά παρουσία του πρωθυπουργού του Βελγίου, Τζάστιν Τριντό.

Από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους επόμενους μήνες, η συμφωνία θα τεθεί μερικώς και προσωρινά σε εφαρμογή, έως ότου εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών-μελών, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Το Βέλγιο αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες μέχρι να καταλήξει σε μια κοινή θέση για τη συμφωνία, καθυστερώντας την υπογραφή της συμφωνίας από το σύνολο της ΕΕ.

Μερικά από τα τοπικά κοινοβούλιά του, αρχής γενομένης από τη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλονίας, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, κυρίως για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στον αγροτικό τομέα αλλά και για την εγκαθίδρυση ad hoc δικαστηρίων για τη διευθέτηση των διαφορών ανάμεσα στις πολυεθνικές και στα κράτη.

Έπειτα από πολύωρες σκληρές διαπραγματεύσεις οι Βέλγοι κατέληξαν σε συμφωνία για ένα κοινό κείμενο.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το Βέλγιο θα ζητήσει τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη συμβατότητα του μηχανισμού διαιτησίας (ICS) που θα εγκαθιδρύσει η CETA σε περίπτωση διένεξης ανάμεσα σε έναν επενδυτή και ένα κράτος-μέλος.

-Διαφήμιση-
Delegate