Ο ελαιοκαλλιεργητής που κατάφερε να εξαπλασιάσει τα στρέµµατα που κληρονόµησε

Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης από τον Nομό Ηρακλείου καλλιεργεί βιολογικά 5.000 ελαιόδεντρα

Ο ελαιοπαραγωγός Μανώλης Ζαχαριουδάκης
Ο ελαιοπαραγωγός Μανώλης Ζαχαριουδάκης

Για κάποιους ανθρώπους, το αγροτικό επάγγελμα είναι ένας τρόπος να συνεχίσουν την οικογενειακή αγροτική παράδοση. Για κάποιους άλλους, αποτελεί μία ευκαιρία να δουν τον εαυτό τους όχι μόνο ως αγρότη, αλλά ως επιχειρηματία που πρέπει να εξελίσσεται, να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς και να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στη δεύτερη περίπτωση αγροτών ανήκει ο ελαιοπαραγωγός Μανώλης Ζαχαριουδάκης από την Κρήτη. «Μεγάλωσα μέσα στις ελιές, βλέποντας τον πατέρα μου να τις καλλιεργεί και ήταν τότε που πήρα την απόφαση να ασχοληθώ και εγώ. Το 2002, αφού εντάχθηκα στο πρόγραμμα νέων αγροτών, κληρονόμησα μαζί με τα αδέλφια μου 100 στρέμματα, από τα οποία μου αναλογούσαν τα 35».

Σήμερα, ο Μανώλης έχει καταφέρει να εξαπλασιάσει τα στρέμματα που απέκτησε από τον πατέρα του, με αποτέλεσμα να καλλιεργεί στην περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου 210 στρέμματα με περίπου 5.000 ελαιόδεντρα. «Για να πραγματοποιήσω κάτι τέτοιο, ήθελε πάρα πολλή δουλειά. Εκτός αυτού, όμως, αυτό που συνέβαλε στις αποφάσεις που θα πάρω ήταν η εκπαίδευση που ακολούθησα. Αφού τελείωσα το σχολείο και απέκτησα τα στρέμματα, αποφάσισα να πάω στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». Η σχολή είχε διάρκεια δύο χρόνια και απέκτησα πτυχίο με ειδικότητα τεχνίτης Θερμοκηπιακών Κατασκευών και Καλλιεργειών».

Εκπαίδευση

Όπως αναφέρει ο Μανώλης στην «Ύπαιθρο Χώρα», οι γνώσεις που έλαβε από τη σχολή ήταν καθοριστικές για την αγροτική του πορεία: «Με βοήθησε πολύ αυτή η σχολή και οι γνώσεις που έλαβα, καθώς βλέπαμε μοντέλα Ευρωπαίων αγροτών, πώς λειτουργούν και με ποιες μεθόδους καλλιεργούν τις εκτάσεις τους. Οι γνώσεις που έλαβα, λοιπόν, με βοήθησαν να πάρω αποφάσεις για το πώς θα επεκτείνω τα στρέμματά μου και πώς θα δω το αγροτικό επάγγελμα ως επιχείρηση».

Για τα επόμενα δέκα χρόνια, λοιπόν, ο Μανώλης ξεκίνησε να επενδύει στην αύξηση των στρεμμάτων του. «Το 80% των δέντρων που αγόρασα ήταν παραγωγικά δέντρα, τα οποία έδωσαν κατευθείαν παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο, μπόρεσα να ανταποκριθώ αμέσως στα έξοδά μου».  

Σύμφωνα με τον Μανώλη Ζαχαριουδάκη, όλοι οι αγρότες πρέπει να περνάνε από τα θρανία πριν ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα, καθώς είναι απαραίτητο να λαμβάνουν κάποιες γνώσεις. «Είναι πολύ σημαντικό. Δεν φτάνουν οι 150 και οι 200 ώρες. Όση εμπειρία και να έχεις, αν δεν έχεις τη γνώση να αντιληφθείς αυτό που συμβαίνει γύρω σου και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν μπορείς και εσύ ο ίδιος να εξελιχθείς».

Βιολογική καλλιέργεια

Ο Μανώλης θεωρεί πως η υγεία του ανθρώπου είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Γι’ αυτόν τον λόγο, αποφάσισε πως μέσω της αγροτικής του δραστηριότητας μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής. «Ασχολούμαι με τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια από το 2005.

Μανώλης Ζαχαριουδάκης καλλιεργεί στην περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου 210 στρέμματα με περίπου 5.000 ελαιόδεντρα.
Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης καλλιεργεί στην περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου 210 στρέμματα με περίπου 5.000 ελαιόδεντρα.

Την επέλεξα γιατί θεωρώ ότι είναι ένας πιο φιλικός τρόπος καλλιέργειας προς το περιβάλλον, αλλά και γιατί μπορεί να συμβάλλει στην ανθρώπινη υγεία». Όσον αφορά τις δυσκολίες που έχει η πώληση βιολογικών προϊόντων, ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης αναφέρει στην «ΥΧ» πως δεν υπήρξε χρονιά που να μην πουλήσει το λάδι του μέσω του δικτύου συνεργαζόμενων εμπόρων που έχει δημιουργήσει. «Όσον αφορά το λάδι, από το 2005 που είμαι βιολογικός καλλιεργητής δεν έχω ζοριστεί ούτε μία φορά να δώσω. Το δίνω και ένα ευρώ παραπάνω καμιά φορά ή και περισσότερο, δίνοντας υπεραξία».

Εκτός των παραπάνω, ο Μανώλης έχει καταφέρει να μειώσει και το κόστος παραγωγής, καθώς έχει συγκεντρώσει τα στρέμματά του όλα μαζί. «Μέσω αυτής της πρακτικής, έχω μειώσει κατά πολύ το κόστος παραγωγής και, ταυτόχρονα, έχω δώσει και υπεραξία στην περιοχή. Εκτός αυτού, επειδή δεν υπάρχουν δίπλα μου στρέμματα άλλων παραγωγών δεν κινδυνεύω από την υπολειμματικότητα».

Επίσης, ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης πραγματοποιεί εδαφολογικές αναλύσεις στα χωράφια του, ώστε να γνωρίζει ποιο λίπασμα πρέπει να χρησιμοποιήσει, ανάλογα με τις ανάγκες του εδάφους.

Συνεταιρισμός

Πέρα, όμως, από την ατομική του δραστηριότητα, ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης συμμετέχει και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσαράς, τον οποίο μαζί με τα άλλα μέλη προσπαθούν να λειτουργήσουν ξανά, ώστε να αρχίσουν να προωθούν και τα προϊόντα τους μέσω αυτού, καθώς θεωρούν πως η συνεργατικότητα μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής.