Eκδήλωση στην Καβάλα υπέρ της ένταξης των Φιλίππων στον κατάλογο της UNESCO

Eκδήλωση στην Καβάλα υπέρ της ένταξης των Φιλίππων στον κατάλογο της UNESCO

Ο δήμος Καβάλας σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο διοργανώνει μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση στην οποία περισσότεροι από 300 μαθητές, από γυμνάσια και λύκεια της Καβάλας και της Ξάνθης, θα συμπράξουν μουσικά με τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προώθηση της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 στις 20.30 το βράδυ το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα φιλοξενήσει μια μουσική παράσταση συνοδευόμενη από εικαστικό και δραματουργικό περιεχόμενο, σε σκηνοθεσία της Κόνυ Ζίκου στην οποία συμμετέχουν οι χορωδίες του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, του 2ου Γυμνασίου, του 3ου Γυμνασίου, του 5ου Γυμνασίου, του 7ου Γυμνασίου και του 6ου Γενικού Λυκείου Καβάλας.

Η εκδήλωση, με το γενικότερο τίτλο «Δρόμοι Βυζαντινοί», για τη διοργάνωση της οποίας έχουν βοηθήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», περιλαμβάνει μια σειρά βυζαντινών ύμνων, ερμηνευμένων μοναδικά από την Ελληνίδα σοπράνο Σ. Θεοδωρίδου με την ορχήστρα Mobile σε διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη. «Από την κατάνυξη στο θρήνο και από το σκοτάδι στο φως… Πρόκειται για μια συγκλονιστική μουσική εμπειρία, μια μυσταγωγία», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Γιάννης Κακάρας.

«Η συνεργασία τόσων φορέων και η συμμετοχή τόσων παιδιών αλλά και εκπαιδευτικών φανερώνει για μια ακόμα φορά ότι η υποψηφιότητα των Φιλίππων για ένταξή τους στον κατάλογο της UNESCO ήταν, είναι και παραμένει πάντα μια συλλογική προσπάθεια», επισημαίνει η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει αναφέροντας: «Σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Καβάλας με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου στηρίζει έμπρακτα την υποψηφιότητα και ο δήμος Καβάλας από τη δική του μεριά καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο διεθνής οργανισμός θα κρίνει ικανοποιητικά τον επίσημο φάκελο της ελληνικής υποψηφιότητας και οι Φίλιπποι με τη λαμπρή ιστορία θα τύχουν ακόμα μεγαλύτερης προβολής και αναγνώρισης».

Η δήμαρχος υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα έγινε μια άριστη δουλειά για τη σύνταξη του φακέλου και εκτιμά ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του φακέλου της ελληνικής υποψηφιότητας που ευελπιστεί, όπως σημειώνει η ίδια, να είναι θετική όχι μόνο προς όφελος της Καβάλας και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας καθώς έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια που κάποιο ελληνικό μνημείο εντάχθηκε στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων», σημειώνει ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, «αποτελεί τεκμήριο σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχει μια μοναδική μαρτυρία πολιτισμικής παράδοσης. Είναι άμεσα συνδεδεμένος με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχει εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελεί τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Η ιστορική ταυτότητα των Φίλιππων

Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε στις παρυφές των ελών που κάλυπταν το νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, οι οποίοι γνωρίζοντας τον πλούτο της περιοχής ίδρυσαν το 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων. Πολύ γρήγορα η νέα αποικία, ζητά τη βοήθεια του Φιλίππου Β’, βασιλιά της Μακεδονίας. Αυτός διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και της δίνει το όνομά του: Φίλιπποι.

H πόλη γνώρισε περίοδο ακμής στους ελληνιστικούς χρόνους. Η διέλευση της Εγνατίας Οδού μέσα από τους Φιλίππους (2ος αι. π.Χ.) της προσέδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα. Το 42 π.Χ. η δραματική μάχη των Φιλίππων, άλλαξε εντελώς το χαρακτήρα της πόλης, αφού μετά την επικράτησή του ο Οκταβιανός τη μετέτρεψε σε ρωμαϊκή αποικία. Η πόλη μεγάλωσε και αναδείχθηκε σε οικονομικό, διοικητικό και καλλιτεχνικό κέντρο.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός όμως έμελλε και πάλι να αλλάξει τη φυσιογνωμία των Φιλίππων ήταν η έλευση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ίδρυσε εδώ την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ. και βάφτισε στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα Χριστιανή, τη Λυδία.

Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους το 1914 από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών. Σήμερα, η ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία, το ΑΠΘ και η Γαλλική Σχολή Αθηνών συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα.