Χωρίς προβλήματα ολοκληρώνεται ο σχηματισμός του καρπού της καρυδιάς πάνω στα δέντρα. Τα προβλήματα της ανθόρροιας στις αρχές της άνοιξης εξομαλύνθηκαν από τις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιρού και έτσι η καρπόδεση προχώρησε χωρίς εμπόδια. Οι νέες καλλιέργειες, που είχαν φυτευτεί την τελευταία δεκαετία, μπαίνουν ήδη σε παραγωγή. Η ποιότητα του ελληνικού καρυδιού είναι εξαιρετική και η ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού αυξάνεται. Η καρυδιά καλλιεργείται σε όλες τις περιοχές της χώρας και επιτυγχάνει καλύτερα παραγωγικά αποτελέσματα στα μέρη που υπάρχει αρκετό νερό.

Σύμφωνα με τον Άγγελο Μπούτσικα, παραγωγό από την Αταλάντη Φθιώτιδας, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι αρκετά ικανοποιητική: «Η φετινή καλλιεργητική περίοδος για την καρυδιά εξελίσσεται ομαλά. Οι εκτιμήσεις που έχουμε από την περιοχή μας είναι θετικές και, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, θα έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή από την περσινή. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και σήμερα δεν δημιούργησαν εγκαύματα στους καρπούς σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Μικρά προβλήματα σε σχέση με τη φυτοπροστασία προέκυψαν σε πεδινές περιοχές, όπου η υγρασία είναι μεγαλύτερη από τις ορεινές. Υπολογίζουμε τον Σεπτέμβρη να ξεκινήσουμε τη συλλογή και αν οι κλιματολογικές συνθήκες μας βοηθήσουν, η χρονιά θα είναι επιτυχημένη. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, δεν θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις και, ανάλογα με την ποιότητα, θα ξεπεράσουμε τα 4 ευρώ το κιλό».

Εξίσου θετική είναι και η άποψη του Θοδωρή Καρπάτση, γεωπόνου και παραγωγού καρυδιού από το Μελενικίτσι Σερρών: «Διανύουμε το στάδιο της ολοκλήρωσης της παραγωγής με τον σχηματισμό και το γέμισμα της ψίχας του καρυδιού. Η καρπόκαψα βρίσκεται στην 3η γενιά, όπως μας δείχνουν οι εντομοπαγίδες, και ετοιμαζόμαστε για την καταπολέμηση. Προέκυψε ένα σημαντικό πρόβλημα με τη μύγα της καρυδιάς, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε στον βαθμό που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αναμένουμε μία μικρή μείωση στην παραγωγή. Γενικότερα, η καλλιέργεια κινείται σε καλά επίπεδα και πιστεύουμε ότι και τη χρονιά αυτή θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα».

Εστιάζοντας σε θέματα οργάνωσης της παραγωγής και εμπορίας του προϊόντος, ο κ. Καρπάτσης δήλωσε: «Ο τομέας της παραγωγής και εμπορίας του καρυδιού υστερεί σημαντικά σε πολλά επίπεδα. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας, στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής και κυρίως στην οργάνωση των αγροτών σε νέα συλλογικά σχήματα, με στόχο πάντα την αποτελεσματική προώθηση του προϊόντος μας σε νέες αγορές».

Δυναμική η παρουσία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας

Άνοιγμα προς τους παραγωγούς καρυδιού και την ένταξή τους στην οργάνωση παραγωγών κελυφωτών έκανε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελασσόνας. Αναφορικά με την πορεία και τη συνεργασία αυτή, ο Στέργιος Νάνος, γεωπόνος της ομάδας παραγωγών στον τομέα του καρυδιού, δήλωσε: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους παραγωγούς αμυγδάλου, εντάξαμε στην ομάδα και παραγωγούς καρυδιού. Η κίνησή μας αυτή βρίσκει πρόσφορο έδαφος και ήδη έμποροι έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για τη φετινή παραγωγή. Πέρυσι πουλήσαμε το καρύδι 4 ευρώ το κιλό και φέτος πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα».

Ελλειμματική η παραγωγή της χώρας μας, θετικές οι προοπτικές της καλλιέργειας

Η ποιότητα του ελληνικού καρυδιού είναι εξαιρετική και η ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού αυξάνεται.
Η ποιότητα του ελληνικού καρυδιού είναι εξαιρετική και η ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού αυξάνεται.

Για την αύξηση των καλλιεργουμένων εκτάσεων καρυδιάς στη χώρα μας έκανε λόγο ο Ιωάννης Μακανίκας, εκπρόσωπος της εταιρείας Makin Nuts: «Η ζήτηση του ελληνικού καρυδιού στις αγορές του εξωτερικού είναι μεγάλη. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι αγρότες μας και να στραφούν προς την καλλιέργεια της καρυδιάς και άλλων ακρόδρυων. Ήδη, η αγορά έχει ξεκαθαρίσει σε έναν μεγάλο βαθμό. Τα δικά μας προϊόντα φεύγουν σε μεγάλες και ακριβές αγορές, όπως της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Κύπρου κ.ά. Οι ανταγωνίστριες χώρες, και κυρίως η Μολδαβία και η Βουλγαρία, κατευθύνουν το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής τους σε βιομηχανίες γλυκισμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο τομέας της μεταποίησης στρέφεται στις παραπάνω χώρες, διότι το κόστος αγοράς είναι εξαιρετικά χαμηλό. Οι τιμές κυμαίνονται από 2 έως 2,5 ευρώ, με το κέλυφος και για την ψύχα στα 6-7 ευρώ το κιλό. Το ελληνικό καρύδι μπορεί να φθάσει στα 4-4,5 ευρώ το κιλό με το κέλυφος».

Αναφερόμενος στο θέμα της ποιότητας του καρπού, ο κ. Μακανίκας εστίασε σε ζητήματα φυτοπροστασίας του καρυδιού από τους παραγωγούς, ώστε το προϊόν να μην έχει προσβολές από διάφορα έντομα και ασθένειες, που το υποβαθμίζουν ποιοτικά.

Λίγα λόγια για την καλλιέργεια της καρυδιάς

Την τελευταία πενταετία έχουν φυτευτεί στη χώρα μας 500.000 δενδρύλλια, τα οποία αντιστοιχούν σε μια έκταση 35.000 στρεμμάτων περίπου. Το φυτό μπαίνει στην καρποφορία από τον πέμπτο χρόνο και σε πλήρη παραγωγή από τον όγδοο χρόνο. Η μέση απόδοση του φυτού κυμαίνεται από 30 έως 40 κιλά ανά δέντρο. Για μία καλή ποιοτικά χρονιά, θα πρέπει ο καρπός να ξεπερνά το 70% της παραγωγής στην Α΄ κατηγορία.

Το φυτό προσβάλλεται από πολλούς εχθρούς όπως η καρπόκαψα, οι αφίδες, διάφορα κοκκοειδή, την ψώρα και τη μύγα της καρυδιάς, τα ακάρεα κ.ά. Από τις ασθένειες σημαντικές είναι η ανθράκωση και η βακτηρίωση.