Ελαιόλαδο: Αρχή με 3,40 ευρώ το κιλό για τα 3 δέκατα στη Λέσβο

Ελαιόλαδο: Αρχή με 3,40 ευρώ το κιλό για τα 3 δέκατα στη Λέσβο

Τιµή 3,40 ευρώ το κιλό για 0,3 οξύτητα και 3,10 ευρώ το κιλό για τον άσο ανακοίνωσε η Lesel – Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Λέσβου στην έναρξη της φετινής ελαιοσυγκοµιδής του νησιού. Παρότι υπάρχει ένας τιµοκατάλογος για το νησί, ανά περιοχή υπάρχουν διαφοροποιήσεις και µπορεί µέχρι τα τέλη του έτους να σηµειωθεί µια αναµενόµενη υποχώρηση τιµών λόγω της προσφοράς. 

Ωστόσο, αργότερα µέσα στη σεζόν πιθανότατα θα σηµειωθεί µια σχετική ανάκαµψη. Για την ώρα, οι τιµές αυτές βρίσκονται κοντά στον µέσο όρο της Πελοποννήσου, όπου πλέον το έξτρα παρθένο φτάνει τα 3,50 ευρώ το κιλό και της Κρήτης, που κινείται µεταξύ 3,40-3,50 ευρώ το κιλό. Σηµειώνεται ότι οι παραγωγοί ανέµεναν µια καλή χρονιά µε βάση τα δεδοµένα του Μαΐου, αλλά η παρατεταµένη ανοµβρία, σε συνδυασµό µε κατά τόπους προβλήµατα µε τον δάκο, δεν αφήνουν περιθώρια για σηµαντική αύξηση της παραγωγής στη Λέσβο. 

Διακυµάνσεις τιµών στο νησί

Όσον αφορά την ανοµβρία και την εξέλιξη της φετινής παραγωγής, ο Χρήστος Κουτλής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ακρασίου και µέλος της Διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Λέσβου, εξηγεί ότι «προκάλεσε κάποια προβλήµατα και στο µέγεθος της ελιάς και µετά στην άλεση του ελαιοκάρπου. Δηλαδή, δεν αλέθεται εύκολα ο καρπός της ελιάς στα ελαιοτριβεία και χρειάζεται να δουλεύει σε χαµηλές στροφές η αντλία. Και τελευταία είχαµε κάποια καρπόπτωση». 

Σχετικά µε τις τιµές, ο ίδιος αναφέρει ότι τα λιγοστά περσινά αποθέµατα µέχρι πριν από λίγο διάστηµα πωλούνταν 3,50-3,60 ευρώ το κιλό και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έφταναν και τα 3,70 ευρώ το κιλό. «Δεν υπάρχει µια ενιαία τιµή σε όλο το νησί. Παράλληλα, υπάρχει έντονα τα τελευταία χρόνια το φαινόµενο του ανταγωνισµού λόγω και των οικονοµικών συνθηκών και της υπερφορολόγησης. Φυσικά, οι τιµές εξαρτώνται, πέρα από την οικονοµική κατάσταση, και από τη διεθνή αγορά. Επιπλέον, αν λάβουµε υπόψη µας το συνολικό κόστος παραγωγής, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κέρδους. Το κόστος ίσως φτάνει και τα 3/4 της τιµής, που λαµβάνει στο τέλος ο παραγωγός», τονίζει ο κ. Κουτλής. 

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Αποστόλου, γραµµατέας στον Ελαιοκοµικό Συνεταιρισµό Μεσαγρού, υπογραµµίζει ότι «συνολικά στο νησί αναµένεται καλύτερη παραγωγή από πέρσι. Αποθέµατα δεν υπάρχουν, γιατί ο κόσµος δεν έχει δυνάµεις για να κρατήσει αποθηκευµένο προϊόν. Τώρα το έξτρα παρθένο πιάνει τα 3,40 ευρώ το κιλό και λογικά, µια και η διεθνής παραγωγή δεν θα είναι τόσο αυξηµένη, πιο µετά θα δούµε να ανεβαίνουν οι τιµές».

Φουλ εξαγωγές σε Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία, Αµερική

Περίοπτη θέση στις µεγάλες διεθνείς αγορές έχει ο υγρός χρυσός της Λέσβου. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κολυβάς, πρόεδρος της ΛΕΣΕΛ ΑΕ: «Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία είναι οι µεγάλοι µας εξαγωγικοί προορισµοί και από 1ης Ιανουαρίου 2018 ξεκινάµε και µε Αµερική. Υπολογίζω ότι για το 2017/2018 το τυποποιηµένο ελαιόλαδο θα φτάσει µέχρι τους 1.500 τόνους, ενώ το χύµα γύρω στους 10.000 τόνους. Δυστυχώς, δεν µπορούµε να το τυποποιήσουµε γιατί δεν έχουµε τόσους πολλούς πελάτες. Το 80% του τυποποιηµένου κατευθύνεται για εξαγωγή».