AGROinLOG: Ενέργεια από υπολείμματα ελαιοδέντρων

Δουλειά όλο τον χρόνο στις εποχικές επιχειρήσεις της αγροδιατροφής

elaiodentra-ypolleimata

Στην αύξηση του χρόνου δραστηριοποίησης των αγροτοβιομηχανιών, που λειτουργούν εποχικά μέσω της διαχείρισης της αγροτικής υπολειμματικής βιομάζας, στοχεύει το έργο AGROinLOG, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 και χρηματοδοτείται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Ειδικότερα, στην Ελλάδα, το πρόζεκτ εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αξιοποίησης του ελαιολάδου και λειτουργούν μόνο μερικούς μήνες τον χρόνο.

Με την εφαρμογή του έργου, η εκάστοτε εταιρεία μπορεί να παράγει νέα προϊόντα καυσίμων για ενεργειακές χρήσεις, επεκτείνοντας με τον τρόπο αυτόν τον χρόνο λειτουργίας της, αυξάνοντας παράλληλα και τα κέρδη της. Την ίδια στιγμή, όφελος αναμένεται να έχουν και οι παραγωγοί, αφού για παράδειγμα στην Ελλάδα η διαχείριση των κλαδεμάτων (σ.σ. τα κλαδιά μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή βιομάζας) συνεπάγεται ένα κόστος, το οποίο οι ελαιοκαλλιεργητές δεν μπορούν να ανακτήσουν.

Για την πορεία και τους στόχους του έργου στη χώρα μας, μίλησε στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο χημικός μηχανικός, επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΤΑ, Μανώλης Καραμπίνης, ο οποίος συντονίζει τις δραστηριότητες του AGROinLOG στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το βασικό αντικείμενο του προγράμματος είναι η παράταση της χρονικής περιόδου που λειτουργούν οι ευρωπαϊκές αγροτοβιομηχανίες εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, εξοπλισμό και πρόσβαση σε πρώτες ύλες (όπως τα υπολείμματα από κλαδέματα ελιάς)».

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί στον κλάδο αξιοποίησης του ελαιολάδου (σ.σ. οι επιχειρήσεις αυτού του είδους λειτουργούν μόνο τους χειμερινούς μήνες), αλλά και των πυρηνελουργείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπάρχοντα εξοπλισμό τους –όπως τα ξηραντίρια– για την ξήρανση των πρώτων υλών και την παραγωγή βιομάζας. «Οι επιδεικτικές δράσεις που θα κάνουμε θα υλοποιηθούν στη Φθιώτιδα. Η φιλοσοφία, όμως, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας», τονίζει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο χημικός μηχανικός και προσθέτει: «Ήμασταν τυχεροί στην επιλογή της περιοχής, διότι διαπιστώσαμε ότι έχει υψηλό δυναμικό βιομάζας από τα κλαδέματα, αφού οι ποικιλίες των βρώσιμων ελιών Καλαμών και Άμφισσας, που καλλιεργούνται στη Φθιώτιδα, παράγουν αρκετό ξύλο».