Εκτεταμένες καταστροφές από τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες σε Φθιώτιδα, Ήπειρο, Θεσσαλία 

Εκτεταμένες καταστροφές από τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες σε Φθιώτιδα, Ήπειρο, Θεσσαλία 
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Μάστιγα για τους παραγωγούς , χαρακτηρίζουν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα αγριογούρουνα, που έχουν πλήξει αγροτικές καλλιέργειες στη Φθιώτιδα και άλλους νομούς και ζητούν λύσεις.

Όπως λένε, ειδικά στη Φθιώτιδα το πρόβλημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των αγριογούρουνων με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι παραγωγής κατεξοχήν σε σιτηρά, οπωροκηπευτικά και όσπρια ήταν εμφανώς μειωμένες σε περιοχές της Λαμίας, της Μακρακώμης, του Δομοκού και της Λοκρίδας (βλ. Έξαρχος, Κυρτώνη, Ζέλι, Γουλέμι).
 
Τονίζουν ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος πολλοί καλλιεργητές δημητριακών, οσπρίων και κηπευτικών  αποφεύγουν να ξανασχοληθούν με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Το γεγονός αυτό, λένε,  έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια αγροτικού εισοδήματος κυρίως σε ορεινές περιοχές.  

Ωστόσο, όπως εξηγούν, η ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει οικονομικά τις καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί από τα αγριογούρουνα, καθώς καλύπτει μόνο την απώλεια της φυτικής καταστροφής εφόσον υπάρχει παραγωγή  σε περιοχές που προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ, η οποία όμως δεν καλύπτει ούτε κάποια περιοχή του νομού Φθιώτιδας ούτε άλλες περιοχές, καθώς μόνον 11 ελληνικοί υγρότοποι είναι ενταγμένοι σε αυτό το ειδικό καθεστώς προστασίας . Ταυτόχρονα θέτουν το θέμα της γενετικής αλλοίωσης των χαρακτηριστικών με την επιμειξία άγριων χοίρων με ήμερα.

Θέτουν δε ζήτημα εάν «θα ήταν σκόπιμο να ελεγχθεί μερίδα κτηνοτρόφων, που εκτρέφουν ήμερους/ ημίαιμους χοίρους ανεξέλεγκτα ακόμη και σε βιότοπο, όπου επικρατούσε ο άγριος πληθυσμός, ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα υβριδισμού».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα το Γιάννη Σαρακιώτη ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης συγκεκριμένων μέτρων για το θέμα της εκρηκτικής αύξηση πληθυσμού αγριόχοιρων και της εξεύρεσης λύσεων για τις αποζημιώσεις καταστροφών σε αγροτικές καλλιέργειες, όπου δεν είναι ενταγμένες οι περιοχές στη συνθήκη Ραμσάρ.

Υπενθυμίζουμε ότι προβλήματα με τα αγριογούρουνα έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένα φέτος και καλλιεργητές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας με αποκορύφωμα το δήμο Ρήγα Φεραίου. Καλλιεργητές και στη Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα τονίζουν ότι μεγάλες ζημιές έγιναν και σε τριφύλλια, πεπόνια, καλαμπόκια κ.ά. Πάντως φαινόμενα υβριδισμού έχουμε ήδη στην Ήπειρο, όπως μας έλεγαν ντόπιοι, από επαφή αγριόχοιρων με οικόσιτα γουρούνια. 
 
  Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
Delegate