Ελλειμματική η Ελλάδα στο νερό, χρειάζεται επαναχρησιμοποίησή του, πρότειναν βουλευτές

Μόλις στο 1, 5% του συνόλου της χώρας ανέρχεται η επαναχρησιμοποίηση του νερού, στο οποίο η χώρα μας είναι ελλειμματική, γεγονός που πρέπει να αλλάξει είτε για βιομηχανικές χρήσεις είτε άρδευση,  πρότειναν βουλευτές της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στη σχετική έκθεσή τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των αρμόδιων εκπροσώπων φορέων.

Οι περιβαλλοντικές εκθέσεις που συντάχτηκαν από ομάδες βουλευτών απ΄ όλα τα κόμματα, είχαν ως κύριο γνώμονα τη μείωση της όχλησης αλλά και την περιβαλλοντική ανάπτυξη κι επισημάνθηκε η ανάγκη για ενιαίο θεσμικό πλαίσιο στη δασική νομοθεσία, που είναι δαιδαλώδης και πολυκερματισμένη αλλά και επαναχρησιμοποίησης του νερού άρδευσης ,  είτε για αστικές είτε για αγροτικές χρήσεις υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε από πλευράς του βουλευτή Γιώργου Δημαρά (ΣΥΡΙΖΑ) η όχληση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες από τον πρωτογενή, το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα και επισημάνθηκε η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και στους ίδιους τους καταναλωτές. 

 Επισημάνθηκε πως το πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι έντονο στη χώρα μας με εξαίρεση περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και δημιουργεί προβλήματα και στην ύδρευση των κατοίκων αλλά και στην άρδευση πολλών αγροτικών περιοχών της χώρας.

Την ανάγκη της επαναχρησιμοποίησης του νερού για αστική χρήση και άρδευση επεσήμαναν οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς και Ηλίας Καματερός ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να καθοριστούν τα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να είναι αυστηρά.

Στο κομμάτι των υδάτων «υπολειπόμαστε σε ελέγχους στα επιφανειακά, στα υπόγεια νερά και στα παράκτια ύδατα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Δημαράς και τόνισε πως ο τομέας της περιβαλλοντικής επιθεώρησης πρέπει άμεσα να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί το έργο των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Ο ίδιος ζήτησε να συμπληρωθεί η νομοθεσία και να ενισχυθούν γενικότερα οι υπηρεσίες και να «υπάρξει ένα ενιαίο Σώμα που θα έχει ως αρμοδιότητα τη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των υδάτινων οικοσυστημάτων».

Από την πλευρά του, ο κ.Καματερός ζήτησε μεταξύ άλλων άμεση αξιοποίηση των εκροών προς επαναχρησιμοποίηση σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό είτε για άρδευση είτε για βιομηχανικές χρήσεις, εφ΄ όσον ακολουθηθεί η κατάλληλη επεξεργασία. 

Άννα Στεργίου