Εκτιμήσεις παραγωγής μετά τις ζημιές του Απρίλη από τις Copa-Cogeca

Εκτιμήσεις παραγωγής μετά τις ζημιές του Απρίλη από τις Copa-Cogeca

Σοβαρά προβλήματα από την πρόσφατη κακοκαιρία, κυρίως τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, προβλέπεται να αντιμετωπίσει η παραγωγή οινοστάφυλων εσοδείας 2017 στις σημαντικές οινοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης. Τα αμπέλια σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία σε πολλές περιοχές κυριολεκτικά πάγωσαν, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου.

Στη συνεδρίαση της Copa-Cogeca την προηγούμενη εβδομάδα, πολλοί παραγωγοί οινοστάφυλων, κυρίως από τις 4 χώρες, διατύπωσαν τους φόβους τους για τις συνέπειες στην σοδειά του 2017, από το ξαφνικό κρύο στα τέλη Απριλίου. Οι ακριβείς εκτιμήσεις για τις καταστροφές είναι σαφώς πρόωρες, αλλά όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, πολλοί νεαροί βλαστοί πάγωσαν και φυσικά καταστράφηκαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν και τους -3 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ελλάδα, καταστροφές από την ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας σημειώθηκαν σε ποσοστό έως και 60% στη Βόρεια Μαντινεία.

Ωστόσο, στη Βόρεια Ελλάδα, η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από το μηδέν έτσι ώστε να σημειωθούν καταστροφές, αν και οι παραγωγοί τις ημέρες του κρύου είχαν ήδη προετοιμάσει τις σόμπες για τους αμπελώνες.

Στη Γαλλία, μεγάλες είναι οι καταστροφές στην Αλσατία και ειδικά στην περιοχή της Καμπανίας, την περιοχή από όπου παράγεται η διάσημη Σαμπάνια. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 20%-25% των νεαρών βλαστών καταστράφηκαν. Στις περιοχές Languedoc-Roussillon και στην κοιλάδα του Ροδανού, ανάμεσα στη Λυόν και την Αβινιόν, οι καινούργιοι βλαστοί που μόλις είχαν… ξεμυτίσει, πάγωσαν σε ποσοστό 20%-50%.

Στη διάσημη περιοχή Ventoux, εκτιμάται ότι το 60%-70%της παραγωγής καταστράφηκε. Στην κοιλάδα του Λίγηρα περίπου το 40%-50%της παραγωγής επηρεάστηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στο Μπορντώ οι καταστροφές εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 50% της παραγωγής.

Στην Ιταλία, ο παγετός στα τέλη Απριλίου προκάλεσε σημαντικές ζημιές στους αμπελώνες. Στην Τοσκάνη, οι παραγωγοί εκτιμούν ότι το κόστος των καταστροφών θα φτάσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ, καθώς καταστράφηκε το 20% της παραγωγής. Σημαντικές είναι οι ζημιές στην περιοχή του Chianti, Chianti Classico και Chianti Rufina, όπου κάποιοι παραγωγοί έχασαν και το 90% της παραγωγής τους.

Στην Ισπανία, περίπου 180.000 στρέμματα αμπελώνα εκτιμάται ότι επλήγησαν από τον παγετό του Απριλίου. Οι περιοχές Castilla y Leon και Rioja χτυπήθηκαν περισσότερο, όπως επίσης η Γαλικία, η Ναβάρα και μερικές περιοχές της Αραγόν και της Καταλονίας. Ειδικά στην Castilla y Leon η Copa-Cogeca αναφέρει ότι επλήγησαν πάνω από 70.000 στρέμματα.

Και στη Γερμανία, στους αμπελώνες, σημειώθηκαν καταστροφές από τον ξαφνικό -εκτός εποχής- παγετό. Όμως, οι Γερμανοί αμπελουργοί, μιλώντας στη συνεδρίαση της Copa-Cogeca, ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς και δεν μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Καταστροφές αναφέρθηκαν επίσης και σε αμπελώνες στην Τσεχία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Ουγγαρία, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα στοιχεία.

 

Στη Γαλλία με ελικόπτερο

Στο Montlouis, περιοχή Ονομασίας Προέλευσης στην κοιλάδα του Λίγηρα, την περασμένη χρονιά χάθηκε το 70% της παραγωγής. Στην περιοχή υπάρχουν παραγωγοί που έχασαν τρεις σοδειές μέσα σε μια πενταετία. Ο παραγωγός Jacky Blot, όπως αναφέρει το Wine Spectator, αποφάσισε να νοικιάσει ελικόπτερο. Το χρονικό διάστημα που επικρατεί η παγωνιά, περίπου μισή με μία ώρα το ξημέρωμα, το ελικόπτερο πετώντας ανακατεύει τον αέρα και έτσι ανεβαίνει η θερμοκρασία στο έδαφος. Κοστίζει 220 ευρώ και με αυτά τα χρήματα μπορείς να σώσεις 10 στρέμματα.