Προσωπικά, είμαι οπαδός της άποψης πως το ελληνικό κρασί θα μπορέσει να διεισδύσει δυναμικά και να δημιουργήσει επώνυμη ζήτηση στις διεθνείς αγορές, αποκλειστικά μέσω των γηγενών ποικιλιών. Παρ’ όλα αυτά, ο πειραματισμός με διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αφού είναι μία καλή αφορμή να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα που αυτές δίνουν, κάτω από τις ιδιαίτερες και μοναδικές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Εξάλλου, κάθε χρόνο, δοκιμάζουμε εξαιρετικά ελληνικά κρασιά παραγόμενα από αυτές τις ποικιλίες και πέραν αυτού, πολλοί Έλληνες οινόφιλοι, έχοντας εξοικειωθεί πλέον με τους οίνους που παράγονται από τις γηγενείς ποικιλίες, επιζητούν κάτι διαφορετικό, οπότε η διέξοδος για αυτούς είναι η αναζήτηση είτε μέσω του διεθνούς αμπελώνα, είτε μέσω του ελληνικού, για ενδιαφέροντες οίνους προερχόμενους από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc, Chardonnay κ.ο.κ.

Ίσως η έκφραση πως «ένα Cabernet από την Ελλάδα δεν έχει καμία τύχη» να ακούγεται κάπως σκληρή, όμως εμπεριέχει ένα μεγάλο ποσοστό αλήθειας. Για να το πούμε διαφορετικά, ένα ελληνικό Cabernet ξεκινάει την κούρσα στον διεθνή στίβο με ένα σημαντικό συγκριτικό μειονέκτημα, από τη στιγμή που έχει να ανταγωνιστεί εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, αντίστοιχα χαμηλότερης, ίδιας ή και υψηλότερης ποιότητας, σε αντίθεση με τις ελληνικές ποικιλίες, οι οποίες έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα της μοναδικότητας και της σπανιότητας. Πλέον, η μακρόχρονη επαφή και οι συζητήσεις με απλούς καταναλωτές ή και αγοραστές του εξωτερικού, μας έχουν πείσει πως το ενδιαφέρον τους στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στις γηγενείς ποικιλίες, οι οποίες τους είναι άγνωστες και εμπεριέχουν επιπλέον μία εξωτική νότα για αυτούς, άρα έχουν και το κίνητρο να τις εξερευνήσουν.

Η πολιτική της Semeli εδώ και πολλά χρόνια είναι σταθερή και αταλάντευτη, βασιζόμενη στην προώθηση των ποικιλιών του τόπου μας και ιδιαίτερα του Αγιωργίτικου από τη Νεμέα και του Μοσχοφίλερου της Μαντινείας. Παρ’ όλα αυτά, σε ορισμένα κρασιά παραγωγής μας, έχουμε προχωρήσει στο πάντρεμα ελληνικής με διεθνή ποικιλία, ώστε να καταφέρουμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον ακόμα και των δύσπιστων καταναλωτών του εξωτερικού, οι οποίοι μη γνωρίζοντας τίποτα για τις ποικιλίες μας, νιώθουν πιο ασφαλείς ακούγοντας το όνομα ενός σταφυλιού που ήδη γνωρίζουν, έστω και αν αυτό συμμετέχει σε χαμηλό ποσοστό, όπως π.χ. στον Ορεινό Ήλιο λευκό και ερυθρό, όπου το Sauvignon Blanc και το Syrah συμμετέχουν μόλις με 20% στη μείξη με το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο αντίστοιχα. Συγχρόνως, συνεχίζουμε να πειραματιζόμαστε στους αμπελώνες μας τόσο με ελληνικές, όσο και με διεθνείς ποικιλίες, έχοντας τα τελευταία χρόνια δημιουργήσει μία σειρά μονοποικιλιακών οίνων από Sauvignon Blanc, Chardonnay και Syrah, σε πολύ μικρό αριθμό φιαλών, οι οποίες κατευθύνονται προς συγκεκριμένες αγορές εντός Ελλάδας, όπου παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για αυτού του είδους τα προϊόντα.

Γράφουν: Λεωνίδας Νασιάκος, οινολόγος και γενικός διευθυντής της Semeli

-Διαφήμιση-
gaia-sense