Εκτός φορολόγησης εξισωτική και οι ενισχύσεις για Σχέδια, Leader, βιολογικά, νιτρορύπανση

Μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας η ρύθμιση χρεών έως 20.000 ευρώ στον ΟΓΑ
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Μόνο οι ενισχύσεις του Πρώτου Πυλώνα θα συμπεριληφθούν στο φορολογητέο εισόδημα του αγρότη, διευκρινίζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Αυτό σημαίνει ότι μένουν εκτός φορολόγησης όλες οι ενισχύσεις του Δεύτερου Πυλώνα και, πιο συγκεκριμένα, η εξισωτική αποζημίωση καθώς και οι ενισχύσεις που δίνονται για τα Σχέδια Βελτίωσης, Leader βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και νιτρορύπανση.

Aντίθετα, στον προσδιορισμό του κέρδους συμπεριλαμβάνονται-κι επομένως φορολογούνται- ολόκληρη η βασική καθώς επίσης και οι συνδεδεμένες και το πρασίνισμα κατά το ποσό που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ, ο κ. Αλεξιάδης σημειώνει ότι «με την παράγραφο 3 του άρθρου 112 του ν.4387/2016, το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του Ν. 4172/2013 αντικαθίσταται ως εξής:

«Ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις. Οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολό τους δεν περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα».

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016 και εφεξής και θα ισχύσει για πρώτη φορά στις φορολογικές δηλώσεις του 2017.

Ολόκληρη η ερώτηση των 33 βουλευτών της ΝΔ έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Φορολόγηση ή μη του 2ου πυλώνα των κοινοτικών επιδοτήσεων του πρωτογενούς τομέα»

Κύριοι Υπουργοί

Στο πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή, πέρα από την εκτίναξη της φορολογίας των παραγωγών από το 13% επί Νέας Δημοκρατίας στο 22% έως και 45% σήμερα, την εκτίναξη των ασφαλιστικών τους εισφορών από το 7% στο 20% μέχρι το 2022 αλλά και την διόγκωση του ποσοστού ασφάλισης υγείας τους από το 2,5% στο 6,95%, φορολογείτε – και μάλιστα με τροπολογία – και τις κοινοτικές ενισχύσεις του 1ου πυλώνα, δηλαδή το 60% του συνόλου των ενισχύσεων – επιδοτήσεων από το 1ο Ευρώ, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη και το υποτιθέμενο αφορολόγητο των αγροτών, για το οποίο κομπορρημονείτε.

Την ίδια στιγμή, από τη διατύπωση του Νόμου δεν ξεκαθαρίζεται αν στις υπό φορολόγηση ενισχύσεις περιλαμβάνεται και το αναπτυξιακό πακέτο των 6 δις του 2ου πυλώνα (4,5 δις Ευρώ κοινοτική και 1,5 δις Ευρώ εθνική και ιδιωτική συμμετοχή).

Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει πρόκειται για πρωτάκουστη αντιαναπτυξιακή πολιτική, πρωτοφανή για τα κοινοτικά δεδομένα, που ακυρώνει τη στόχευση ενός Προγράμματος, που συνδέεται με την ενίσχυση των υποδομών, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην πράξη της πρωτογενούς παραγωγής. Γιατί πρόκειται ως γνωστόν για τον πυλώνα, που αφορά σχέδια βελτίωσης, υποδομών, εξισωτικές ενισχύσεις για μειονεκτικές περιοχές, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, νιτρορρύπανση, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και προγράμματα Leader, η φορολόγηση ή μη των οποίων δεν ξεκαθαρίζεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, αφήνοντας σοβαρές υπόνοιες για «κρυφή ατζέντα» φορολόγησής τους από την Κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι:

 • Κανένα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ δεν φορολογεί τον 2ο πυλώνα των κοινοτικών επιδοτήσεων
 • Ο 2ος πυλώνας των κοινοτικών επιδοτήσεων αποτελεί στην ουσία του το ΕΣΠΑ των αγροτών, που προσφέρει οικονομικούς πόρους απόλυτα αναγκαίους για την αναπτυξιακή προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

 1. Δεσμεύεστε ρητά ότι στην φορολογητέα ύλη δεν περιλαμβάνεται ο 2ος πυλώνας των κοινοτικών επιδοτήσεων για τους Έλληνες παραγωγούς;
 2. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει εγκύκλιο, που θα διευκρινίζει ρητά ότι δεν φορολογούνται οι επιδοτήσεις του 2ου πυλώνα;
 3. Στο απευκταίο σενάριο φορολόγησης των επιδοτήσεων του 2ου πυλώνα, υπό ποιό καθεστώς αυτές θα φορολογηθούν;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 1. Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Σερρών ΝΔ
 2. Αναστασιάδης Σάββας Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ
 3. Ανδριανός Ιωάννης Βουλευτής Αργολίδος ΝΔ
 4. Αντωνιάδης Ιωάννης Βουλευτής Φλώρινας ΝΔ
 5. Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς ΝΔ
 6. Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ
 7. Βαγιωνάς Γεώργιος Βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ
 8. Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ
 9. Γεωργαντάς Γεώργιος Βουλευτής Κιλκίς ΝΔ
 10. Δαβάκης Αθανάσιος Βουλευτής Λακωνίας ΝΔ
 11. Δήμας Χρίστος Βουλευτής Κορινθίας ΝΔ
 12. Δημοσχάκης Αναστάσιος Βουλευτής Έβρου ΝΔ
 13. Κακλαμάνης Νικήτας Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ
 14. Καλαφάτης Σταύρος Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ
 15. Καραμανλή Άννα Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ
 16. Καραμανλής Κωνσταντίνος Βουλευτής Σερρών ΝΔ
 17. Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ
 18. Κατσανιώτης Ανδρέας Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ
 19. Κεδίκογλου Συμεών Βουλευτής Εύβοιας ΝΔ
 20. Κέλλας Χρήστος Βουλευτής Λάρισας ΝΔ
 21. Κεφαλογιάννη Όλγα Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ
 22. Κεφαλογιάννης Ιωάννης Βουλευτής Ρεθύμνης ΝΔ
 23. Κικίλιας Βασίλειος Βουλευτής Α’ Αθηνών ΝΔ
 24. Κόνσολας Εμμανουήλ Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ
 25. Κουκοδήμος Κώστας Βουλευτής Πιερίας ΝΔ
 26. Κυριαζίδης Δημήτρης Βουλευτής Δράμας ΝΔ
 27. Μπασιάκος Ευάγγελος Βουλευτής Βοιωτίας ΝΔ
 28. Μπουκώρος Χρήστος Βουλευτής Μαγνησίας ΝΔ
 29. Μπούρας Αθανάσιος Βουλευτής Αττικής ΝΔ
 30. Οικονόμου Βασίλης Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ
 31. Παναγιωτόπουλος Νίκος Βουλευτής Καβάλας ΝΔ
 32. Σκρέκας Κωνσταντίνος Βουλευτής Τρικάλων ΝΔ
 33. Τραγάκης Ιωάννης Βουλευτής Β’ Πειραιώς ΝΔ

 

-Διαφήμιση-
Delegate