Αφορμές για οινικές εξορμήσεις δεν αφήνονται πλέον ανεκμετάλλευτες από τους φίλους του κρασιού. Αρκετοί από εμάς, λίγο πολύ, είμαστε πλέον οπαδοί του οινοτουρισμού, αναμφισβήτητα ως νέα τουριστική τάση!

Ένα αγαπημένο κρασί ή η γνωριμία μας με έναν οινοπαραγωγό που μας έχει μαγνητίσει με το πάθος και τις γνώσεις του για τη δουλειά του, αρκούν για να αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε οινικές διαδρομές και να επισκεφθούμε οινοποιεία.

Μία σειρά οργανωμένων εκδηλώσεων στα οινοποιεία και σε οινικές περιοχές, είτε είναι πανελλαδικές, από τις ενώσεις οινοπαραγωγών, όπως οι «Ανοιχτές Πόρτες» και η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού», είτε τοπικές, όπως τα «Οινοκρητικά», οι «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας», η «Δραμοινογνωσία», αποδεικνύουν την προτίμηση του κοινού σε αυτή την ειδική, ξεχωριστή μορφή τουρισμού.

Αλλά και με κάθε άλλη ευκαιρία, όπως μία ημερήσια εξόρμηση, ένα τριήμερο ή τις καλοκαιρινές μας διακοπές, αναζητούμε πλέον τις οινικές προτάσεις της περιοχής που βρισκόμαστε, επισκεπτόμαστε οινοποιεία, γνωρίζουμε τους αμπελώνες τους, τις ποικιλίες τους, τις ιδιαιτερότητες της μορφολογίας του εδάφους, την οινοποίηση, την παραγωγή και τέλος δοκιμάζουμε κρασιά, μαθαίνοντας να ξεχωρίζουμε τα χαρακτηριστικά τους αλλά και πώς μπορούμε να τα απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας, συνδυάζοντάς τα με τα εδέσματα που παντρεύονται καλύτερα.

Η επίσκεψη σε ένα οινοποιείο είναι μία εμπειρία που μπορεί να μας ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο για την απόκτηση της οινικής κουλτούρας μέσω της εκπαίδευσης, ώστε να μπορούμε να εκτιμούμε καλύτερα το μοναδικό αυτό προϊόν, επιλέγοντας πάντα ποιοτικούς οίνους. Μία επίσκεψη μόνο μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό σεμινάριο οινογνωσίας.

Στο οινοτουριστικό δίκτυο της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», σε συνολικά 25 επισκέψιμα οινοποιεία, από τον Όλυμπο έως τη Ζίτσα στην Ήπειρο και από εκεί έως τη Δράμα και την Καβάλα στην Ανατολική Μακεδονία, περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες περνούν κάθε χρόνο τις πόρτες τους, ενώ στις ετήσιες οινοτουριστικές εκδηλώσεις της ένωσης ο αριθμός ξεπερνά συνολικά τις 17.000, σύμφωνα με τα στατιστικά του προηγούμενου έτους.

NEMEA-oinotourismosΑκόμη, αρκετά από τα οινοποιεία διοργανώνουν ετήσια σειρά εκδηλώσεων και οινοτουριστικών προτάσεων για το κοινό τους, που εξασφαλίζουν μία συνεχόμενη ροή επισκέψεων.

Η ξενάγηση στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ενός οινοποιείου και η γευσιγνωσία των οίνων που παράγονται εκεί, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας επίσκεψης, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δυνατότητα να γνωρίσουμε, να γευτούμε και να αγοράσουμε ετικέτες που δεν κυκλοφορούν στην αγορά, είτε είναι παλαιότερων εσοδειών, είτε είναι πειραματικές. Σε αρκετά οινοποιεία μπορούμε ακόμη να γνωρίσουμε οίνους αφρώδεις, γλυκείς και αμπελοοινικά αποστάγματα, εμπλουτίζοντας ακόμη περισσότερο την οινική μας εμπειρία αλλά και τις γνώσεις μας.

Οι οινοπαραγωγοί, από τη δική τους πλευρά, άνθρωποι κατ’ εξοχήν με ενθουσιασμό και πάθος για τη ζωή και τη χαρά που μπορεί στην κυριολεξία να αποστραγγίσει κάποιος από το αμπέλι και το κρασί, είναι ανοιχτοί και φιλόξενοι σε κάθε επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει και να μοιραστεί αυτό το πάθος.

Και θεσμικά, όμως, πρέπει να αναφέρουμε πως, από τον Δεκέμβριο του 2014, η νομοθεσία της χώρας μας ορίζει πλέον τις ποιοτικές προδιαγραφές των επισκέψιμων οινοποιείων, γεγονός που στάθηκε αφορμή να πιστοποιούνται και να λαμβάνουν το σχετικό σήμα, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή εικόνα για τον επισκέπτη.

