Ένα καινοτόμο project βάζει το Ζαγόρι στον ψηφιακό τουριστικό χάρτη

Ένα καινοτόμο project βάζει το Ζαγόρι στον ψηφιακό τουριστικό χάρτη

Ένα project που βλέπει μπροστά, αποσκοπεί να βάλει την περιοχή του Ζαγορίου στον ψηφιακό χάρτη, αλλάζοντας τα δεδομένα στη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, και ακούει στο όνομα Sense Zagori Project.

Πρόκειται για μια καινούρια προσπάθεια προώθησης του συγκεκριμένου προορισμού μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας που είναι πια πανταχού παρούσα στον τουρισμό σήμερα. Το έργο Sense Zagori Project, αξιοποιώντας καινοτόμες εφαρμογές και λύσεις, στοχεύει στην τουριστική και πολιτιστική προβολή και ανάπτυξη του Ζαγορίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ωφελώντας έτσι το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Το εγχείρημα ξεκίνησε από το Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου (Zagori Excellence Network – ZEN), μία συλλογική πρωτοβουλία που προέκυψε στην περιοχή, μέσα από τη συνεργασία μίας ομάδας επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό, την εστίαση και τις δραστηριότητες αναψυχής. Στόχος τους η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία μίας ποιοτικής πρότασης τουρισμού και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου.

Το Ζαγόρι άλλωστε αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση. Πρόσφατα εντάχθηκε επίσημα στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στη λίστα των υποψήφιων παγκόσμιων πολιτιστικών μνημείων των Ηνωμένων Εθνών. Η ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια είναι πηγή ελπίδας για την αναβίωση της περιοχής.

Τώρα, το έργο Sense Zagori Project που αποσκοπεί στην αναβίωση αυτή, βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησης από το Δίκτυο Αριστείας Ζαγορίου σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Οι δύο φορείς παρουσίασαν πριν λίγες μέρες την έναρξη λειτουργίας του έργου που στοχεύει στη συνολική επανεκκίνηση της περιοχής και την τοπική αειφόρο ανάπτυξη, μέσω σύγχρονων εργαλείων τα οποία:

διεκδικούν τη διασύνδεση με το «παγκόσμιο χωριό» προσβλέποντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας και στη δημιουργία κινήτρων μέσω πρωτότυπων συστημάτων loyalty (πιστότητας) που θα ανταποδίδουν την εμπλοκή του επισκέπτη, προσφέρουν ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών, δημιουργούν ευκαιρίες για νέα επιχειρηματικότητα και θέσεις εργασίας και συνθέτουν μια νέα, δυναμική ταυτότητα για την περιοχή που εδράζεται στη γνώση, την καινοτομία και την αειφορία και δημιουργεί υπεραξία για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις και περιλαμβάνει σειρά δράσεων, που καθιστούν το Ζαγόρι φιλικότερο για τον επισκέπτη, συναρπαστικό, ψηφιακά αναβαθμισμένο και ενημερωτικά πληρέστερο.

Το Sense Zagori Project, μέσω των καινοτόμων δράσεων του, θα δώσει υπεραξία στην περιοχή, δημιουργώντας κίνητρα επίσκεψης, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 10% ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,ενώ αναμένεται να ενισχύσει την απασχόληση και την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Η επιτυχής υλοποίηση της Α’ φάσης του έργου, πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Επιπλέον, τελεί υπό την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μεταξύ των δράσεων του “Sense Zagori Project” για την Α΄Φάση λειτουργίας περιλαμβάνονται:

1. Εφαρμογή SENSE ΖΑGORI APP
Η εφαρμογή αυτή υλοποιείται από την εταιρία Warply και αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο – ομπρέλα, που δίνει στον επισκέπτη της περιοχής πρόσβαση σε ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο περίπου 1.000 χλμ2, παρέχοντάς του δωρεάν ποικίλες πληροφορίες ιστορικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα είναι δωρεάν για όλους και θα παρέχονται όλα τα κίνητρα για επανείσοδο και επίσκεψη στην περιοχή.

Η εφαρμογή υποστηρίζεται από ένα δυναμικό website, www.sensezagori.com, που περιέχει πρακτικές πληροφορίες, καθιστώντας την περιοχή απόλυτα προσπελάσιμη στον επισκέπτη, τόσο σε ψηφιακό, όσο και σε πραγματικό επίπεδο. Οι τοπικές επιχειρήσεις και φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να είναι online και να τροφοδοτούν /ανανεώνουν τα ψηφιακά εργαλεία με επίκαιρες πληροφορίες για τη διευκόλυνση των επισκεπτών, ενώ η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα όπου και αν βρίσκεται ο χρήστης να καλεί σε βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους επιλέγουν μια από τις πολλές ορειβατικές διαδρομές που έχει ενσωματώσει η εξειδικευμένη εταιρία Anadigit, δίνονται στην εφαρμογή δωρεάν και με στίγμα GPSκαθιστώντας την εμπειρία ασφαλή και εμπλουτισμένη με ψηφιακή πληροφορία.

2. Δημιουργία του πρώτου ζωντανού Μουσείου Πολιτισμού της περιοχής, μέσω augmented reality (επαυξημένη πραγματικότητα) και με τη χρήση ενός κινητού, ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει ενημέρωση για μέρη/σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

3. Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων παιγνιώδους μάθησης (playful learning) για την αύξηση της επισκεψιμότητας από σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως και ανθρώπους σε σύνταξη ή τρίτης ηλικίας. Τα προγράμματα θα υποστηριχθούν από εταιρείες-μέλη του ΖΕΝ που διαθέτουν πιστοποίηση για ανάλογες δραστηριότητες ή όποιον άλλο φορέα στην περιοχή επιθυμεί να τα εντάξει στις δράσεις του.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω, το έργο συνεχίζει δυναμικά στη Β΄ Φάση με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας ως μεγάλου δωρητή. Στη Β’ Φάση η υλοποίηση εστιάζει στους εξής σημαντικούς τομείς-πυλώνες:

  • Ολοκλήρωση του συστήματος (loyalty) πιστότητας μέσω της αυτοματοποίησης των πληρωμών και των κινήτρων ανταπόδοσης
  • Λειτουργία καινοτόμων ψηφιακών παιχνιδιών που θα δημιουργούν κίνητρα και ενεργοποίηση των δυνητικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Σύνδεση της εφαρμογής με τις φυσικές εγκαταστάσεις και πιλοτική εφαρμογή συστημάτων έξυπνης διαχείρισης ενέργειας.
  • Διάχυση και επικοινωνία του έργου με σκοπό την ανάπτυξή του αλλά και την επέκτασή του μέσω συνεργασιών.
  • Όπως σημείωσε ο Βασίλης Κατσούπας, Πρόεδρος του ΖΕΝ, η ομάδα αισιοδοξεί πως το Sense Zagori Project θα αποτελέσει ένα έργο πνοής για το Ζαγόρι και ολόκληρη την Ήπειρο, που θα συνεισφέρει στη συνολική επανεκκίνηση της περιοχής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αλλαγή των προτύπων ανάπτυξης με σκοπό το κοινό καλό.

Επισκεφτείτε το site στο www.sensezagori.com ή κατεβάστε την εφαρμογή από τα Stores ως Sense Zagori App.

 

Πηγή:parallaximag.gr