ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ & ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ

Γλυκό κρασί από τη Σάμο

7 «δυναμικές» ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα

Ο Γιώργος Σκούρας γράφει για το Αγιωργίτικο, ο Πάρις Σιγάλας για το Ασύρτικο, µία από τις σπουδαιότερες λευκές ποικιλίες της Ευρώπης. Ο Γιάννης Τσέλεπος για το το Μοσχοφίλερο. Ο Γιάννης Μπουτάρης γράφει για το Ξινόµαυρο.
Καλλιεργητικές φροντίδες κρασοστάφυλων

Καλλιεργητικές φροντίδες κρασοστάφυλων

Καλλιεργητικές φροντίδες κρασοστάφυλων για κάθε εποχή! Οι γενικές υποχρεώσεις και φροντίδες, που αφορούν όλους σχεδόν τους «συμβατικούς» και τους «βιολογικούς» αμπελώνες και τους αμπελουργούς, συνοψίζονται σε βασικές ενέργειες κατά εποχή.
Η βιολογική καλλιέργεια απάντηση για την αγροτική οικονομία του αύριο

Η βιολογική καλλιέργεια απάντηση για την αγροτική οικονομία του αύριο

Παράδοση, ποιότητα, οινοτουρισμός. Σε αυτό το τρίπτυχο στηρίζεται, εργάζεται και επενδύει ο Αρκάδας οινοποιός Ευάγγελος Καλόγρης, που ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση και προσπαθεί να...
Όλα τα βήματα για την εγκατάσταση οινοποιήσιμου αμπελώνα

Όλα τα βήματα για την εγκατάσταση οινοποιήσιμου αμπελώνα

Η φύτευση νέου αμπελώνα δεν είναι μια απλή διαδικασία. Πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης. Θα πρέπει να προηγηθεί μια έρευνα για τις ποικιλίες που είναι κατάλληλες για την περιοχή
Σταθερή η αξία των εξαγωγών

Σταθερή η αξία των εξαγωγών

Με την παγκόσμια αγορά να παρουσιάζει άνοδο στην εξαγωγική της δραστηριότητα, η Ελλάδα φαίνεται να χάνει έδαφος σε ό,τι αφορά τις παραγόμενες ποσότητες...
- Διαφήμιση-

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Επιμέλεια – Συντονισμός έκδοσης:
Τάνια Γεωργιοπούλου

Κανένας δεν μπορεί να μην παραδεχτεί τη ραγδαία ανάπτυξη της ελληνικής οινοπαραγωγής, ειδικά την τελευταία δεκαετία, η οποία ασφαλώς βασίζεται στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της ελληνικής αμπελουργίας.

Ως γνωστόν, το καλό κρασί γεννιέται στο αμπέλι. Το ελληνικό κρασί κατάφερε να βρει μονοπάτι σωτηρίας ακόμα και μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης με την αύξηση των εξαγωγών.

Συγκεντρώνοντας το υλικό για αυτή την έκδοση, διαβάζοντας τα κείμενα ειδικών και συζητώντας με οινοποιούς και αμπελουργούς, συνειδητοποιήσαμε με χαρά ότι θεωρούμε πλέον δεδομένα κάποια πράγματα που πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν εξωτικά, όπως π.χ. τη δύναμη που έχουν οι ελληνικές ποικιλίες.

Όμως, παράλληλα, «είδαμε» καθαρά τα προβλήματα: Η ανάγκη κατοχύρωσης των ελληνικών ποικιλιών, η -αναγκαία- κλωνική επιλογή, που προς το παρόν βασίζεται στην καλή δουλειά κάποιων φυτωριούχων, η ελλιπής έως ανύπαρκτη εκπαίδευση των αμπελουργών, το γεγονός ότι τα αμπέλια για οινοστάφυλα των 2-3 στρεμμάτων εύκολα θα γίνουν οικόπεδα, αφού δεν προσφέρουν ικανοποιητικό εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Και, βέβαια, η μάστιγα της παραγωγής και διακίνησης οίνου χωρίς παραστατικά, που έχει διογκωθεί υπερβολικά λόγω και της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Η ελληνική αμπελουργία και το ελληνικό κρασί ήρθε η ώρα να περάσουν στην επόμενη φάση, να ενηλικιωθούν. Μόνο έτσι η ελληνική οινοπαραγωγή, η οποία, φυσικά, δεν είναι ενιαία, θα βρει μια μόνιμη θέση, τόσο στους καταλόγους των διεθνών εστιατορίων και αγορών όσο και στην καρδιά των απανταχού οινοκαταναλωτών. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια να μιλάμε για την εποχή που «το ελληνικό κρασί ήταν μόδα» και να κλαψουρίζουμε για ακόμα μια φορά «για την ευκαιρία που χάθηκε».

Γράφουν: Γιάννης Μπουτάρης, Θεόδωρoς Γ. Γεωργόπουλος, Γιώργος Σκούρας, Πάρις Σιγάλας, Γιάννης Τσέλεπος, ∆ιονύσιος Γραµµατικός, ∆ρ Σταµάτης Σεκλιζιώτης.
Μιλούν: Λεωνίδας Νασιάκος, Σωτήρης Αϊβαλής, Ευαγγελία Παλυβού, Ευάγγελος Καλόγρης

- Διαφήμοση -