Εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία οι Έλληνες αγρότες

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Τις περισσότερες ώρες της ημέρας εργάζονται μακριά από τη σκέπη κάποιου κλειστού χώρου, όντας εκτεθειμένοι καθημερινά, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δίνουν τη δική τους μάχη στη γη ή τη θάλασσα, ακόμη και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι ανήκουν στην ευάλωτη εκείνη ομάδα του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο από την ηλιακή ακτινοβολία και πόσοι λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα; Σε μία προσπάθεια να ενημερωθεί ο αγροτικός πληθυσμός για τον καρκίνο του δέρματος και τη σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, ξεκίνησε την Τετάρτη 7/6 από την πόλη της Ελασσόνας εκστρατεία ενημέρωσης από τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου –  ΑγκαλιάΖΩ, με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος.

Διότι τα προληπτικά μέτρα δεν αφορούν μόνο όσους πηγαίνουν στην παραλία, αλλά και όσους εργάζονται στην ύπαιθρο. Στο πλαίσιο της καμπάνιας, λοιπόν, ενημερώνονται οι αγρότες, οι οποίοι, ακριβώς λόγω της φύσης της εργασίας τους, συχνά ξεχνούν τους κινδύνους από την ηλιακή ακτινοβολία ή νομίζουν πως δεν κινδυνεύουν. 

Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί συνολικά σε έξι πόλεις της Ελλάδας. Ξεκίνησε από την Ελασσόνα στις 7 και 8 Ιουνίου και θα συνεχιστεί στις 23-24/6 στην Αριδαία, στις 27/6 στην Ελευθερούπολη Καβάλας, στις 28/6 στη Νέα Πέραμο (Δήμος Παγγαίου), στις 29/6 στην Ορεστιάδα και θα ολοκληρωθεί στις 9-10/7 στις Μοίρες Ηρακλείου.

«Στην Ελασσόνα ήταν μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου», τονίζει στην «ΥΧ» η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών, Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου. «Εξετάσαμε περίπου 90 άτομα, στην πλειονότητά τους αγρότες και αγρότισσες. Βρέθηκαν για επανεξέταση και αφαίρεση σπίλων 15 περιπτώσεις». Όπως εξηγεί, οι αγρότες είναι μια ομάδα πληθυσμού που πλήττεται ιδιαίτερα από την ηλιακή ακτινοβολία.

«Επειδή ήταν μεγάλη η επισκεψιμότητα στα Κέντρα Υγείας, αντιληφθήκαμε ότι στις περιοχές αυτές δεν υπάρχουν κοντινές δομές νοσοκομείων για να γίνουν εξετάσεις». Επιπλέον, οι συμμετέχουσες πόλεις επελέγησαν και βάσει του αγροτικού τους χαρακτήρα, όπου ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί έναν βασικό εχθρό των αγροτικών επαγγελμάτων. Όπως στην Ελασσόνα, έτσι και στους άλλους σταθμούς-πόλεις της εκστρατείας, συμμετέχουν δερματολόγοι, ογκολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί από τα κοντινά νοσοκομειακά ιδρύματα.

Το μήνυμα είναι ένα: «Μην αγνοείτε τα σημάδια».

Γεωργία Μπόχτη

-Διαφήμιση-
Delegate