Ελλάδα – Τουρκία: Τα κουνούπια διχάζουν…

Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο «Μερόπη» για την ελονοσία κι έχει συσταθεί «Ομάδα Εργασίας για το Δάγκειο πυρετό», υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, καθώς ως γνωστόν, νόσοι προερχόμενοι από τα κουνούπια σήμαναν και φέτος συναγερμό στις αρμόδιες αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  

Αφορμή για τη συζήτηση περί ψεκασμών για τα κουνούπια στη Βουλή, η ερώτηση του βουλευτή Έβρου της ΝΔ, για το θέμα της προστασίας των κατοίκων του Έβρου και των κοπαδιών τους, από τις ανθρωποζωονόσους και τις ζωονόσους. Ως γνωστόν η περιοχή «υποφέρει» στην κυριολεξία από τα κουνούπια. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα έντομα θεωρήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα ως υπαίτια , για τη μεταφορά της οζώδους δερματίτιδας στα βοοειδή από τη γειτονική Τουρκία.

Ο βουλευτής Έβρου, Τάσος Δημοσχάκης (ΝΔ) μίλησε για «πρωτοφανή καθυστέρηση έγκρισης των προγραμμάτων κωνωποκτονίας» από πλευράς της κεντρικής κυβέρνησης γεγονός, που φάνηκε, όπως υποστήριξε, στην πράξη καθώς εξαπλώθηκε ραγδαία η οζώδης δερματίτιδα.

Όπως εξήγησε «από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ορυζώνων, όπου από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο έχουν στάσιμα ύδατα, κυριολεκτικά μέχρι το γόνατο. Είναι ιδανικές, λοιπόν, οι συνθήκες για την εμφάνιση κουνουπιών. Κάνουν ψεκασμούς μόνο σε κατοικημένες περιοχές και δεν συνεργάζονται μαζί μας για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Η ύπαιθρος δε έχει αφεθεί στο έλεος…».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η αρμοδιότητα και η ευθύνη της οργάνωσης και διεκπεραίωσης των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών ανήκει αποκλειστικά στις περιφερειακές ενότητες και στους δήμους της χώρας. Σημείωσε πως «ο επιτελικός σχεδιασμός, οι δράσεις εν γένει για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των εποπτευόμενων φορέων».

Ωστόσο, όπως είπε, καθώς το θέμα αφορά και στον αγροτικό χώρο, «ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 υπενθυμίσαμε στις περιφερειακές και στις τοπικές αυτοδιοικήσεις της χώρας να είναι έτοιμες και από τη δική μας πλευρά, εφόσον μας στείλουν τα σχετικά προγράμματα, θα προχωρήσουμε στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση των κουνουπιών».

Ειδικότερα, ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως το Μάρτιο του 2016 το Υπουργείο εξέδωσε σχετική εγκύκλιο για τα μέτρα και τις οδηγίες για τον ιό Ζίκα, που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών και στη συνέχεια εγκύκλιο σχετικά με τις οδηγίες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών από τις περιφερειακές και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις της χώρας. Παράλληλα, τόνισε, «επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας «Μερόπη» και εγκρίθηκε από εμάς, ενώ βρίσκεται για επεξεργασία από ομάδα εργασίας το σχέδιο δράσης για τον δάγκειο πυρετό».

Εξήγησε πως για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δοθεί άδεια για προνυμφοκτονία από αέρος κι έχουν χορηγηθεί άδειες χρήσεις βιοκτόνων, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως η συνεννόηση με Τουρκία είναι προβληματική στο συγκεκριμένο θέμα και τόνισε πως έχει τεθεί η ανάγκη για ανάληψη κοινής δράσης στον αρμόδιο Επίτροπο Υγείας.

Άννα Στεργίου