Πρώιμος τρύγος, μικρή παραγωγή, μειωμένη κατά 10%-30%, και καλή ποιότητα είναι η εικόνα της εσοδείας οινοστάφυλων 2016. Όσον αφορά τα κόκκινα κρασιά, οι οινοποιοί θεωρούν ότι η ποιοτική πρώτη ύλη θα «φτάξει» με την κατάλληλη τέχνη κρασιά που έχουν τη δυνατότητα παλαίωσης. Οι τιμές, επίσης, κινήθηκαν ανοδικά σε κάποιες περιοχές, όπως στη Νάουσα (αύξηση 20% σε σχέση με πέρυσι), στο Αμύνταιο και στη Σαντορίνη, ακριβώς λόγω της μειωμένης ποσότητας, ενώ σε άλλες περιοχές παρέμειναν σταθερές, όπως π.χ. στην Καρδίτσα, όπου η παραγωγή, μάλιστα, ήταν αυξημένη.

Φυσικά, η κατάσταση διαφοροποιείται σημαντικά από περιοχή σε περιοχή λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, τα σταφύλια ωρίμασαν νωρίτερα, οπότε ο τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα από μία έως και δύο εβδομάδες. Αντίστοιχα, η παραγωγή ήταν χαμηλή, οι αποδόσεις μειωμένες και το μέγεθος των σταφυλιών ήταν μικρό. Η μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 50% σημειώθηκε στην Κρήτη, όπου, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι παραγωγοί, κάποια οινοποιεία έκλεισαν πριν καλά-καλά ανοίξουν λόγω έλλειψης πρώτης ύλης.

Χρονιά πρώιμη για την Κεντρική Μακεδονία, που ξεκίνησε δύσκολα, καθώς υπήρξε γρήγορη ωρίμανση των σταφυλιών η οποία δεν ήταν επιθυμητή, χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Οίνων Βορείου Ελλάδος, Στέλιος Μπουτάρης, τον φετινό τρύγο. Όμως, όπως προσθέτει, «τελικά, εξελίχθηκε σε πολύ καλή χρονιά λόγω των βροχών στις αρχές Σεπτεμβρίου». Στη Νάουσα, παρατάθηκε η ημερομηνία του τρύγου, δίνοντας ποσοτικά ικανοποιητική παραγωγή και ποιοτικά εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Στο Αμύνταιο, ενώ οι αμπελώνες για το λευκό κρασί έδωσαν καλά αποτελέσματα, υπήρξε πρόβλημα στην ωρίμανση των ερυθρών ποικιλιών. «Ενώ ήταν φορτωμένα τα σταφύλια, δεν υπήρξε η ωρίμανση που θέλαμε», τονίζει ο κ. Μπουτάρης. «Σε ό,τι αφορά τις τιμές, φέτος ήταν αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς υπάρχει ζήτηση σε ποιοτικό σταφύλι», προβλέπει ο οινοποιός και τονίζει ότι «τα επόμενα χρόνια θα προκύψει σημαντικό πρόβλημα με την πρώτη ύλη». «Οι απαγορεύσεις νέων φυτεύσεων, η ανισότητα σε καλλιέργεια σταφυλιών που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που απαιτείται σε κάποιες περιπτώσεις», σημειώνει, κυοφορούν προβλήματα που άμεσα θα εμφανιστούν.

Ικανοποιητικός ο φετινός τρύγος, σύμφωνα με τον οινολόγο και οινοπαραγωγό, Στέλιο Κεχρή, επικεφαλής της ομώνυμης επιχείρησης, και διευθύνοντα σύμβουλο της Ένωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος». «Αν και ξεκίνησε σχετικά νωρίς, 10-15 ημέρες νωρίτερα από τον περσινό, ωστόσο, εξελίχθηκε ικανοποιητικά καλύτερα από τον περσινό, και ιδιαίτερα για το λευκό κρασί», σημειώνει και ο κ. Κεχρής και προσθέτει: «Καλά σταφύλια, καλά κρασιά. Ωστόσο, αυτό ισχύει κυρίως για τις λευκές ποικιλίες, γιατί ο κόκκινος οίνος έχει ακόμη πολλή δουλειά για να πει κανείς ότι βγήκε ποιοτικό κρασί. Μπορεί η πρώτη ύλη να είναι άριστη, η επεξεργασία της ζύμωσης να ήταν καλή, ωστόσο, χρειάζεται και η ωρίμανση για να αναδειχθούν όλα τα χαρακτηριστικά και η δυναμική του κόκκινου κρασιού».

Τα σταφύλια φέτος μπορεί να είναι λιγότερα στον Τύρναβο λόγω του παγετού του περασμένου Μαρτίου, ωστόσο, είναι εξαιρετικής ποιότητας και από πλευράς βαθμών. Σε αυτό συνέβαλε και φέτος η επιμελής φροντίδα των παραγωγών, αλλά και οι καιρικές συνθήκες.

