Ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά για να θωρακίσετε την υγεία σας

Μεταξύ άλλων, αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά για να θωρακίσετε την υγεία σας

Ως ασπίδα προστασίας λειτουργούν για τον ανθρώπινο οργανισμό τα τρόφιμα πλούσια σε φαινόλες, όπως το ελαιόλαδο, τα λαχανικά και τα φρούτα. Σύμφωνα με δύο μεγάλες βρετανικές έρευνες, η διατροφή με ελαιόλαδο επηρεάζει θετικά τα βακτήρια του εντέρου, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και το μεταβολικό σύνδρομο. Τα γεωργικά αυτά προϊόντα με τις ιδιαίτερες θρεπτικές αξίες τους και τα συστατικά τους αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει οριστεί από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Διότι, η μεσογειακή διατροφή δεν αποτελεί μόνο ένα σύνολο διατροφικών οδηγιών, αλλά ένα σύνολο κοινωνικών πρακτικών και παραδόσεων στενά συνδεδεμένων με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα.

Η πρώτη έρευνα

Ο ανθρώπινος οργανισμός «φιλοξενεί» τρισεκατομμύρια βακτήρια εντέρου, τα οποία συλλογικά ελέγχουν πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα και το ενεργειακό ισοζύγιο. Οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να αλλάξουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία, παρέχοντας ένα θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση παθήσεων που μπορεί να επηρεάζονται από τα βακτήρια του εντέρου. Η πρώτη έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», είχε διάρκεια έναν χρόνο και οι συμμετέχοντες ήταν άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία. Η έρευνα εξέτασε πως μία μεσογειακού τύπου δίαιτα (35% λιπαρά και 22% μονοακόρεστα) επιδρά στην βακτηριακή ποικιλομορφία, που συνδέεται με την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Το ελαιόλαδο ήταν η πηγή των λιπαρών σε όλους τους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η χρόνια κατανάλωση μεσογειακής διατροφής προκαλεί μία προστατευτική επίδραση στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 από συγκεκριμένες αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, αυξάνοντας την αφθονία των βακτηρίων Rοseburia και F. Prausnitzii.

Δεύτερη έρευνα

Η δεύτερη έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Journal of Nutritional Biochemistry» και από τους 239 συμμετέχοντες οι 138 έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, κατά την οποία οι συμμετέχοντες τρέφονταν με μεσογειακά προϊόντα, ορισμένα βακτήρια στον οργανισμό αυξήθηκαν. Για να διαπιστωθεί αν όντως οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επιφέρουν αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες επανεξετάστηκαν μετά από δύο χρόνια. Αν και το μεταβολικό σύνδρομο υπήρχε ακόμα, οι αλλαγές στην αφθονία ορισμένων βακτηρίων στον οργανισμό έδειξαν αρνητική συσχέτιση με επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

  • Βικτωρία Αποστολοπούλου