Εκπνέει η προθεσμία για αναδρομική ένταξη αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

Εκπνέει η προθεσμία για αναδρομική ένταξη αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Λήγει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου η προθεσμία για την αναδρομική από 1-1-2017 ένταξη κατ’ επάγγελμα αγροτών ή και ετεροεπαγγελματιών με αγροτικά εισοδήματα στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, μετά και τις τελευταίες αλλαγές που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Όπως είχε γράψει το ypaithros.gr, πλέον το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ γίνεται «αυστηρότερο» αφού στο όριο των 15.000 ευρώ που αφορά στα έσοδα περιλαμβάνεται η αξία όλων των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής και των παροχών αγροτικών υπηρεσιών προς κάθε πρόσωπο, που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος.

-Διαφήμιση-

Επιπλέον στις 5.000 ευρώ περιλαμβάνεται κάθε είδους επιδότηση που έλαβαν οι αγρότες, όπως πράσινη ενίσχυση, βασική ενίσχυση, ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτική, ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι κ.λ.π. Αντίθετα, δεν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις και δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 ευρώ, οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθώς και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες αγρότες –επαγγελματίες ή μη- που μέχρι πρόσφατα εντάσσονταν στο ειδικό καθεστώς πλέον από 1ης Ιανουαρίου 2017 «μετατάσσονται» αυτόματα στο κανονικό καθεστώς και, μεταξύ άλλων, εκτός από την τήρηση βιβλίων, υποχρεούνται να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο.

Ως τελευταία ημερομηνία μετάταξης ορίζεται η 30η του φορολογικού έτους, δηλαδή η Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017. Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν στα Τμήματα Μητρώου των κατά τόπους αρμοδίων ΔΟΥ. Τυχόν εκπρόθεσμες δηλώσεις επιβαρύνονται με ποινή 100 ευρώ ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί από φορολογικό έλεγχος η παράβαση το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 2.500 ευρώ.

-Διαφήμιση-
Delegate