Πρώιμα, λιγότερα, καλύτερα σταφύλια έδωσε το 2016

Οι τιμές φέτος για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής παραμένουν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σε πάρα πολύ καλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και σε αυτό συνέβαλε και η πολιτική του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, ο οποίος αποφάσισε, στην παρούσα φάση, να στηρίξει όσο μπορεί τους παραγωγούς. Με δεδομένο ότι η οικονομική πολιτική του συνεταιρισμού αποτελεί βαρόμετρο για όλη την αγορά στην ευρύτερη περιοχή, η στήριξή του ήταν καθοριστική. Συγκεκριμένα, για τη φετινή σοδειά, το ΔΣ αποφάσισε (και ενέκρινε στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση) τις τιμές ανά κιλό:

  • Μοσχάτο Τυρνάβου: 0,35 ευρώ
  • Ροδίτης – Ugni Blank κ.λπ.: 0,33 ευρώ
  • Μπαντίκι: 0,46 ευρώ
  • Cabernet: 0,40 ευρώ
  • Syrah: 0,36 ευρώ
  • Merlot: 0,38 ευρώ

Το σύνολο των αμπελιών που καλλιεργούν τα μέλη του Συνεταιρισμού Τυρνάβου είναι 9.000 στρέμματα οινοποιήσιμων σταφυλιών. Οι ποσότητες των σταφυλιών, που επεξεργάζεται κάθε χρόνο το οινοποιείο, είναι 12.500.000 κιλά, ενώ τα προϊόντα που παράγονται από την επεξεργασία αυτήν τα κρασιά ανέρχονται σε 6.000 τόνους.

Χαμόγελα και για τους παραγωγούς, που συνεργάζονται με τον Αγροτικό Παραγωγικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» στον Νομό Μαγνησίας, καθώς και εκεί οι τιμές ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, στην περίπτωση της «Δήμητρας», δεν υπάρχει συγκεκριμένος τιμοκατάλογος με βάση τα κιλά, αλλά η τιμή καθορίζεται από πολλούς παράγοντες με κυριότερη την ποιότητα του οίνου, τους βαθμούς μούστου κ.λπ. Στα θετικά, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της διοίκησης του συνεταιρισμού και εμπόρων σχετικά με τις εξαγωγές κρασιού και τσίπουρου στην αγορά της Ρωσίας.

Οι τιμές των οινοποιήσιμων σταφυλιών ΠΟΠ – ΠΓΕ, λόγω της γενικευμένης μείωσης στις παραγωγές, παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 3%-5%, δηλαδή στα 0,45-0,55 λεπτά στις ερυθρές ποικιλίες και 0,62-0,75 στις λευκές/κιλό στην Καβάλα. Στο Κτήμα Παυλίδη στη Δράμα, σε ιδιόκτητους αμπελώνες, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 10%-15% λόγω βροχοπτώσεων στην ανθοφορία. «Η χρονιά ξεκίνησε με υψηλές βροχοπτώσεις από την άνοιξη μέχρι τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, ο καιρός ευνόησε με ξηροθερμικές συνθήκες και καθόλου βροχές, ειδικά κατά την ωρίμανση Αύγουστο – Σεπτέμβριο, που βοήθησαν στην ανάπτυξη του υψηλού αρωματικού δυναμικού στις λευκές ποικιλίες με τη βοήθεια των αρδεύσεων», αναφέρει ο διευθυντής αμπελώνων, Γιάννης Χρόνης. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι ερυθρές ποτίστηκαν ελάχιστα, γιατί το υπέδαφος είχε εφοδιαστεί με την απαραίτητη υγρασία τον χειμώνα και την άνοιξη. Στη Ροδόπη, η οινολόγος, ιδρύτρια του οινοποιείου «Κίκονες», με ιδιόκτητους αμπελώνες, Μελίνα Τάσσου, μεταφέρει ότι η παραγωγή ήταν μεγαλύτερη από πέρυσι και χαρακτηρίζεται από πολύ καλή ποιότητα.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις, ακόμα και εν μέσω του φετινού τρύγου, προκάλεσαν τη μείωση της παραγωγής οίνου στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, χωρίς ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις να επηρεαστεί η ποιότητα του σταφυλιού και, κατά συνέπεια, και του παραγόμενου κρασιού.  Στον Νομό Αχαΐας, οι οινοπαραγωγοί αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις που οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής σε σχέση με άλλες χρονιές, όμως το σταφύλι ήταν πεντακάθαρο, άντεξε στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και δεν σάπισε, ούτε υπέστη βοτρύτιδα, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο του αχαϊκού αμπελώνα.  Η τιμή κυμαίνεται από 0,18 ευρώ έως 0,24 ευρώ το κιλό σταφύλια ανάλογα με τον βαθμό.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στον Νομό Ηλείας, όπου ο τρύγος πήγε πολύ καλά, παρά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι ημιορεινές περιοχές του νομού, που λόγω καιρού το σύνολο των καλλιεργειών υπέστη σοβαρές ζημιές. Η τιμή ξεκινά από 0,12 ευρώ το κιλό σταφύλια, ανάλογα με τον βαθμό, και φτάνει και τα 0, 24 ευρώ το κιλό σταφύλια.

