Εκπτώσεις κάθε μήνα ζητούν πλέον οι αλυσίδες από τις πτηνοτροφικές

Οι προσφορές των σούπερ μάρκετ ψαλιδίζουν τα φτερά των επιχειρήσεων του κλάδου

Εκπτώσεις κάθε μήνα ζητούν πλέον οι αλυσίδες από τις πτηνοτροφικές

Εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις ασκούνται το τελευταίο διάστημα από την αγορά λιανικής στον κλάδο της ελληνικής πτηνοτροφίας. Αν και το κοτόπουλο αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το φθηνό προϊόν κρέατος στο οποίο ποντάρουν οι αλυσίδες λιανικής για να προσελκύσουν πελάτες, τους τελευταίους μήνες το πρέσινγκ προς τις επιχειρήσεις για χαμηλότερες τιμές έχει ενταθεί, την ώρα που το κόστος εκτροφής έχει αυξηθεί.

«Μπορεί οι τιμές που δίνουν οι αλυσίδες να μην είναι χαμηλότερες, όμως πραγματοποιούν πλέον πολύ συχνότερα προσφορές, στις οποίες φυσικά και εμείς καλούμαστε να συμμετάσχουμε. Παλαιότερα, έκαναν προσφορές μία φορά το τρίμηνο, τώρα αυτή η πολιτική εφαρμόζεται κάθε μήνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι μεγάλο ποσοστό των προϊόντων μας πωλείται μέσω αυτών των προωθητικών ενεργειών και έτσι πρακτικά μειώνεται η μέση τιμή που πουλάμε και, άρα, το κέρδος μας»,

λέει στην «ΥΧ» ο Λάζαρος Τσακανίκας, γενικός διευθυντής του ΑΣΠΙ «Πίνδος», που διατηρεί το 30% της συνολικής πίτας στην αγορά.

Το σκηνικό αυτό, όπως επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου, σχετίζεται και με την επανενεργοποίηση του δικτύου του Μαρινόπουλου υπό τον όμιλο Σκλαβενίτη, αλλά και την αύξηση της συγκέντρωσης στον χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου (σ.σ. τελευταίο δείγμα η εξαγορά της Προμηθευτικής από τη Μασούτης), στοιχεία που έχουν εντείνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις αλυσίδες, προκειμένου η κάθε μία να επανακαθορίσει και να σταθεροποιήσει το μερίδιό της στην αγορά.

Την ίδια ώρα, αβεβαιότητα προκαλεί στον κλάδο η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα γύρω από την τύχη τόσο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας όσο και της ΒΟΚΤΑΣ-Μαζαράκης. Οι δύο επιχειρήσεις, παρόλο που βρίσκονται υπό πτώχευση, συνεχίζουν να διαθέτουν προϊόντα στην αγορά, με τις υπόλοιπες εταιρείες να κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού, όπως λένε, από τη μια πλευρά δεν πληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, από την άλλη η ανάγκη τους για ρευστότητα τις αναγκάζει να ρίχνουν τις τιμές.

Πάνω οι ζωοτροφές

Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, ακόμα ένας παράγοντας πίεσης για τον πτηνοτροφικό κλάδο είναι οι τιμές των ζωοτροφών που έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής. Ο ίδιος μιλά για αύξηση 20% στις τιμές του καλαμποκιού και 30% στη σόγια, σημειώνοντας, πάντως, ότι «προς το παρόν τις έχουμε απορροφήσει και δεν έχουμε μετακυλίσει το κόστος στους καταναλωτές».

Φέρνει εξελίξεις η ρύθμιση για συγχωνεύσεις

Στο νομοσχέδιο για τους συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενσωματώσει ρύθμιση που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συγχώνευση συνεταιρισμών που βρίσκονται υπό πτώχευση με άλλους υγιείς. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά βέβαια μόνο την πτηνοτροφία, αλλά οπωσδήποτε οι εταιρείες του κλάδου αναμένουν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση πιθανότατα θα αργήσει δεδομένου ότι, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χρειάζεται να μελετηθούν ζητήματα ανταγωνιστικότητας, έτσι ώστε η όποια ρύθμιση να μην εκληφθεί ως παρέμβαση στην αγορά.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ το σύνολο του νομοσχεδίου για τα συνδικαλιστικά έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη προωθηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έχει συνταχθεί και ενσωματωθεί. «Πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά όλα τα οικονομικά δεδομένα και να δούμε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται», σημειώνει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος, του οποίου η εταιρεία έχει καταχωριστεί στον κατάλογο με τους ενδεχόμενους μνηστήρες του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας στο παρελθόν -όπως άλλωστε και η Πίνδος, αλλά και η Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ- και σήμερα διαθέτει επίσης ένα μερίδιο 30% της αγοράς, τονίζει χαρακτηριστικά: «Μας ενδιαφέρει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση να μη δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις υγιείς επιχειρήσεις. Γιατί εμείς είμαστε μια εταιρεία που έχει περπατήσει πάντα με τις δικές της δυνάμεις και πληρώνουμε τις οφειλές μας», σημειώνει με νόημα.