Πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την Javascript για να δείτε αυτό τον ιστότοπο
Ο φετινός καλλιεργητικός χάρτης για τα ακρόδρυα

Ο φετινός καλλιεργητικός χάρτης για τα ακρόδρυα

Στροφή στα ακρόδρυα δέντρα κάνουν οι Έλληνες παραγωγοί, που τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να επενδύουν όλο και περισσότερο στις καλλιέργειες της φιστικιάς, της αμυγδαλιάς, της καστανιάς και της καρυδιάς, με τους πιο τολμηρούς να επιστρέφουν στην καλλιέργεια της φουντουκιάς...
Ανάγκες λίπανσης των ακρόδρυων

Ανάγκες λίπανσης των ακρόδρυων

Πριν από τη φύτευση προτείνεται μια εδαφολογική ανάλυση για τα διάφορα ανόργανα συστατικά, το pH και τη συγκέντρωση οργανικής ουσίας. Τυχόν ελλείψεις ή υψηλές απαιτήσεις σε φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ) καλό είναι να καλυφθούν πριν από τη φύτευση...
akrodrya-prooptikes-stin-ellada

Ανάπτυξη και προοπτικές των ακρόδρυων στην Ελλάδα

Για την ανάπτυξη και τις προοπτικές των ακρόδρυων στην Ελλάδα γράφει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Νάνος, καθηγητής στο εργ. Δενδροκομίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Παν/μιο Θεσσαλίας. Όπως σημειώνει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία Ομάδων Παραγωγών για να αποδώσουν καρπούς τα δέντρα.
Η επεξεργασία των καρπών με κέλυφος

Η επεξεργασία των καρπών με κέλυφος

Παρά το γεγονός ότι η εξαγωγική δραστηριότητα των ακρόδρυων (καρπών με κέλυφος) βρίσκεται σχεδόν σε εμβρυική κατάσταση λόγω της μικρής παραγωγής, η μεταποίηση στη χώρα μας κάνει βήματα, με μικρές εταιρείες και επιχειρήσεις να ασχολούνται με την επεξεργασία των ξηρών καρπών.
fiteuseis-dentron-simvoules

Φυτεύσεις δέντρων: Βασικές οδηγίες & καλλιεργητικές τεχνικές

Την περίοδο αυτή, πολλοί γεωργοί προετοιμάζονται για την εγκατάσταση φυτειών. Το αφιέρωμα που ακολουθεί αποτελεί έναν οδηγό για τα οπωροφόρα, τα ακρόδρυα και τους ελαιώνες.
- Διαφήμιση-

Επιμέλεια – Συντονισμός έκδοσης: Χρήστος Διαμαντόπουλος

Στο προσκήνιο επανέφεραν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις –στο πλαίσιο της πρόσφατης επισκόπησης της ΚΑΠ– τις καλλιέργειες των ακρόδρυων δέντρων (καρποί με κέλυφος), δεδομένου μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια κάποια από τα προϊόντα αυτά –όπως, για παράδειγμα, το αμύγδαλο– σημειώνουν και ικανοποιητικές εµπορικές τιµές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η καλλιέργεια των ακρόδρυων σήμερα αγγίζει τα 19.500 στρέμματα σε όλη τη χώρα, ενώ όπως έκανε γνωστό προ μηνών το ΥΠΑΑΤ, η συνδεδεμένη ενίσχυση για το 2017 αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια πολλές παραδοσιακές – εκτατικές καλλιέργειες, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλο, φιστίκι καρύδι, φουντούκι, κάστανο) κεντρίζουν εκ νέου το ενδιαφέρον των παραγωγών. Να σημειωθεί ότι έως και το 2009, οι καρποί µε κέλυφος βρίσκονταν, επίσης, σε ειδικό καθεστώς ενίσχυσης στο πλαίσιο της ΚΑΠ, λαμβάνοντας από το 2004 περίπου τα 20 – 25 ευρώ ανά στρέμμα.

Σε διεθνές επίπεδο –σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε το USDA–, αναμένεται οριακή αύξηση της τάξης του 2% στην παγκόσμια παραγωγή αμυγδάλου, καθώς θα φτάσει τους 1,1 εκατ. τόνους φέτος σε σύγκριση µε τους 1,078 εκατ. τόνους πέρυσι. Την ίδια στιγμή –σύμφωνα πάντα με το USDA–, άνοδος κατά 8,4% αναμένεται στην παγκόσμια παραγωγή φουντουκιών, αφού σε σχέση µε το 2015 θα ανέλθει περίπου στους 2 εκατ. τόνους, µε την Κίνα και τις ΗΠΑ να αντιστοιχούν στο 75% της συνολικής διαθέσιμης προσφοράς. Ωστόσο, αισθητή μείωση κατά 14% θα είναι η φετινή διεθνής παραγωγή φιστικιού, φτάνοντας τους 529.000 τόνους (615.000 τόνους την προηγούμενη παραγωγική περίοδο).

Τέλος, όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή κάστανου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πέρσι, σε ευρωπαϊκό συνέδριο στην Ουγγαρία (σχετικά με την καλλιέργεια της καστανιάς), οι κύριες χώρες παραγωγής κάστανου στην Ευρώπη είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί. Επιπλέον, όπως τονίστηκε, και η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη παραγωγό χώρα που προμηθεύει με το προϊόν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

- Διαφήμοση -