Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη των πτηνών στην Ήπειρο, κρούσματα στην Κροατία

Έκτακτα προληπτικά μέτρα για τη γρίπη των πτηνών από την Περιφέρεια Ηπείρου
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Σε συναγερμό βρίσκεται το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς, λόγω των χιονοπτώσεων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις περισσότερες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, παρατηρείται μετανάστευση αγρίων πτηνών προς τις Νότιες περιοχές  και ειδικότερα προς την Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, απαιτείται η αυστηρή τήρηση των οδηγιών για την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων αποτροπής μετάδοσης της γρίπης των πτηνών στα οικόσιτα πουλερικά.

-Διαφήμιση-

Συγκεκριμένα: 

 1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.
 2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
 3. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
 4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
 5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

   

  Κρούσματα στην Κροατία

  Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Κροατία απαγόρευσε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου τη διατήρηση όλων των πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους και ξεκίνησε την θανάτωση πτηνών–πάπιες και κοτόπουλα– σε αγρόκτημα κοντά στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, όπου το σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν κρούσματα του στελέχους της γρίπης των πτηνών H5N8.

  «Ο ιός ήρθε προφανώς με τα αποδημητικά πουλιά. Αποφασίσαμε να απαγορεύσουμε τη διατήρηση των πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους μέχρι τη στιγμή που θα εκτιμήσουμε ότι πέρασε ο κίνδυνος», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Τόμισλαβ Τολούσιτς.

  Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε το Σάββατο σε ένα αγρόκτημα περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ.

  Πουλερικά θα θανατωθούν επίσης και σε περιοχές που βρίσκονται γύρω από περίπου 12 μικρά αγροκτήματα που δεν εμπλέκονται σε βιομηχανική εκτροφή και βρίσκονται σε άμεση εγγύτητα.

  Στο τέλος του περασμένου χρόνου είχαν σημειωθεί κρούσματα σε ένα άλλο αγρόκτημα της βορειοανατολικής Κροατίας.

  Το στέλεχος H5N8, που είναι θανατηφόρο για τα πτηνά αλλά δεν έχει ποτέ εντοπιστεί σε άνθρωπο, έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή από το τέλος του προηγούμενου χρόνου με αποτέλεσμα να έχουν θανατωθεί εκατοντάδες χιλιάδες πτηνά.

-Διαφήμιση-
Delegate