Νεμέα: Το μεγάλο στοίχημα του οινικού τουρισμού

O οινικός τουρισμός στη χώρα μας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ή τουλάχιστον να συζητιέται περισσότερο τα τελευταία χρόνια, χωρίς να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μπορεί να συναγωνιστεί ό,τι συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Τοσκάνη στην Ιταλία, στο Μπορντό στη Γαλλία ή στη Νάπα Βάλεϊ στην Καλιφόρνια.

Η εξέλιξή του, όμως, αναμένεται να είναι και γρήγορη και συναρπαστική, αφού η Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς, είναι ένας αναπτυγμένος τουριστικά προορισμός.

Ταυτόχρονα, διαθέτει πολλές και ενδιαφέρουσες οινοπαραγωγικές ζώνες σε διαφορετικές περιοχές. Η πιο ενδιαφέρουσα, που μπορεί να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο στοίχημα και να εξελιχθεί σε οινικό τουριστικό προορισμό αντίστοιχο των παραπάνω, είναι η Νεμέα. Γιατί είναι η μεγαλύτερη αμπελουργική και οινοπαραγωγική ζώνη της χώρας, ίσως και των Βαλκανίων, με 25.000 στρέμματα αμπελώνα και χαρακτηρισμένη ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, καλλιεργώντας μία από τις πιο δυναμικές κόκκινες ποικιλίες στην Ευρώπη, το Αγιωργίτικο.

Γιατί η περιοχή συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων επώνυμων και οργανωμένων οινοποιείων στην Ελλάδα, που ξεπερνούν τα 40 και παράγουν εκατοντάδες ετικέτες κρασιού.

Γιατί απέχει μόνο μία ώρα από την Αθήνα, έχοντας τη δυνατότητα να προσελκύσει και Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Γιατί η επίσκεψη στην περιοχή μπορεί να συνδυαστεί με μια περιήγηση στον πολύ ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας ή των Μυκηνών, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση, αλλά και με μια επίσκεψη σε άλλους κοντινούς προορισμούς (Ναύπλιο, Τολό, Λουτράκι, Ορεινή Κορινθία).

NEMEA-ampelia-oinotourismosΓιατί η επίσκεψη δεν σταματά στη Νεμέα, αλλά μπορεί να συνεχιστεί και να γίνει πιο συναρπαστική, στα 16 χωριά που είναι ενταγμένα στη Ζώνη Νεμέας και εκτείνονται στην ορεινή Κορινθία, ακόμα και στην Αργολίδα. Όμως, πάνω από όλα, γιατί οι άνθρωποι στην περιοχή έχουν αρχίσει και το πιστεύουν και κινούνται συνειδητά πλέον προς αυτή την κατεύθυνση.

Video – Νίκος Βλάχος: «Η Νεμέα είναι έτοιμη να κάνει πράξη τον οινοτουρισμό»

Μπροστάρης σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ), που περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των οινοποιείων της περιοχής. Από τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί ο σύνδεσμος, στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου σχεδίου που έχει εκπονήσει, με στόχο μεταξύ άλλων και την ανάπτυξη του οινικού τουρισμού, είναι οι εξής:

  • Οι «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας», εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει κάθε Αύγουστο μαζί με τον Δήμο Νεμέας, κατά τη διάρκεια των οποίων χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν στην περιοχή για να δοκιμάσουν τα κρασιά και να γνωρίσουν από κοντά τους αμπελουργούς και τους ίδιους τους οινοποιούς στα οινοποιεία τους.
  • Η σηματοδότηση της περιοχής με ενημερωτικές πινακίδες, που οδηγούν τους επισκέπτες στα οινοποιεία.
  • Η προβολή της περιοχής μέσα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και τα social media.
  • Η ίδρυση διεπαγγελματικής επιτροπής, που θα κάνει καλύτερη τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την προβολή της περιοχής και την προστασία της ζώνης.
  • Η εκπαίδευση των οινοποιών και των επαγγελματιών της περιοχής, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Ήδη, ως αποτέλεσμα αυτού, τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μια εταιρεία οινοτουρισμού, που αναλαμβάνει δράσεις έχοντας διαμορφώσει ένα κτήριο σε ξενώνα, λειτουργεί το πρώτο wine bar, ενώ βήματα σημαντικής βελτίωσης παρουσιάζει και η εστίαση.

Από τις πιο ξεχωριστές και πιο ουσιαστικές κινήσεις είναι ο πολυχώρος ΣΟΝ, τον οποίο ο σύνδεσμος διαμόρφωσε στο κέντρο της Νεμέας. Λειτουργεί ως χώρος γευσιγνωσίας και ως γραφείο πληροφοριών, εξυπηρετώντας τους επισκέπτες της περιοχής, αλλά και ως χώρος πολιτισμού και εκδηλώσεων. Στον χώρο αυτόν, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν το σύνολο των κρασιών των μελών του συνδέσμου, προτού ξεκινήσουν την περιήγησή τους στα ανοιχτά επισκέψιμα οινοποιεία ή και να προμηθευτούν κρασιά της επιλογής τους.

Γράφουν: Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας των Οίνων Βορείου Ελλάδας, Νίκος Βλάχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας

-Διαφήμιση-
gaia-sense