Ένα στα πέντε φρούτα και λαχανικά από Βόρεια Ελλάδα και Ήπειρο διακινείται μαύρα ή με εικονικά τιμολόγια

diakinisi-frouton

Απόστημα για την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί η παράνομη διακίνηση εκατοντάδων τόνων φρούτων προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, την ώρα που καμία λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα για να παταχθεί το φαινόμενο αυτό. Έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία, αναρμοδιότητα και αναλγησία δημοσίων υπηρεσιών και έλλειψη πολιτικής βούλησης, όλα συναινούν στη διαιώνιση μιας αθέμιτης, αδιαφανούς, παράνομης και ανήθικης πρακτικής, που πλήττει όλη την αλυσίδα παραγωγής, από τον καλλιεργητή μέχρι τον τελικό καταναλωτή και το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.

Αν και εκτιμάται πως από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την Ήπειρο, διακινείται με εικονικά παραστατικά ή χαμηλότερες τιμολογήσεις περίπου το 20% των εποχικών φρούτων, κυρίως προς Βουλγαρία και Ρουμανία, η κατάσταση κάθε χρόνο, αντί να βελτιώνεται, με εντατικοποιημένους ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα, γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης της εξαγωγικής εταιρείας Tasty Fruit και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Δημήτρης Αποστολίδης, τα φορτηγά βουλγαρικών και ρουμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εκτελούν παράνομη μεταφορά και παράνομη εμπορία. Τα προϊόντα αυτά φτάνουν στον τελικό καταναλωτή χωρίς να έχουν πιστοποίηση ή να είναι ελεγμένα για φυτοφάρμακα. Παράλληλα, σημειώνει, πως η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα φρούτα αλλά αφορά σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα της Β. Ελλάδας και της Ηπείρου.

Το γεγονός ότι περνούν από τα τελωνεία της χώρας φορτηγά με εποχικά φρούτα χωρίς τα απαραίτητα νόμιμα παραστατικά αμφισβήτησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκύδρας, Νικόλαος Δημητριάδης αναρωτώμενος πως μπορεί να γίνεται αυτό. «Να μη δημιουργούνται εντυπώσεις. Μπορεί να φεύγουν σε χαμηλότερες τιμές τα προϊόντα αυτά, εάν όμως υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, τότε ας μεριμνήσει η πολιτεία και ας πράξει ανάλογα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα συσκευαστήρια στο Σαντάνσκι και τα «στέκια» συγκέντρωσης

rodakina

Την ώρα που και φέτος το ροδάκινο αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και ζημιές που φτάνουν σχεδόν στο 30% της συνολικής παραγωγής, μία ακόμη πτυχή της όλης κατάστασης είναι ότι οι βουλγαρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει αρκετά συσκευαστήρια στο Σαντάνσκι, όπου και τυποποιούν το ελληνικό προϊόν. Λόγω φθηνών εργατικών και χαμηλής φορολόγησης, γίνονται ανταγωνιστικότεροι από το ελληνικά συσκευαστήρια. Την ίδια ώρα, για τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκύδρας, η κατάσταση δυσχεραίνει για τους συνεταιρισμούς από τη λειτουργία των λεγόμενων «στεκιών» για την παραλαβή των ροδάκινων και τα οποία αποτελούν νόμιμα υποκαταστήματα μεταποιητικών βιομηχανιών και εμπόρων. «Τα στέκια αυτά τα νομιμοποίησε το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους όρους και τις προδιαγραφές που έθεσε, αφήνοντας κενά στη νομοθεσία. Εάν ήθελαν να διαφυλάξουν το προϊόν και τους συνεταιρισμούς, θα έπρεπε να βάλουν ως προϋπόθεση τουλάχιστον την ύπαρξη ψυκτικών χώρων» σημειώνει ο κ. Δημητριάδης. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι εάν η κατάσταση στα επιτραπέζια και στα συμπύρηνα ροδάκινα ήταν καλή, οι ροές ήταν ομαλές και οι τιμές καλές και παράλληλα συνεχίζονταν οι εξαγωγές, τότε δε θα υπήρχε κανένα ζήτημα, ούτε προς λύση, ούτε καν προς συζήτηση. «Εμείς, ως συνεταιρισμοί, μεριμνούμε για το καλό όλων των παραγωγών. Τα κέντρα παραλαβής λειτουργούν για το δικό τους κέρδος. Η τελική απόφαση για το πού θα παραδώσει ο καθένας το προϊόν του είναι δική του και μόνο», καταλήγει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Αδυναμία κινητοποίησης των αρχών

Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν και μιλούν για την παράνομη διακίνηση φρούτων και λαχανικών, ωστόσο δεν υπάρχουν συγκεκριμένες έγγραφες καταγγελίες. Όπως τονίζει ο κ. Αποστολίδης αν και εκπροσωπεί έναν θεσμικό φορέα και είχε στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα μέσα για την ενεργοποίηση των αρμοδίων αρχών, ωστόσο για διάφορους λόγους δεν έγινε εφικτή η κινητοποίηση. «Όταν εγώ ως αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου δεν καταφέρνω να κάνω κάτι για αυτήν την κατάσταση καταλαβαίνετε την απογοήτευση που επικρατεί τελικά. Όλοι έχουν δίκιο και εμείς που πληρώνουμε άδικο» αναφέρει και καταλήγει με την πρόταση της δημιουργίας χώρων υποδοχής και ελέγχου των προϊόντων 10χιλ πριν από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

 

Η άλλη πλευρά

Το νόμισμα έχει δύο όψεις, αναφέρει ο παραγωγός από την Ήπειρο, Χρήστος Κίτσιος. «Εάν τα προϊόντα είναι β’ διαλογής και τα τιμολόγια είναι χαμηλότερα, αυτό δεν είναι παρανομία», αναφέρει και συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Όταν οι έμποροι δεν πληρώνουν ή αφήνουν ακάλυπτες τις επιταγές που δίνουν στους παραγωγούς, τότε δεν έχουν άλλη λύση από το να δώσουν τα προϊόντα τους κατά αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να επιβιώσεις, τα έξοδα τρέχουν, η φορολογία είναι υπέρογκη».