ΕΛΔΟ: Πιο κοντά η Ελλάδα στο διάστημα…

ΕΛΔΟ: Πιο κοντά η Ελλάδα στο διάστημα…

«Ένα παιδί μετράει τ’άστρα», κι όσα βλέπαμε σε ταινίες στο Χόλυγουντ, μοιάζουν να είναι τόσο κοντά, ώστε να μπορούμε να τ΄αγγίξουμε. Σε πανηγυρικό κλίμα παρουσιάστηκε το ΔΣ του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), στο αμφιθέατρο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής στην Καλλιθέα, από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, τον πρόεδρο του ΕΛΔΟ και διακεκριμένο επιστήμονα στον τομέα του Διαστήματος, Σταμάτη  Κριμιζή και τον γενικό γραμματέα Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, Βασίλη Μαγκλάρα

Το αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο από κόσμο, και συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ,  ο πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Αποστόλης Καραναστάσης, οι βουλευτίνες,  Άννα Βαγενά και Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη και οι βουλευτές Νίκος Ηγουμενίδης, Μάριος Κάτσης, Κώστας Μπάρκας,  Νίκος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Ρίζος κ.ά., εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Στην εκδήλωση μετείχαν και παιδιά, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα για τη διαστημική τεχνολογία από τη Μαράσλειο και πρώτευσαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό και τα έξοδα για να μεταβούν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό θα τα καλύψει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και πολύς κόσμος, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Τζίρος ύψους 200 δις ευρώ

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη της δημιουργίας διαστημικού οργανισμού, τόνισε ότι η όλη προσπάθεια έγινε αντικείμενο χλευασμού, γιατί κανείς δεν πίστευε ότι θα προχωρήσει και σημείωσε πως ο τζίρος σε παγκόσμια κλίμακα για διαστημικές επενδύσεις αποτιμάται σε 200 δις ευρώ. Σημείωσε πως κάθε άνθρωπος στην καθημερινότητά του χρησιμοποιεί υπηρεσίες από 7 διαφορετικούς δορυφόρους και τόνισε πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο ή η Γεωργία Ακριβείας είναι μια από αυτές τις διαδικασίες αλλά υπογράμμισε και το ρόλο της διαστημικής πολιτικής στην  άμυνα της χώρας. Υποστήριξε μάλιστα ότι εκτός από τον Hellas SAT 3  θα υπάρξει εντός του 2018 επανάκαμψη στον τομέα του διαστήματος και με  τον Hellas SAT 4, στον οποίο η χώρα μας θα συμμετάσχει ενεργά και δεν θα είναι απλός καταναλωτής υπηρεσιών αλλά και παραγωγός διαστημικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα επίκειται ο σχεδιασμός 10 μικροδορυφόρων και 1ης θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα του διαστήματος.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Βασίλης Μαγκλάρας αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες και στις δυσκολίες, αφού η διαστημική πολιτική ήταν τελείως περιθωριοποιημένη και σήμερα είναι μια ολοκληρωμένη διεύθυνση. Ίσα – ίσα κάθε ιδέα για διαστημική πολιτική αντιμετωπιζόταν, μέσα σε συνθήκες κρίσης, με έντονη δυσπιστία και συνήθως με ειρωνικά σχόλια, αλλά σήμερα όσα λοιδορούνταν, υλοποιούνται.  

Από το 1980 το κουβεντιάζουμε αλλά έμελε τώρα να γίνει πραγματικότητα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος τόνισε πως στόχος του είναι ο οργανισμός είναι να γίνει πρότυπο, για τη δημόσια διοίκηση και την αξιοκρατία αλλά και για να σταματήσει η διαρροή εγκεφάλων και να δημιουργηθούν δουλειές υψηλής εξειδίκευσης στη χώρα και  να μπορέσουν να επιστρέψουν τα νέα παιδιά.

Στο πρώτο ΔΣ του ΕΛΔΟ διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο σμήναρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Πιλαφτσής. Στο ΔΣ συμμετέχουν ακόμη ο  Βασίλης Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, ο Βασίλης Κωστόπουλος, μηχανολόγος κατασκευαστής μικροδορυφόρων, ο πλωτάρχης Δρ. Γιώργος Μαντζούρης, ο Δρ. Θανάσης Πότσης, μηχανικός υπολογιστών και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς  από την Hellas Sat.