ΕΛΓΟ «Δήμητρα»: Πρώτη προτεραιότητα της νέας διοίκησης οι έλεγχοι στο γάλα

«Φιλοδοξούμε η άμεση εφαρμογή των δύο προγραμμάτων προώθησης της φέτας να οδηγήσει στην αύξηση των εξαγωγών της»

elgo-dimitra-dioikisi

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον νέο πρόεδρο του ΔΣ του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Νικόλαο Κατή, και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Θανάση Μπακαλέξη, σε μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας, λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. Προερχόμενοι από δύο διαφορετικούς χώρους, ο κ. Κατής, καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ με πλούσιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, και ο κ. Μπακαλέξης, έχοντας την εμπειρία τόσο από τη διοίκηση του ΟΓΑ, όσο και από τη θέση του πρώτου διοικητή του ΕΦΚΑ, με οράματα και όρεξη για τα θέματα της ελληνικής γεωργίας μίλησαν για τις αρχικές τους προτάσεις των πρώτων αυτών ημερών.

Πρώτη προτεραιότητα οι έλεγχοι στο γάλα

Αναφερόμενοι στο θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την πτώση της τιμής του γάλακτος ως αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας της αγοράς και στο μείζον ζήτημα των ελέγχων, τόνισαν ότι το ζήτημα τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα. Ο κ. Κατής επεσήμανε «την ανάγκη τα μέτρα στο ζήτημα των ελέγχων να είναι άμεσα, ενώ ο όποιος χρόνος δαπανηθεί κουβεντιάζοντας να είναι για την έναρξη λήψης μέτρων, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια των κινήσεων που μπορούν να γίνουν».

Τονίζοντας τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η ύπαρξη διεπαγγελματικής στη διεξαγωγή των ελέγχων στο γάλα, ο κ. Μπακαλέξης ανέφερε ότι «παρόλο που ακόμα είμαστε στο στάδιο της ενημέρωσης, δεν είναι τυχαίο ότι ενώ δεν έχουμε προλάβει να δούμε καμία από τις άλλες γενικές διευθύνσεις, είναι η μόνη με την οποία ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήσαμε συνάντηση. Προτεραιότητα είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, με στόχο να ενταθούν και να ισχυροποιηθούν οι έλεγχοι, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητά τους, πάντοτε σε συνεργασία και σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία».

Τα προγράμματα της φέτας θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας

Παράλληλα, για τα δύο προγράμματα προώθησης της φέτας, εκείνων δηλαδή που οδήγησαν και τους ίδιους σε αυτές τις θέσεις, μετά και την παραίτηση των προκατόχων τους, επιβεβαίωσαν την υπογραφή τους από την πρώτη Ιουνίου, καθώς και τις διαρκείς επαφές τους με τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ. «Στόχος μας είναι η γρήγορη και πιστή εφαρμογή τους», δήλωσε ο κ. Κατής, με τον κ. Μπακαλέξη να συμπληρώνει ότι «εκτός από την εφαρμογή των προγραμμάτων μέχρι κεραίας, φιλοδοξία μας ακόμα πιο σημαντική είναι η εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών να οδηγήσει στο ζητούμενο αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών του εθνικού μας προϊόντος».

Οι 60 μέρες εκτός έδρας πρέπει να διπλασιαστούν

Για το θέμα των ελέγχων στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας οι συνομιλητές τόνισαν ότι «βάσει μιας γενικότερης εικόνας που μέχρι στιγμής έχουμε η στελέχωση είναι ελλιπής, ενώ παράλληλα κρίνεται απαραίτητο να αντιμετωπιστεί το γνωστό πρόβλημα των “60 ημερών εκτός έδρας”, που ισχύει για τον δημόσιο τομέα». «Ο περιορισμός αυτός δημιουργεί ένα πρόβλημα στα στελέχη που πραγματοποιούν τις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους που θα πρέπει να ξεπεραστεί. Ίσως με κατ’ εξαίρεση έγκριση ή κάτι άλλο, για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες επιθεωρητών, ελεγκτών, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας διπλασιασμός των ημερών εκτός έδρας, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε ο κ. Μπακαλέξης.

elgo-dimitra-nea-dioikisi
Συνέντευξη στους Νίκο Λάππα και Μαρία Αντωνίου

Έρευνα κατάρτιση και εκπαίδευση

Τα δύο νέα στελέχη του Οργανισμού αναφέρθηκαν στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της έρευνας. Ο κ. Κατής, προερχόμενος από αυτόν τον χώρο, σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα έχουν βελτιωθεί ως προς τη σχέση των αγροτών με τη γνώση. Ο κ. Μπακαλέξης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι καθίσταται αναγκαίο η έρευνα στον τομέα αυτόν να είναι εφαρμοσμένη, αλλά και να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι, ώστε  να αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση.

Τόνισαν ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης μελισσοκόμων, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, περιλαμβάνει έναν κύκλο 90 τριήμερων σεμιναρίων που θα καλύψει όλη τη χώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, στις άμεσες προτεραιότητες του Οργανισμού είναι να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την επιμόρφωση των νέων αγροτών, μετά και την ολοκλήρωση του πρώτου προγράμματος των περίπου 500 ενημερώσεων της πρώτης φάσης, όπως μας ενημέρωσαν.

Έναρξη των εγγραφών στις ΕΠΑΣ

Με αφορμή την έναρξη των εγγραφών στις έξι επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑΣ), που διαθέτει ο Οργανισμός ως κύριος φορέας αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Μπακαλέξης τόνισε την ανάγκη να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ότι σε αυτές τις σχολές μπορούν να έχουν επαγγελματική εκπαίδευση στους ανάλογους τομείς ενδιαφέροντος. Πρόκειται για τη Γαλακτοκομική ΕΠΑΣ Ιωαννίνων, την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας, την Πρότυπη Γεωργική Σχολή «Ανδρέας Συγγρός», τη Γεωργική ΕΠΑΣ Νεμέας, την ΕΠΑΣ Κρήτης, καθώς και την ΕΠΑΣ Καλαμπάκας.

Στις σχολές αυτές, εκτός από την επαγγελματική εκπαίδευση στους διάφορους τομείς του πρωτογενούς τομέα, παρέχεται και σίτιση, αλλά και στέγαση για τους σπουδαστές, όπως δήλωσε ο κ. Μπακαλέξης.

Ο κ. Κατής, από την πλευρά του, δήλωσε πως «θέλουμε να γίνει γνωστή η ύπαρξη αυτών των σχολών, αλλά και να διευρυνθεί σαφώς το ακροατήριο, καθώς δεν υπάρχει ηλικιακό όριο σε όσους επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτές».