Εκπαιδευτικό κέντρο ο πρώην σταθμός Γεωργικής Έρευνας στον Δήμο Παλαμά

Δρομολογήθηκε ήδη η προγραμματική σύμβαση του δήμου με τον ΕΛΓΟ-∆ήμητρα και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών φυτών Λάρισας

Εκπαιδευτικό κέντρο ο πρώην σταθμός Γεωργικής Έρευνας στον ∆ήμο Παλαμά

Την εκ νέου αξιοποίηση του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας που βρίσκεται στον Παλαμά Καρδίτσας, με βασικό στόχο την ανάδειξή του σε Πρότυπο Επιδεικτικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξετάζουν τοπικοί φορείς, μετά από σχετική πρωτοβουλία της βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ και κτηνιάτρου, Παναγιώτας Βράντζα, ενώ είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επαφές και από τη δημοτική αρχή Παλαμά, η οποία ζητά την παραχώρηση του Κέντρου στη δικαιοδοσία της. Τον Δεκέμβριο υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις της κ. Βράντζα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αντώνογλου, τον πρόεδρο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», κ. Καρέτσο, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, κ. Βλάχο, τον δήμαρχο Παλαμά, κ. Σακελαρίου, καθώς και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γκαζούνη και το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για την ικανοποίηση του τοπικού αυτού αιτήματος.

Εκπαιδευτικό κέντρο ο πρώην σταθμός Γεωργικής Έρευνας στον ∆ήμο ΠαλαμάΗ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στην «ΥΧ» ότι η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας είναι το κλειδί για την παραγωγική ανασυγκρότηση και πρόσθεσε: «Ένα από τα πολλά προβλήματα του κεφαλαίου “αγροτική ανάπτυξη” της χώρας, είναι και το γεγονός ότι η τεράστια κρατική περιουσία, ιδίως αυτή που αποτελεί ιδιοκτησία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παραμένει αναξιοποίητη, εγκαταλελειμμένη και απολύτως απαξιωμένη. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και το αγρόκτημα του ΥΠΑΑΤ (πρώην Σταθμός Γεωργικής Έρευνας) στον Παλαμά Καρδίτσας.

Πρόκειται για ένα ακίνητο 340 στρεμμάτων, που για αρκετά χρόνια αναζητούσε να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο μέσω του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, χωρίς, ωστόσο, να κατορθώσει να αξιοποιηθεί τελικά και να συμβάλει, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, σε οποιαδήποτε μορφής ανάπτυξη. Ως προς το συγκεκριμένο ακίνητο, όπως και για πολλά άλλα αντίστοιχα ακίνητα της ίδιας κατηγορίας, υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον αξιοποίησης από την τοπική αυτοδιοίκηση. Εκτιμώντας τις ανάγκες μιας αμιγώς αγροτικής περιοχής όπως η Καρδίτσα, αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής αξιοποίησης του συγκεκριμένου αγροκτήματος, αποφάσισε την παραχώρησή του στον Δήμο Παλαμά.

Δρομολογήθηκε μάλιστα, ήδη η προγραμματική σύμβαση του δήμου με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών φυτών Λάρισας (στο πλαίσιο αξιοποίησης μέτρων του ΠΑΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου), ώστε το αγρόκτημα να αναδειχθεί κατάλληλα ως Πρότυπο Επιδεικτικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αγροτική έρευνα, στην εκπαίδευση αλλά και στην εν γένει ανάπτυξη της περιοχής.

Διακηρύττεται από πολλούς και επί μακρόν ότι οι συνεργασίες όλων των επιπέδων διοίκησης (τοπικής, κεντρικής κ.λπ.) είναι αναγκαίες για την επίτευξη στόχων και την καρποφόρηση αποτελεσμάτων. Αυτή η συγκεκριμένη κίνηση της κυβέρνησης το αποδεικνύει».

Πρόκειται για ένα ακίνητο 340 στρεμμάτων, που για αρκετά χρόνια αναζητούσε να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο μέσω του ΕΛΓΟ-∆ήμητρα

Εκπαιδευτικό κέντρο ο πρώην σταθμός Γεωργικής Έρευνας στον ∆ήμο ΠαλαμάΈτοιμη να αναλάβει δράση η αυτοδιοίκηση

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, υποστήριξε στην «ΥΧ» ότι «τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για να εγκρίνει την απόφαση μας να ζητήσουμε την παραχώρηση του πρώην Σταθμού για 25 χρόνια +10 και αμέσως μετά θα προωθηθεί το σχετικό αίτημα στον γ.γ. του υπουργείου, κ. Αντώνογλου, για να υπάρξει η νομοθετική πρωτοβουλία σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης».

Όσον αφορά στα σχέδια της δημοτικής αρχής, εφόσον προχωρήσει η παραχώρηση του Σταθμού, έκτασης περίπου 340 στρεμμάτων συμπεριλαμβανομένων των κτιριακών εγκαταστάσεων, αυτά προβλέπουν τα εξής:

  • Τη δημιουργία διαδραστικού Μουσείου Βαμβακιού, στο οποίο με την αξιοποίηση της τεχνολογίας (Η\Υ, κ.λπ.) ο αγρότης θα μπορεί να εκπαιδεύεται στο προϊόν.
  • Τη δημιουργία πρότυπης Βιοκλίνης, την μοναδική στην Ελλάδα, όπου θα καθαρίζονται τα ψεκαστικά μηχανήματα και τα κατάλοιπά τους θα επεξεργάζονται για να διασπώνται και να γίνεται η εναπόθεση με ασφαλή τρόπο για την προστασία του περιβάλλοντος (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
  • Την αξιοποίηση της έκτασης για πειραματικές και επιδεικτικές καλλιέργειες. Στην τρέχουσα περίοδο, προτεραιότητα δίνεται στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες, για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και ικανής απόδοσης, π.χ. στέβια, ρόδι, τύποι σίτου -όπως δίκοκκο-, θερμοκηπευτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικά φυτά κ.ά. Η βιολογική καλλιέργεια συμπεριλαμβάνεται στη στόχευση.
  • Την αξιοποίηση μέρους της έκτασης για δημιουργία πρότυπης φάρμας ζώων, για ερευνητικό και εκπαιδευτικό σκοπό.
  • Την αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεων για αποθήκες υποστήριξης ανάπτυξης φυτικής και ζωικής παραγωγής, φύλαξη μηχανημάτων, πρώτες ύλες και παραγωγή. Πρόβλεψη στους χώρους θα υπάρξει επίσης για εγκατάσταση μηχανημάτων επεξεργασίας / τυποποίησης κ.ά. για τα παραγόμενα προϊόντα, εφόσον αποφασιστεί.
  • Την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων για δημιουργία εκπαιδευτικής μονάδας γεωργών, επιστημόνων και άλλων ενδιαφερομένων για τη γεωργική παραγωγή. Σε αυτές περιλαμβάνονται χώροι εκπαίδευσης, εκδηλώσεων, χώροι φιλοξενίας, χώροι υγιεινής, μαγειρείο κ.ά.
  • Διάδοση των αποτελεσμάτων της λειτουργίας του επιδεικτικού Αγρού, τρόπων και μεθόδων γεωργικής καλλιέργειας ή ανάπτυξης ζώων, για γενική εφαρμογή στην αγροτική παραγωγή.

Εκπαιδευτικό κέντρο ο πρώην σταθμός Γεωργικής Έρευνας στον ∆ήμο Παλαμά