Οι εξαγωγές απαιτούν σωστή φυτοπροστασία

Καμπάνια της Περιφέρειας Θεσσαλίας για μείωση των ψεκασμών, µε στόχο να διατηρηθεί η καλή εικόνα των προϊόντων της Θεσσαλίας στις εξαγωγές.

fytoprostasia-agrotes

Να διατηρηθεί η καλή εικόνα των προϊόντων της Θεσσαλίας στις εξαγωγές, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια αξιοσημείωτη αύξηση, τηρώντας ταυτόχρονα όλα όσα προβλέπονται από τις φυτοϋγιειονομικές απαιτήσεις, καλεί τους παραγωγούς η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ το Τμήμα Φυτοπροστασίας της ΠΕ Λάρισας, σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ, έχει επιδοθεί σε μπαράζ ενημερωτικών διαλέξεων και σχετικών ανακοινώσεων.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, «την πενταετία 2012-2016, οι εξαγωγές φρούτων έχουν εξαπλασιαστεί, ενώ το 80% των προϊόντων αυτών προέρχονται από την ΠΕ Λάρισας. Εκτός από τις Σερβία, Αλβανία, Ρουμανία, βαλκανικές χώρες που παραδοσιακά έπαιρναν φρούτα από τη Θεσσαλία, οι νέες χώρες που αναζητούν με συνέπεια θεσσαλικά φρούτα είναι το Ισραήλ, η Ινδία, η Ινδονησία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», αγορές με υψηλές απαιτήσεις ως προς την υγιεινή των τροφίμων.

Αυτή την περίοδο, οι γεωπόνοι της ΠΕ Λάρισας συνομιλούν με παραγωγούς της επαρχίας Αγιάς, τους οποίους ενημερώνουν τόσο για τις καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, προτάσσοντας τη λελογισμένη χρήση των ψεκασμών. Όπως είναι γνωστό, οι τρίτες χώρες, στις οποίες γίνονται εξαγωγές ελληνικών φρούτων, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ και οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας εμφανίζονται ιδιαίτερα αυστηρές με τις προδιαγραφές των αγροτικών προϊόντων, μη διστάζοντας να απαγορεύσουν την εξαγωγή φορτίου που εμφάνιζε οριακή αύξηση μη επιτρεπόμενων συστατικών.

Οι συμβουλές

Οι συμβουλές που δόθηκαν από το Τμήμα Φυτοπροστασίας στους Αγιώτες παραγωγούς για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, είναι οι εξής: Στα μήλα, η αντιμετώπιση της καρπόκαψας θα πρέπει να γίνεται με ψεκασμούς, μόνο στην περίπτωση που εντοπιστούν πάνω από 7 συλλήψεις εντόμων στις παγίδες σε εβδομαδιαία βάση. Στο μεταξύ, αναμένεται η επέκταση του προγράμματος «φουζικλάδιο», που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια και στη μηλοκαλλιέργεια. Στην κερασιά έχουν τοποθετηθεί παγίδες για τον εντοπισμό σκουληκιού, χωρίς μέχρι στιγμής να απαιτείται κάποια κινητοποίηση, ενώ θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για τη μύγα της Μεσογείου, η οποία μετά τα εσπεροειδή σε διάφορα νησιά, απειλεί και άλλες καλλιέργειες. Γι’ αυτό απαιτείται συστράτευση και συντονισμός, γιατί το φαινόμενο –αν εμφανιστεί– απαιτεί συνολική αντιμετώπιση, όπως γίνεται με τη δακοκτονία στην ελιά.