Πρώιμα, λιγότερα, καλύτερα σταφύλια έδωσε το 2016

Μία από τις χειρότερες χρονιές για τα οινοστάφυλα ήταν η φετινή για την Κρήτη, με τις απώλειες, λόγω των καιρικών συνθηκών, να φτάνουν στο 50%, όπως εξηγούν οι παραγωγοί. Τα στοιχεία, άλλωστε, αποτυπώνουν την τραγική εικόνα που βίωσαν οι αμπελουργοί, με δεδομένο ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυναμική της η αμπελουργία, από τους περίπου 20.000 τόνους που παράγονταν μέχρι πέρυσι, μόλις και μετά βίας φέτος, όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρος Χιλετζάκης, έφτασαν τους 8.000-10.000 τόνους. Η ίδια εικόνα αποτυπώθηκε και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες του νησιού, που αν και τα προηγούμενα χρόνια κατάφερναν να παράγουν από 7.000-8.000 τόνους, φέτος δεν έκοψαν περισσότερους από 5.000 τόνους. Οι τιμές, ωστόσο, ήταν ελαφρώς αυξημένες φέτος, με τα λευκά σταφύλια από 0,23 ευρώ το κιλό το 2015, να καταλήγουν στα οινοποιεία με τιμή 0,30 ευρώ, ενώ και τα κόκκινα σταφύλια από 0,35 ευρώ πέρυσι, φέτος να πιάνουν τιμή μέχρι τα 0,40 ευρώ το κιλό.

Οι καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, επηρέασαν τα αμπέλια. Η ποιότητα των σταφυλιών ήταν καλή, αλλά η ποσότητα μειώθηκε κατά 10% περίπου ανάλογα με την περιοχή. Οι τιμές κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα. Για την περιοχή της Χαλκίδας, οι τιμές της ποικιλίας Ροδίτης και Σαββατιανό κινήθηκαν μεταξύ 0,28 ευρώ έως 0,32 ευρώ το κιλό. Για τις κόκκινες ποικιλίες (Merlot, Cabernet, Syrah), οι τιμές ξεκίνησαν από 0,40 ευρώ το κιλό και έφτασαν και τα 0, 50 ευρώ.

Στα ίδια επίπεδα πουλήθηκαν και τα σταφύλια της Θήβας και έχουν ως εξής: Σαββατιανό και Ροδίτης από 0,26 ευρώ το κιλό έως 0,29 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι. Οι κόκκινες ποικιλίες δεν παρουσίασαν μεγάλες αποκλίσεις, ξεκίνησαν από τα 0,40 ευρώ το κιλό και έφτασαν στα 0,48 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποικιλία.

Ήταν μια πολύ καλή χρονιά, που δεν διαφοροποιήθηκε πολύ από τα δεδομένα της περσινής, ανέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για την Πελοπόννησο. Οι τιμές κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως μας ανέφερε. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Μαντινεία, όπου η τιμή ανέβηκε κατά περίπου 10 λεπτά, αφού λόγω των καταστροφών στους αμπελώνες επικράτησε μία ανησυχία και νευρικότητα στους παραγωγούς και στους οινοποιούς.

Το τέλος της περιόδου βρήκε την τιμή να πηγαίνει από τα 0,40-0,45 ευρώ στα 0,50-0,55 ευρώ το κιλό, αύξηση που θεωρείται σημαντική. Η τιμή, όμως, στην υπόλοιπη Πελοπόννησο για τον ξηρό Αγιωργίτικο κυμάνθηκε από τα 0,35 ευρώ έως τα 0,50 ευρώ το κιλό, ενώ για τον ξηρό Ροδίτη στα 0,30- 0,35 ευρώ το κιλό. Ο κ. Γιώργος Σκούρας τόνισε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αυτής της χρονιάς ήταν πολύ καλά, αφού συνολικά οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη ενός ποιοτικού προϊόντος.

Επιμέλεια – Συντονισμός έκδοσης: Τάνια Γεωργιοπούλου
Γράφουν:
 Τάνια Γεωργιοπούλου, Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Ρούστας, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Νικολέτα Τζώρτζη, Ράνια Μωραΐτη, Γιάννης Σάρρος, Γιώργος Αργυρίου

-Διαφήμιση-
gaia-sense