ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Σύσκεψη για ενίσχυση του κλάδου της ελληνικής Κτηνοτροφίας

Ευρεία σύσκεψη για τις προοπτικές ανάπτυξης του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στην Παραλίμνη Γιαννιτσών, με πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η ανάπτυξη στρατηγικής για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ζωικού κεφαλαίου, του αγροκτήματος έκτασης 3.500 στρεμμάτων, καθώς και του ανθρώπινου επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής. Σκοπός ήταν το Ινστιτούτο, διαμέσου του εκσυγχρονισμού των υποδομών του Αγροκτήματος και της βελτίωσης της παραγωγικότητας του εκτρεφόμενου ζωικού κεφαλαίου, να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση του κλάδου της ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα της Αγροτικής Οικονομίας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Γεώργιος Καρέτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Βλάχος, καθώς και η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας Δρ Ειρήνη Πιτταρά, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής Δρ Βλαδίμηρος Χριστοδούλου, η Βουλευτής του Νομού Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη κα ιο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος. Επίσης, παρόντες στη σύσκεψη ήταν: το μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Μιχάλης Καραβέλας, ο  Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ. Θωμάς Παπαχρήστου, η  Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Δρ. ΕλένηΜαλούπα, ο  Διευθυντής του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Δρ Αντώνιος Ζδράγκας, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Δρ Αθανάσιος Ράγκος, ο  Διευθυντής του ΕΛΟΓΑΚ κ. Ευστράτιος Νικολάου, η  προϊσταμένη του ΕΛΟΓΑΚ Πέλλας κ Δέσποινα Βαρβαρούση, ο Δρ Φίλιππος Παπαδόπουλος μαζί με άλλους εκπροσώπους της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, καθώς και οι νέοι ερευνητές του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής.

Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συνάντησε και ενημέρωσε τον Βουλευτή Πέλλας και πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη για τις προθέσεις της αναφορικά με την περαιτέρω πορεία του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής και την ανάδειξή του σε ένα Πρότυπο Πάρκο Κτηνοτροφίας με ερευνητικό, εκπαιδευτικό και επιδεικτικό χαρακτήρα. Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο άμεσο μέλλον δεσμεύτηκε να ενημερώσει και τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιωάννη Σηφάκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί στη σύσκεψη, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, καθώς επίσης και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. 

Επίσης, η Διοίκηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ενημέρωσε την πολιτική και πολιτειακή αρχή του Νομού, ότι έχει αποφασιστεί η εκπόνηση μελέτης για τη χάραξη της στρατηγικής ανάπτυξης του του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής, υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής και ιδιώτη μελετητή, προκειμένου να υποδειχτούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης του ερευνητικού και αναπτυξιακού έργου του εν λόγω Ινστιτούτου. Οι εισηγήσεις όλων των παρευρισκόμενων στη σύσκεψη εντάσσονταν στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης. Μάλιστα ζητήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους να αποστείλουν τις προτάσεις τους εγγράφως, μέχρι τις αρχές Απριλίου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση της μελέτης.

Επιπροσθέτως, η Διοίκηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ανακοίνωσε την απόφασή της για τη διατήρηση της Διοικητικής αυτοτέλειας του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής, που σήμερα αποτελεί το μοναδικό εθνικής εμβέλειας Ινστιτούτο, το οποίο στελεχώνεται από μια κρίσιμη μάζα ερευνητών υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, οι οποίοι ήδη διεξάγουν πειραματισμούς στις υπάρχουσες εκτροφές. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε το Ινστιτούτο να πρωτοστατήσει στη διατήρηση αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, στοχεύοντας στην περαιτέρω γενετική τους βελτίωση και τη διάθεσή τους σε κτηνοτρόφους της χώρας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η αθρόα εισαγωγή ξένων φυλών.

Για τον σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν οι αναγκαίες συνέργειες με άλλα Ινστιτούτα της Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ερευνητικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής. Επισημάνθηκε ότι για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί και η περαιτέρω συνεργασία με ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), καθώς και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της σύγχρονης οικονομίας [spinoff εταιρείες, δημιουργία incubators (θερμοκοιτίδων), Κέντρων Καινοτομίας και μεγαλύτερη συνεργασίαστον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα].

Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε προβλέπει μέχρι το Πάσχα να κατατεθούν όλες οι εισηγήσεις και προτάσεις και μέχρι τον Ιούνιο να εκπονηθεί η τελική μελέτη.