Εν μέσω αντιδράσεων τίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες  

Εν μέσω αντιδράσεων τίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες  

Η διαδικασία για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη 11/4. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα 10/4 καταγγέλθηκαν πολλές φορές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασάφειες, εγγενείς αδυναμίες του δασικού νομοσχεδίου, που, όπως ειπώθηκε, θα δημιουργήσουν περαιτέρω σύγχυση στον αγροτικό κόσμο και γενικότερα στους πολίτες. Ζητήθηκε μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, να υπάρξει παράταση της διαδικασίας, όπως π.χ.  σε Πάτμο και  Σύμη  και γενικότερα στα Δωδεκάνησα, καθώς άνω του 80% των εκτάσεων φαίνονται ως δασικές.

Από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών και κυρίως της εισηγητού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Ιγγλέζη τονίστηκε ότι επιτέλους μπαίνει τάξη σε μια μόνιμη πληγή για τη χαρτογράφηση των δασικών εκτάσεων. Υποστηρίχθηκε ότι απλοποιείται η διαδικασία για την εξαγορά γεωργικών γαιών, τονίζοντας ότι όλα αυτά μαζί αποτελούν το 65% έως 70% των εδαφών της χώρας.

Κυβερνητικοί βουλευτές υποστήριξαν πως κατασπαταλήθηκαν πόροι, καταπατήθηκαν εκτάσεις, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση της διοίκησης και δημιουργήθηκε ένα άναρχο καθεστώς επί δεκαετίες. Επιπλέον, ότι στο εξής γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα εγκαταστάσεων, εντός επιλέξιμων δασικών εκτάσεων ενώ το τίμημα είναι χαμηλότερο, από αυτό που προβλεπόταν με τους προηγούμενους νόμους, για όσους εξαγοράζουν εκχερσωμένους αγρούς, που ήταν σε δασικές εκτάσεις προ του 1975, σε 100 δόσεις, με κατώτατο τίμημα 30 ευρώ.

Βουλευτές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Σκρέκας, αναφέρθηκαν για μία ακόμη φορά στο χαράτσι, που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες και κάλεσε την κυβέρνηση, να αφήσει εκτός, τους ανθρώπους, που είχαν αυτά τα χωράφια πριν το 1975 ή έστω να έχουν συμβολικό τίμημα. Δριμεία κριτική ασκήθηκε για το γεγονός ότι ελήφθησαν υπόψη οι δασικοί χάρτες του 1945, δηλαδή την περίοδο αμέσως μετά τον εμφύλιο, όπου τα χωράφια ήταν εγκαταλειμμένα λόγω του πολέμου. 

Στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Τζαβάρας, εκ της ΝΔ. Δεν παρέλειψε ωστόσο να πει ότι ο νόμος πάτησε και σε προηγούμενες διατάξεις και ζήτησε να αρθούν οι ασάφειες, οι οποίες υπάρχουν και θα καταστήσουν δυσχερή την εφαρμογή του, ενώ καταφέρθηκε στη στάση Αποστόλου, για προηγούμενες ρυθμίσεις. Ο Μάνος Κόνσολας, τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, ζήτησε να αναβληθεί η διαδικασία των δασικών χαρτών, για τους κατοίκους της Πάτμου, της Σύμης κ.ά., καθώς μόλις το 80% των εκτάσεων, έχει καταχωρηθεί ως δασικό, βγάζοντας εκτός όλες τις άλλες χρήσεις. Σε πρακτικά ζητήματα, που έχει θέσει και η Περιφέρεια Ηπείρου στον τομέα των Δασών, δια του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, αναφέρθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ,  Κώστας Τασούλας και Χαράλαμπος Αθανασίου και ζητήθηκαν να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις.

Για «Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών» έκανε λόγο ο Μιχάλης Τζελέπης, τομεάρχης Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος επεσήμανε ότι η πλευρά Φάμελλου κατόρθωσε να δημιουργήσει πανικό στους πολίτες με τους δασικούς χάρτες και μίλησε για περιορισμένο χρόνο, υψηλό κόστος παράβολου και απουσία σχεδίου διαχείρισης των ενστάσεων.

Στην αναγκαιότητα της ανάρτησης των δασικών χαρτών αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για τους ανθρώπους, οι οποίοι εν μέσω κρίσης καλούνται να πληρώσουν και νέο χαράτσι για τους εκχερσωμένους αγρούς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Μάριος Γεωργιάδης, από πλευράς της Ένωσης Κεντρώων.

Το γεγονός ότι βελτιώνεται η κατάσταση με τα κληροτεμάχια, που ήταν μια μόνιμη πληγή για τους πρόσφυγες παραγωγούς, επεσήμανε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης.

«Αυτό δεν είναι καθόλου καλό το νομοσχέδιο γιατί, αντί να προστατεύει τα δάση, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δίνει συγχωροχάρτι σε όλους εκείνους οι οποίοι έως το 1975 είχανε καταπατήσει, είχανε κάψει, είχαν αποψιλώσει δημόσια δάση και τα κράτησαν για τον εαυτό τους, κάνοντάς τα χωράφια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.