ΕΛΓΑ: Ασφάλιστρα “φωτιά” καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες

Τι απαντά στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Θ. Ζανιάς

Μέχρι 22/4 αιτήσεις επανεκτίμησης για τις ζημιές από το χαλάζι στην Αλεξανδρούπολη

Μετά τη συνέντευξη του προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Κουρεμπέ, στην «ΥΧ», πολλές ήταν οι ερωτήσεις αναγνωστών σε σχέση με τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ για την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε. Όπως μας αναφέρουν αναγνώστες μας αγρότες, τα ασφάλιστρα από φέτος θα είναι αυξημένα για πολλούς, αφού δεν υπάρχει το πλαφόν των 3.753 ευρώ ανά δήλωση καλλιέργειας. «Για παράδειγμα, ένας αγρότης, ο οποίος πέρυσι πλήρωσε 3.753 ευρώ σε ασφάλιστρα, φέτος μπορεί να ξεπεράσει και τα 7.000 ευρώ» παρέχοντας, όπως μας τονίζουν, σε μια πιθανή καταστροφή της καλλιέργειάς τους «την ίδια αποζημίωση, ενώ έχει πληρώσει διπλάσια ασφάλιστρα».

Όπως τονίζουν στην «ΥΧ» οι παραγωγοί, το πλαφόν που υπήρχε στις εισφορές είχε και πλαφόν στις αποζημιώσεις (93.000 ευρώ), που για να λάβει κάποιος αυτό το ποσό «έπρεπε να έχει πάθει ζημιά 100% σε όλες τις καλλιέργειές του, την εποχή που, λίγο πριν από τη συγκομιδή, η παρακράτηση του ΕΛΓΑ είναι στο χαμηλότερο σημείο». Με αφορμή όλα τα παραπάνω, οι αγρότες ρωτούν τον ΕΛΓΑ:

α) Γιατί δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός ανάμεσα στα ασφάλιστρα και τις αποζημιώσεις;

β) Το άνοιγμα του πλαφόν θα δημιουργήσει ανικανότητα αποπληρωμής από τους παραγωγούς;

γ) Το να υπάρχει προαιρετική ασφάλιση στις καλλιέργειες είναι στα σχέδια του ΕΛΓΑ;

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, Θανάση Ζανιά, ο οποίος μας ανέφερε ότι «το όριο της ασφαλιστικής εισφοράς ήταν στα 3.753 ευρώ και το όριο της αποζημίωσης στα 70.000 ευρώ. Πλέον, το πλαφόν της ασφαλιστικής εισφοράς ανέβηκε στα 10.000 ευρώ, ενώ παράλληλα το όριο των αποζημιώσεων αυξάνεται στα 250.000 ευρώ». Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «αυτό το κάναμε διότι παρατηρήσαμε ότι υπάρχει ένας αριθμός καλλιεργητών (μεγαλοκαλλιεργητές), οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές, ώστε να λαμβάνουν τις αντίστοιχες αποζημιώσεις. Άρα, υπάρχει ανταποδοτικότητα. Πριν, με τον κόφτη στα 3.753, οι καλλιεργητές μεγάλων εκτάσεων δεν μπορούσαν αποζημιωθούν σωστά».