Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Λιόβγαλμα και λιομάζωμα, λιοστάσια και λιοτρίβια”

«Kτήμα» των νέων παιδιών η ελαιοκαλλιέργεια

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το Δημοτικό Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου φιλοξενεί αυτή την περίοδο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Λιόβγαλμα και λιομάζωμα, λιοστάσια και λιοτρίβια», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε, εκπονήθηκε και υλοποιείται αφιλοκερδώς από την Άννα Καλαλή, διοργανώνει φέτος ο Δήμος Ικαρίας.

Στόχοι του τρέχοντος προγράμματος:

  • Να μάθουν τα παιδιά για την ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή, ούτως ώστε να εξοικειωθούν με όλο τον κύκλο των εργασιών που αυτές απαιτούν.
  • Να γνωρίσουν το «ιερό» δέντρο της ελιάς και τον πολύτιμο καρπό της, μέσα από αρχαίους μύθους, τη χριστιανική θρησκεία, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τις εικαστικές τέχνες, αλλά και παλιές καριώτικες ιστορίες, που ζωντανεύουν στο μουσείο μέσω της αφήγησης.
  • Να «ανακαλύψουν» εκ νέου το λάδι και την παρουσία του στην καθημερινότητά μας, όχι μονάχα ως βασικό στοιχείο της διατροφής μας, μα και ως μέσο καλλωπισμού, φωτισμού κ.λπ.
  • Να εξερευνήσουν το μουσείο, να εντοπίσουν τα εκθέματα που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή, να αναρωτηθούν για τη χρήση και τη λειτουργία τους και να τα εντάξουν στο συγκεκριμένο ιστορικό και κοινωνικό τους πλαίσιο.

Πέρα, όμως, από αυτούς τους στόχους, το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει ακόμη έναν σκοπό, τον οποίο η κα Καλαλή, μιλώντας στην «ΥΧ», χαρακτηρίζει ως τον βασικότερο. «Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό του γεγονότος ότι η τοπική μας ιστορία δεν αποτελεί μια ανάμνηση του παρελθόντος, κάτι νεκρωμένο που δεν μας αφορά, κάτι αφημένο στη λησμονιά, αλλά γεγονότα που η απήχησή τους φτάνει έως τη δική μας εποχή, καθορίζοντας δυναμικά τη ζωή μας. Κίνητρο αυτής της προσπάθειας αποτελεί πάντα η ενδυνάμωση της ιστορικής μας μνήμης και η ανάδειξη της ιστορικής μας ταυτότητας».

Το τρέχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να απευθύνεται και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες, δηλαδή, τόσο σε μαθητές Δημοτικού όσο και Γυμνασίου, ενώ ανταποκρίνεται στις ηλικιακές και μαθησιακές ανάγκες και απαιτήσεις των παιδιών. Για την ακρίβεια, σχεδιάστηκαν τέσσερα διαφορετικά, ως προς το περιεχόμενο, τη δομή και τους επιμέρους στόχους, εκπαιδευτικά προγράμματα. Ένα για τα παιδιά της α’ και β’ τάξης Δημοτικού, ένα για τα παιδιά της γ’ και δ’, ένα για αυτά της ε’ και της στ’, και, τέλος, ένα για τους μαθητές της πρώτης, δευτέρας και τρίτης Γυμνάσιου.

Σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα, καθώς και τους δασκάλους τους, διανέμεται δωρεάν εποπτικό υλικό, καθώς και συνοδευτικό έντυπο ειδικά σχεδιασμένο για τους σκοπούς του προγράμματος. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2275022993 και 2275350401.

* Η φετινή είναι η πέμπτη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα στο μουσείο. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει συνολικά έξι εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν παρακολουθήσει 82 μαθητές και έξι εκπαιδευτικοί. Την προηγούμενη σχολική χρονιά, πραγματοποιήθηκε ένας επιπλέον κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου, με θέμα τον οίνο στην αρχαιότητα, και τίτλο «Το βλοημένο το κρασί ούλα τα στερεώνει!». Το εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο σχεδιάστηκε, εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε από την κα Καλαλή, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου – Ικαρίας.