Ανεκμετάλλευτα τα οφέλη απο τά δάση μας

Με ρυθμούς «χελώνας» κινείται η δασική οικονομία, χωρίς στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης

Είναι θέμα πολιτικής βούλησης για να διαδραματίσει το δάσος παραγωγικό ρόλο αι να δημιουργηθούν βιώσιμες υγιείς επιχειρήσεις.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα και δυσκαμψίες που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί από την πολιτεία για την αναβάθμιση και την προστασία των δασών και τη διευκόλυνση του πραγματικού ρόλου, που θα έπρεπε να παίζει η δασοπονία στην εθνική οικονομία.

Αστείρευτη πηγή πλούτου αποτελεί το δάσος, το οποίο προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και λειτουργίες στο κοινωνικό σύνολο. Παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να είναι στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτείας, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, ο πλούτος του παραμένει αναξιοποίητος.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, η δασική οικονομία κινείται με αργούς ρυθμούς, χωρίς ολοκληρωμένη στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης, που θα στηρίζεται σε εργασίες, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με το δάσος, ώστε να δοθεί διέξοδος σε ανθρώπους που έχουν μεταναστεύσει για αναζήτηση εργασίας και σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα και δυσκαμψίες που δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί από την πολιτεία για την αναβάθμιση και την προστασία των δασών και τη διευκόλυνση του πραγματικού ρόλου που θα έπρεπε να παίζει η δασοπονία στην οικονομία της χώρας μας. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης για να διαδραματίσει το δάσος παραγωγικό ρόλο, να δημιουργηθούν βιώσιμες υγιείς επιχειρήσεις και να αυξηθεί η απασχόληση», ανέφερε ο διευθυντής δασών Ηλείας.

Τα «αγκάθια»

Τα κυριότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Κορισιάνο, είναι τα εξής:

  • Ανυπαρξία διαχειριστικών μελετών για την υλοτομία και τη διαχείριση των δασών. Μετά την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, όπου θα διαχωριστούν τα δάση από τις ιδιοκτησίες, θα γίνει ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία και την ανάδειξή τους.
  • Καθυστέρηση διαχειριστικών μελετών για τους βοσκότοπους. Πέρα από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, όπου δημιουργούνται προβλήματα, υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια στη διαχείριση των βοσκότοπων που θα οδηγήσει στην αύξηση της βοσκοϊκανότητας και τη βοσκοφόρτωση και τη σημαντική βοήθεια προς την κτηνοτροφία. «Πρέπει να υπάρξουν μελέτες βελτίωσης της βλάστησης και αναθαμνώσεις κτηνοτροφικών θάμνων σε συνδυασμό με την πορώδη βλάστηση και τα ψυχανθή. Η διαχείριση των βοσκότοπων πρέπει να γίνεται με αρχές πολλαπλής χρήσης, για παραγωγή προϊόντων και εργασιών χωρίς να υποβαθμίζεται το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Χρειάζεται να συνεργαστούν οι δασολόγοι με τους γεωπόνους, να συντάξουν μελέτες για την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου, την αύξηση της βοσκήσιμης ύλης και τη μείωση των εισαγόμενων ζωοτροφών.
  • Αδυναμία στην οργάνωση συστήματος Δασικής Οικονομίας. Δεν γίνεται ο συνδυασμός προστασία – κοινωνικές υπηρεσίες – παραγωγή πληθώρας προϊόντων, με αποτέλεσμα να χάνονται οικονομικά οφέλη.
  • Χαμηλή χρηματοδότηση δασοπονίας. Οι κρατικές εκμεταλλεύσεις δασών υπολειτουργούν χωρίς να μπορούν να σχεδιάσουν και να αξιοποιήσουν το παραγωγικό δυναμικό των δασών, αλλά ούτε και να το προστατέψουν από τις συνεχώς εντεινόμενες απειλές.

Η ανάγκη για την υλοποίηση καινοτόμων δασικών καλλιεργειών, με έμφαση στην ανάπτυξη της παραγωγής, τονίστηκε στη διάρκεια της ημερίδας για τη δασική οικονομία που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δασών.

Φρούτα του δάσους

Ο κ. Κορισιάνος τόνισε πως οι νέοι θα πρέπει να στραφούν στην αξιοποίηση των φρούτων του δάσους και στην εναλλακτική καλλιέργεια της αρόνιας, της κράνα, των φραγκοστάφυλων, των μύρτιλων, που αποτελούν νέα προϊόντα που ζητά η αγορά.

Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση των ταχυαυξών που σε 8-10 χρόνια παράγουν τεχνικό ξύλο, όπως είναι η παυλώνια και ο φράξος και, επίσης, ο ξηρός καρπός το πεκάν. «Παράγουμε 380.000 κυβικά ξυλείας, ενώ χρειαζόμαστε 3.600.000 κυβικά ξυλείας. Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό εισαγωγής», επεσήμανε ο κ. Κορισιάνος και πρόσθεσε: «Λόγω έλλειψης διαχειριστικών σχεδίων και μελετών, έχουμε ελάχιστες υλοτομικές εργασίες. Αν και είναι ιδανική πρώτη ύλη και προϊόν αειφόρου ανάπτυξης, η πολιτεία δεν επενδύει στα δάση, δεν τα προστατεύει».

Η δυναμική του κρίταμου

Πολλές είναι οι δυνατότητες από τα «λάχανα» των δασών που και αυτά μένουν αναξιοποίητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κρίταμο, αλλά και το σταμναγκάθι. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κορισιάνος, στην περιοχή του Τραγανού έχει γίνει τυποποίηση μικρής ποσότητας κρίταμου, το οποίο βρίσκεται ήδη στα ράφια σούπερ μάρκετ στον Πύργο Ηλείας, ενώ έχουν γίνει και εξαγωγές προς την Ολλανδία.