«Βουτιά» για το ελαιόλαδο της Κρήτης

Χάθηκαν 56 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης 34% στις εξαγωγές

Βουλιάζει η ναυαρχίδα των εξαγωγικών προϊόντων της Κρήτης και με τη βούλα της ΕΛΣΤΑΤ. Το αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές του ελαιολάδου στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έφτασε το 34%, 110 εκατομμύρια ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2015 οι εξαγωγές είχαν ξεπεράσει τα 166 εκατ. ευρώ. «Η πτώση αναμένεται να είναι πιο δραματική ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο, λόγω των καιρικών φαινομένων που έχουν πλήξει τις καλλιέργειες αλλά και λόγω της οικονομικής στενότητας των παραγωγών», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρος Χιλεντζάκης.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να δούμε το μείγμα της διαφορετικότητας των εξαγώγιμων προϊόντων και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπως είχε γίνει με τη σταφίδα», εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, που εκτίμησε ότι η χρονιά θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο, με δεδομένο ότι η πτώση στο ελαιόλαδο συμπαρασύρει συνολικά τις εξαγωγές του νησιού. Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, «από την πτώση στις εξαγωγές που αφορούν το ελαιόλαδο, χάνονται 56 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 16 εκατομμύρια χάνονται από τις υπόλοιπες κατηγορίες».

Οι εκτιμήσεις τόσο των στελεχών του αγροτικού χώρου όσο και των εξαγωγέων του νησιού, σε ό,τι έχει να κάνει με την επόμενη χρονιά, αντί να καλλιεργούν συνθήκες αισιοδοξίας, μάλλον περιγράφουν ένα ακόμη μελανότερο σκηνικό για το προϊόν, με στελέχη του αγροτικού χώρου να μιλούν για τη χειρότερη ελαιοκομική χρονιά, γεγονός που έχει αρχίσει ήδη να βυθίζει στην απόγνωση τόσο τους παραγωγούς όσο και τους εξαγωγείς. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταστροφή σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο. Σε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις τα δέντρα, λόγω των καιρικών συνθηκών, θα ξεραθούν. Ακόμη όμως και σε περιπτώσεις καλλιεργειών που ποτίζονται, ο δάκος θα εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα κάλυψης, έστω και υποτυπωδώς, του προβλήματος που φαίνεται ότι έρχεται και δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», είπε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΈΑΣ Ηρακλείου, Ανδρέας Στρατάκης.

Η μεγάλη πτώση στις εξαγωγές, που εκτιμάται ότι οφείλεται όχι μόνο στη μικρή παραγωγή αλλά και στην οικονομική κατάσταση της χώρας και των παραγωγών σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που αποτελείωσαν την παραγωγή, είναι το θέμα για το οποίο ζητούν άμεσα λύση και στήριξη από την πολιτεία: «Ο αγώνας των εξαγωγών γίνεται σε ένα μη κανονικό περιβάλλον.
Έχουμε capital controls, έχουμε αδυναμία και δυσκαμψία στο τραπεζικό σύστημα, έλλειψη ρευστότητας και προβληματισμό που διατυπώνουν και οι ξένοι πελάτες μας για την αγορά. Νομίζω ότι η χρονιά θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, με δεδομένο ότι η εξαγωγή του ελαιολάδου καταλαμβάνει το 67% των εξαγωγών σε ότι αφορά τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και το 42,7% στο σύνολο των εξαγωγικών προϊόντων.

Κάλια Πετσαλάκη